Schijt je Eindje

Het wordt tijd voor een nieuw spel. Althans dat lijkt mij voor een binnenstad als de onze wel de moeite waard. Iedereen met de juiste connecties kan zich inschrijven en komt in aanmerking voor een stukje te ontwikkelen grond. De hoofdrolspeler is geen notaris, notarissen zijn immers ook maar mensen, neen: een koe krijgt de taak van de toewijzing.

Nieuwe ronde, nieuwe flatsen…

Hoe gaat het in zijn werk?
Het is heel simpel: afhankelijk van de beschikbare grond wordt de stad verdeeld in te ontwikkelen stukjes. Daar waar al iets staat komt vooraf een kruisje te staan. Een uitzondering is de Catherinakerk. Daarop staat wel een kruis, maar door gebrek aan een gemeentelijk onderhoudsbudget kan ook daarop worden ingezet.

Groen Stadhuisplein
Vervolgens kunnen alle genodigden digitaal deelnemen via een Microsoft Teams-verbinding. Die valt wellicht een keer uit, maar dat kan hooguit voor één of twee vakjes betekenen dat de deelnemer zijn/haar kans mist. Onder toeziend oog van burgemeester Jorritsma wordt vervolgens een koe losgelaten op het Stadhuisplein dat voor de gelegenheid groen is geverfd en van vakjes is voorzien. Uiteraard is een mooi hekwerkje om het speelveld geplaatst.

We need more cowbell
‘Schijt je Eindje’ wordt dus pas een succes met medewerking van meerdere Eindhovense koeien rechtstreeks uit de Genneper Parken. Ze verschijnen ten tonele via de blauwe corridor (de Dommel). Per ronde wordt door burgemeester Jorritsma één koe toegelaten tot het speelveld. Afhankelijk van waar de koe schijt, wordt bepaald welk stukje Eindhoven het snelst mag worden ontwikkeld.

Kak in je vakje
De genodigden kunnen door toepassing van ‘Schijt je rijk’ oftewel ‘Kak in je vakje’ er op deze manier zeker van zijn dat de geringe capaciteit van de stedenbouwkundige afdeling zo eerlijk mogelijk wordt verdeeld. De vakjes zelf zijn eerder al verdeeld over de verschillende ontwikkelaars zoals de afgelopen week al duidelijker werd.

Ook meedoen?
Wie zelf ook graag een gokje waagt moet De Krant in de gaten houden. Elk artikel over de doorontwikkeling van de stad bevat summiere aanwijzingen over hoe het wellicht echt zit. Zo kunt u bijvoorbeeld alvast gaan bedenken welke marktpartijen de gebouwen rondom het Stadhuisplein gaan ontwikkelen. Let vooral op afkortingen van firma-namen. Of inzetten op de hoogte van de drie te verwachten torens. U kunt uw inzichten hieronder plaatsen als reactie.
Voor De Fellenoord, het zogenaamde KnoopXL, mag u rustig hetzelfde doen. Een tekening ter weergave van uw verwachting wordt overigens niet op prijs gesteld. De stadsontwikkelaars nemen enkel genoegen met sfeerimpressies. Het definitieve ontwerp is in veel gevallen namelijk al bij de gemeente bekend. Succes!

+++++

Naschrift
Als ‘We need more cowbell’ bij u geen belletje doet rinkelen, dan moet u deze oude scene van Saturday Night Live even bekijken. Kracht van de herhaling, u kent het wel.

2 reacties

 • marieke

  Oeps 1 : uw koe schijt op een vakje met een monument ; u kunt door, mits er geen gif onder zit wordt deze meteen gesloopt. Herbegrenzingen en ontheffingen worden ingezet.
  Oeps 2 : uw koe schijt op een op prachtig vakje maar met een Ecologische bestemming ; u moet 1 beurt overslaan om langs de provincie deze bestemming te wijzigen ; mogelijk gemaakt door de creative tool co-creatie.
  Extra bonus : zolang het bestuursrecht niet onder ede is, zijn burgers die zich beroepen bij de Raad van State weerloos tegen de plannen van hun eigen gemeentebestuur.

  • Bob

   Hallo Marieke,

   Dank voor je reactie. Ik ben benieuwd hoe vaak er de aankomende jaren naar de Raad van State gegaan zal worden, zelfs als de uitkomst bij voorbaat al vast staat (zoals ik uit jouw reactie opmaak).

   Groet,

   Bob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *