SDG 2: Geen Honger

Naam: Eindhoven Kobane

Website: www.werkgroepeindhovenkobane.nl

Contakt: Info@eindhovenkobane.nl

SDG’s: 1, 2, 3, 4, 5, 10, 11, 16

Kobane is een stad in Noord Syrië. Werkgroep Eindhoven Kobanê helpt gehandicapte kinderen naar school.

De werkgroep is opgericht na enkele bezoeken vlak na de verwoesting van Kobanê in de winter 2014. Toen de stad en kanton veilig genoeg waren keerden ongeveer 100.000 inwoners terug om op de puinhopen een democratische en multiculturele samenleving op te bouwen. Vooral vrouwen spelen hierin een belangrijke rol. De Vrouwenraad van Kobanê heeft o.a. een school voor gehandicapte kinderen geopend. De vrouwen vragen: ‘geef ons geld voor onderwijs aan deze kinderen` en ‘vertel ons verhaal verder, opdat Kobanê niet vergeten wordt`.

In Eindhoven en omgeving is de werkgroep actief bij allerlei multiculturele evenementen. Vaak worden ze uitgenodigd en een paar keer per jaar organiseren zijzelf een informatieve bijeenkomst met een benefietmaaltijd. Onder de vrijwilligers zijn een aantal voortreffelijke koks uit het Midden-Oosten. Hun traditionele gerechten vormen een van onze specialiteiten.

Eindhovense burgers gaven in anderhalf jaar ruim €10.000 voor deze school. Met dit bedrag is in juni 2018 een gebouw opgeknapt en ingericht met ruimte voor 50 pupillen. Veel kinderen kwamen met een lege maag en zonder lunchpakket op school. Een gezond schoolontbijt van ca. €400 per maand is sindsdien de eerste prioriteit.

Eindhoven Kobane is een werkgroep van Stichting Vredesburo Eindhoven.

= = = = = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Eindhoven Doet

Website: www.eindhovendoet.nl

Contakt: www.eindhovendoet.nl/contact

SDG’s: 1, 2, 3, 4, 5, 8, 10, 11, 16, 17

De missie van Eindhoven Doet is het versterken van de vrijwillige inzet in Eindhoven. Die zorgt immers voor een stad waarin je vrij kunt leven en iedereen mee kan doen: die levert een sterke sociale basis.

Eindhoven Doet informeert, adviseert, ondersteunt en faciliteert organisaties die werken met vrijwilligers. Ze ondersteunen organisaties die werken met vrijwilligers met informatie en advies, workshops en trainingen en andere diensten. Met de organisatiescan krijgen besturen een heldere momentopname van hoe zij ervoor staan, wat hun verbeterpunten zijn en hoe zij die aan kunnen pakken.

Eindhoven Doet inspireert zoveel mogelijk Eindhovenaren om zich vrijwillig in te zetten door workshops, trainingen en inspiratiesessies. Er is een vacaturebank en een vrijwilligersapp. Er is een Pop-up kantoor om bij mensen in de buurt te komen.

Het team bestaat uit 6 betaalde medewerkers en 14 vrijwilligers.

Eindhoven Doet is onderdeel van Lumens.

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Naam: InBetween café

Website: https://www.inbetweencafe.nl

Contact: inbetweencafeeindhoven@gmail.com

SDG’s: 1, 2, 3, 4, 5, 8, 10, 11, 16

In Between Café is een maandelijks event voor werk- en opdrachtzoekenden die op zoek zijn naar (betaald) werk en/of projecten. Bij elke bijeenkomst worden een of meerdere korte workshops gegeven. De workshops hebben tot doel om de bezoekers te inspireren en te informeren. We stimuleren dat onze bezoekers elkaar ondersteunen en actief gebruik maken van elkaars kennis en ervaring. De workshops die gegeven worden zijn daarin een katalysator.

Inhoudelijk staan de thema’s ‘persoonlijke ontwikkeling’ en ‘het vinden van betaald werk’ centraal. Bij het eerste gaat het dan over in je kracht komen en het (her)vinden van je passie.

Toegang tot de workshops van het In Between Café zijn gratis, je rekent alleen je eigen consumpties af. Wel staat er een varkentje klaar voor een vrijwillige bijdrage aan de onkosten, die de organisatie maakt. Dus kijk en voel wat het je waard is geweest en doneer.

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Parktheater – Gilde Plus

Website: www.gildeplus.nl

Website: https://www.parktheater.nl/nl/programma/themas/82/Gilde_Plus/

Contact www.gildeplus.nl/contact

SDG’s: 1-17

 

Gilde Plus is een leer- en werkcommunity voor ondernemers, professionals en werkzoekenden. Samenwerken en leren van elkaars kwaliteiten. Dat is het idee achter Gilde Plus, een moderne variant van de middeleeuwse gilden.

​Net als in de gilden staat vakmanschap centraal. Nieuw is dat Gilde Plus zich niet beperkt tot een enkel vak of ambacht, maar verschillende disciplines samenbrengt. Elkaars kennis en ervaring delen geeft kruisbestuiving, waardoor de leden op nieuwe ideeën komen en samen projecten uitwerken en aanpakken. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden en netwerken.

Gilde Plus is een gebalanceerde mix van werkzoekenden, starters, ervaren professionals en ondernemers. Zij werken aan werk, aan concrete opdrachten. Daarnaast ontwikkelen ze elkaars expertise. Gilde Plus richt zich op werk in de volle breedte. We beginnen met het in kaart brengen van elkaars kracht (expertise, kennis, kunde, netwerken, ervaringen en vooral ook passie).

In gilden leerden meesters hun gezellen het vak. Dat principe is ook terug te vinden in Gilde Plus. Een beginnend webdesigner leert bijvoorbeeld van een ervaren boekhouder hoe zijn administratie op orde te brengen. Maar bij Gilde Plus kan het leren ook andersom zijn: een whizzkid maakt een ervaren horecaondernemer wegwijs in de ICT.

Gilde Plus zorgt voor meer betaald werk voor werkzoekenden en voor een professionele en betaalbare werkomgeving waar ondernemers daadwerkelijk ontmoeten. Kortom: een broedplaats voor sociale innovatie en nieuwe concepten.

Het Parktheater Eindhoven heeft voortdurende aandacht voor innovatie, experimenten en zoekt continu naar betekenis in de raakbare samenleving: een inspirerende, inclusieve, delende en helende samenleving. Met Gilde Plus borduurt het Parktheater Eindhoven voort op het concept en de community van Net(Anders)Werken met werkplekken en workshops voor flexwerkers.

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Naam: DeLimes

Website: https://www.delimes.nl

Contact: https://www.delimes.nl/contact

SDG’s: 1, 2, 3, 4 , 8, 9, 11, 16, 17

DeLimes is een organisatie-adviesbureau uit Zwammerdam dat het Rijnlandse managementmodel uitdraagt.

De Rijnlandse principes stellen de professional, de vakman centraal. Wie het weet mag het zeggen. Hoe ingewikkeld kan het zijn?

Die Rijnlandse principes zijn nooit weg geweest. Zo deden we het toch altijd al? Klopt. Er zou nauwelijks nog een organisatie bestaan zonder. Vakmensen zijn wat dat betreft onbewust bekwaam. Ze zouden echter zo veel beter doen als ze bij het volledige kennisrepertoire zouden kunnen. En als ze er echt over zouden gaan.

Daar willen we die vakmensen bij helpen.

En dan al die mensen in management-functies. En die mensen in stafdiensten die de dienst willen uitmaken. Bang zijn ze. Bang als het niet goed gaat als zij hun werk niet goed doen. Maar ergens weten ze ook wel; dit klopt niet. Ze zouden wel anders willen, als ze wisten hoe.

Ook hen willen we helpen. Helpen te laten schitteren.

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Wereldwinkel Eindhoven

Website: https://www.wereldwinkeleindhoven.nl

Contact: https://www.wereldwinkeleindhoven.nl/formulier.php?nav=33

SDG’s: 1 tm 17

Vrijwilligersoorganisatie Wereldwinkel Eindhoven is onderdeel van Stichting Fair Trade Eindhoven die ook actie voert tegen verspilling onder de noemer “No Waste”.

De activiteiten van de Stichting Fair Trade zijn gericht op mondiale bewustwording:

  • Exploitatie wereldwinkel
  • Deskundigheidsbevordering vrijwilligers wereldwinkel;
  • Promotie Fair Trade Food;
  • Publiciteit en verdieping Global Goals;
  • Activiteiten tegen verspilling;
  • Hergebruik textiel;
  • Bevorderen transparantie van de keten van fair trade producten ;
  • Ondersteunen organisaties die zoch actief inzetten voor de Global Goals;
  • Educatie rondom bovenstaande onderwerpen;
  • Promotie Fair Trade en bijdragen aan Fair Trade Gemeente Eindhoven.

Voor producten die je koopt in de wereldwinkel Eindhoven ontvangen koffie- en cacaoboeren, handwevers en zilversmeden een goede prijs. Dankzij jouw aankoop in de wereldwinkel kunnen producenten hun kinderen onderwijs geven, zelf voedsel verbouwen of een apotheek inrichten.

In het kader van ‘No Waste’ organiseert Stichting Fair Trade workshops om textiel te hergebruiken om het overmatige gebruik van textielvezels in de westerse wereld te beperken. Alleen al in Nederland gebruiken we jaarlijks 400 miljoen kilo textiel. Dit geeft een enorme belasting op het milieu terwijl we weten dat de arbeidsomstandigheden in de textielfabrieken in de arme landen nog heel veel te wensen over laat. Vanuit het oogmerk van de Global Goals zijn de aanbevelingen: Langer gebruiken, hergebruiken en bewuster kopen (biologisch en fair trade).

 

= = = = = = = = = = = = =

Naam: Stichting Cultuur-Inclusief

Website: https://www.cultuur-inclusief.nl

Contact: info@cultuur-inclusief.nl

SDG’s: 1, 2, 3, 5, 9, 10, 11, 17

Er is een tweedeling in Eindhoven, waardoor een grote groep Eindhovenaren niet in staat is te genieten van het brede cultuuraanbod in de stad.

Het doel van Cultuur Inclusief is het voor mensen uit de regio Eindhoven met een kleine portemonnee mogelijk maken te genieten van kunst en cultuur. Ze bieden waardebonnen aan om vier keer per jaar naar een zelfgekozen voorstelling te gaan tegen een sterk gereduceerd tarief.

Ook geven ze de mogelijkheid om te participeren in de stichting om deelnemers te stimuleren om actief te worden in de cultuursector. Door bijvoorbeeld vrijwilliger bij ons te worden of zelf eigen producties en theatervoorstellingen te maken.

Partners van Cultuur-Inclusief zijn Parktheater, Muziekgebouw Eindhoven, Dynamo, het Van Abbemuseum en Bibliotheek Eindhoven.

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: WIJeindhoven

Website: www.wijeindhoven.nl

Contakt: https://www.wijeindhoven.nl/contact

SDG’s: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 15, 16, 17

 

WIJeindhoven wil samen met inwoners, gemeente, ketenpartners en de rest van de stad ondersteuning op het gebied van het sociaal domein voor alle eindhovenaren passend, toegankelijk en betaalbaar te houden.

WIJeindhoven gelooft in de eigen kracht van ieder mens om zelf regie te houden op het eigen leven. WIJeindhoven ondersteunt hen om deze weer terug te krijgen als de regie tijdelijk ontbreekt. De ondersteuning vindt plaats vanuit maatwerk en is gericht op duurzame zelfredzaamheid.

WIJeindhoven heeft daarin de unieke taak om de ondersteuning rond de inwoner te organiseren en deze te verbinden. Ze maken daarbij gebruik van de kracht en het talent van de stad: de sociale basis, eerstelijns- en tweedelijnsondersteuning, mensen en organisaties.

Er zijn acht wijkteams verspreid over de stad waarin 350 generalisten en 35 verbinders ongeveer 25.000 Eindhovenaren ondersteunen.

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Fitcoins

Website: www.itsmylife24.nl

Contakt: www.itsmylife24.nl/contact

SDG’s: 1, 2, 3, 5, 9, 10, 11, 15, 17

 

Bewegen is een krachtig middel om de gezondheid te bevorderen. Het is de missie van Itsmylife dat in 2025 minstens 1 miljoen Nederlanders via hun beweeg-app aantoonbaar dagelijks 1 kilometer meer zijn gaan lopen. Volgens hen is het It’s My Life-platform hier bij uitstek geschikt voor.

Het Fitcoins® programma is in het leven geroepen om mensen bewust te maken dat bewegen goed is. Bewegen schiet er steeds vaker bij in nu we meer thuiswerken en voor veel sporten beperkende maatregelen gelden. Onder het motto ‘Wandelen werkt!’ worden mensen gestimuleerd om ook tijdens de werkdag actief te bewegen en daarmee Fitcoins® te verdienen. Medewerkers van het netwerk kunnen met hun Fitcoins® shoppen voor leuke kortingen en aanbiedingen van partnerbedrijven in de virtuele marktplaats van het gezondheidsplatform It’s my Life.

Bedrijven, zorginstellingen en overheden worden uitgenodigd om mee te doen met het Fitcoins programma.

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Eindhoven Vitaal

Website: www.eindhovenvitaal.nl

Contakt: www.eindhovenvitaal.nl/contact

SDG’s: 1, 2, 3, 5, 9, 10, 11, 15, 17

 

Eindhoven Vitaal is een stichting die zich inzet om Eindhovenaren te helpen bij het ontwikkelen van een gezondere leefstijl.

Een van de aktiviteiten is de Fitcoin app. Met fietsen, wandelen en meedoen met sociale aktiviteiten verdien je virtuele punten: Fitcoins. Deze Fitcoins kun je uitgeven aan allerlei gezonde producten of diensten, zoals kaartjes voor het zwembad of Parktheater en sla van Duurzame Kost. De app is nu beschikbaar voor Gestel, Stratum en de Achtse Barrier.

Een andere aktiviteit is de cursus ‘Gezonde leefstijl’ die gaat over gezonde voeding, meer bewegen, omgaan met stress en lekker slapen.

Verschilmakers:

Wil je bijdragen aan een gezonde stad? Dat kan via Eindhoven Vitaal. Jouw organisatie kan hieraan bijdragen door gezonde beloningen (producten of diensten) aan te bieden aan de bewoners van Eindhoven die meedoen met Eindhoven Vitaal. Denk aan een kaartje voor een voorstelling in het Parktheater of een gezond volkoren brood van Bakkerij Bekkers. Hoe meer aantrekkelijke beloningen er zijn, hoe meer bewoners zullen gaan bewegen!

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Basisschool de Groene Vlinder

Website: www.bs-degroenevlinder.nl

Contakt: www.bs-degroenevlinder.nl/nl/contact

SDG’s: 1 – 17

Wereldburgerschap betekent niet alleen dat je leert hoe je met elkaar en met verschillende culturen omgaat. Het betekent ook dat je leert hoe je verantwoord met de wereld omgaat. Daar wil Basisschool de Groene Vlinder kinderen als wereldburgers maatschappelijk bewust van maken.

Om het goede voorbeeld te geven krijgen alle kinderen van De Groene Vlinder een drinkbeker cadeau. Hierdoor hoeven ze geen pakjes en rietjes meer mee naar school te nemen. Hiermee creëren ze bewustwording en levert een kleine bijdrage in de strijd tegen plastic afval.

Ze leren de kinderen om de natuur te verzorgen door zelf groenten, kruiden en planten te onderhouden in de moestuin en plantenbakken. Kinderen leren zo om verantwoordelijkheid te nemen en leren de cyclus van de natuur kennen.

De GrowWizzKid is een moestuin 3.0. Het is een verticaal teeltsysteem waarin techniek en natuur bij elkaar komen. Kinderen leren groenten telen door te verzorgen, uitproberen, ervaren en observeren. In de GrowWizzKid zit een grote diversiteit aan techniek die de kinderen ontdekken door het systeem op te bouwen en er mee te werken. Het werken met de GrowWizzKid slaat een brug tussen onderwijs, techniek en de duurzaamheidsdoelen. Alle groenten die we telen verwerken we natuurlijk in heerlijke salades en soepen die we zelf bereiden tijdens kooklessen. Zo is zelf telen niet alleen leerzaam maar ook lekker!

 

Zo koppelen ze de onderwerpen in het onderwijs aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), opgesteld door de Verenigde Naties.

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Basisschool de Hasselbraam

Website: https://bs-hasselbraam.nl/

Contakt: info@bs-hasselbraam.nl

SDG’s: 1 – 17

 

In de laagste klassen van de Hasselbraam zitten de Stampertjes, de Krullenvaren en de Dollies. Mooie herinneringen komen boven van het voorlezen uit Pluk van de Pettenflat: De Haffelbofjef (want het kereltje kon de ‘fff’ nog niet zeggen).

De Hasselbraam trekt mee in het gedachtengoed van basisschool de Groene Vlinder.

Ze wil graag de leermiddelen van de SDG’s om deze te delen met andere scholen in de stad.

= = = = = = = = = = = = =

 

Naam: Move Eindhoven

Website: https://www.stichtingmove.nl/steden/eindhoven/

Contakt: https://www.stichtingmove.nl/contact/

SDG’s: 1 – 17

 

In 2007 richtten studenten van roeivereniging Orca in Utrecht een commissie op om studenten, kinderen en een woningcorporatie met elkaar te verbinden. Ze wilden studenten en kinderen in actie laten komen voor hun wijk. Uiteindelijk zorgden zij voor een nieuw speeltoestel om hun wijk te verbeteren, het Aeroplay, en gingen de kinderen roeien bij de studenten. Nu is Move aktief in elf studentensteden, waaronder Eindhoven.

Move wil de kansengelijkheid van kinderen en jongeren vergroten en de kloof in de maatschappij tussen groepen van verschillende sociale en culturele achtergrond kleiner maken. Zij geloven dat ontmoeting tussen groepen mensen zorgt voor een inclusievere samenleving: Wanneer we elkaar beter leren kennen, ontstaat onderling begrip, worden individuele kansen vergroot en verkleint de kloof in de maatschappij.

Inmiddels is Move landelijk actief is met projecten op basisschool en vmbo. Evaluatie van de projecten leert dat Leerlingen aangeven beter te zijn geworden in samenwerken, plannen en organiseren, goed nadenken en creativiteit. Studenten doen vooral mee omdat ze zich graag maatschappelijk willen inzetten, praktijkervaring en projectmanagementvaardigheden willen opdoen en met kinderen willen werken.

= = = = = = = = = = = = =

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *