Share the Vibe. Scherprechters zijn zonder kennis. So what?

Dinsdag 1 december jl. werd erbij de gemeenteraad over het dossier “Verdichtingsvisie Binnenstad” ingesproken. Ik was blij om de verschillende sprekers te horen spreken. Share the Vibe. Jong en oud, bewoner of specialist. Ervaring in de ruimtelijk ordening, stedenbouw, duurzame planologie. Allemaal kwamen deze burgers en drie Stichtingen (Stichting Beter Eindhoven, Henri van Abbe Stichting en Stichting Wederopbouw Eindhoven) één voor één aan de beurt.

Foto: Rien Valk

Het raadslid die als voorzitter deze vergadering leidde had blijkbaar de opdracht om de sprekers maximaal 300 seconden te laten spreken. Langer spreken was niet toegestaan. Dat was niet goed want interactie tussen burgers en raadsleden werd gesmoord. Sprekers gebruikten namelijk woorden, die de daarop volgende dagen, weken, maanden en mogelijk zelfs jaren in het Eindhovens Dagblad tot dikke kopteksten zouden moeten gaan leiden, met extra omzet voor het Eindhovens Dagblad als gevolg.

Afgelopen week bleef dat vreemd genoeg compleet uit. Mogelijk is de redactie in C-quarantaine geplaatst. Verschillende burgers hebben zich hierover verbaasd en zelf ontving ik allerlei verontruste maar ook cynische mailtjes, die ik u zal besparen.

Ondanks deze bijkomstigheden die de lokale democratie tot troebel water lijken te maken, en in troebel water moet je niet vissen (!), wil ik u vragen, kijk en beluister de link van deze Meningsvormende Vergadering van 1 december jl. zelf eens terug. Vist u zelf eens in de uitgesproken teksten. Dit gaat namelijk ook over u, over Eindhoven en het centrum. Wat wilt u? Dinsdag 15 december wil de Raad namelijk een besluit nemen. De meeste insprekers hebben de Raad en college geadviseerd dit nu niet te doen.

Deze diverse insprekers zorgden dat het huidige college dossier Verdichtingsvisie Binnenstad op een vlotte manier werd g-e-f-i-l-e-e-r-d.

Dit benam alle Raadsleden de adem. De hardwerkende Raadsleden waren doodstil. Zij waren driftig aan het schrijven. Het lukten hen daardoor niet goed, om open en vrij, vragen te kunnen stellen.

Na een week doodse stilte in de politiek en het Eindhovens Dagblad, die beiden hard werken, om de riten in het huidige Brainport te redden, want deze stad moet groeien om te kunnen overleven, om niet in haar eigen financiële mes te vallen, ben ik zo vrij geweest een aantal vragen voor de hardwerkende Raadsleden op te schrijven. Als Raadslid is het namelijk moeilijk om vragen te stellen, wanneer zij ‘Scherprechters zijn zonder kennis.’

‘So what’ hoor ik u denken. “Die politici worden toch dik betaald en hun baantje en toekomst is nu toch al geregeld?” Nee beste Eindhovenaren, zo eenvoudig is dit niet. Deze gedachten, gaan niet op voor deze Raadsleden.

Daarom dus wat (hulp)vragen voor de politiek:
1. D66, Leefbaar Eindhoven, CDA, VVD, 50Plus, Fractie Schreurs: “Waarom is in de hele visie geen rekening gehouden met hitte-stress, terwijl dit tot extra doden in de stad Eindhoven gaat leiden?”
2. Groen Links, PvdA, CDA, CU, OAE: “Waarom is er in de hele visie geen rekening gehouden met het hard aanwijzen van groene verblijfszones, extra parken en extra waterzones als randvoorwaarden om de binnenstad echt te vergroenen?”
3. VVD, CDA, D66, LPF, OAE, SP, Fractie Schreurs, 50Plus, DENK, CU: “Waarom zwijgt de Raad bij het dossier Stadhuisplein Noord, als wethouder Torunoglu de Raad eerst heeft gemeld dat er pas gesloopt wordt wanneer er een bestemmingsplan is vastgesteld (raadsbijeenkomst maart 2018), terwijl er de afgelopen maanden is gesloopt zonder vastgesteld bestemmingsplan, zonder vastgestelde Verdichtingsvisie Binnenstad en dat terwijl de nog aanwezig huurder waarvoor gemeente en nieuwe eigenaar afspraken met elkaar hebben gemaakt, ook een zorgplicht hebben, en die niet op deze manier moet verdrijven? Zoiets heet in normaal Nederlands namelijk toch onbehoorlijk bestuur?”
4. PvdA, 50Plus, CDA, VVD, OAE, CU: “Waarom vertrekt Winy Maas op het dossier Stadhuisplein t.b.v. het INTEGRALE GEBIEDSKADER, en wordt hij niet opgevolgd door een andere Supervisor, omdat de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, niet dit proces mag en kan begeleiden a.g.v. haar eigenlijke functie?”
5. CDA, CU, OAE, SP, Groen Links, 50Plus: Waarom loopt de planvisie voor het focusgebied Stadhuisplein over het buitenterrein van de Catharinakerk tot tegen de gevel van de Kerk aan o.b.v. projectdossiers?
6. PvdA, Groen Links, SP, OAE, Denk, Fractie Schreurs: Waarom zo’n loze ambitie in het sociale woondomein? Toelichting van een inspreker: “Er staat ‘we streven naar minimaal 20% sociale huurwoningen en een voldoende ruim aandeel betaalbare huur- en koopwoningen.’ Streven, dat is dus ‘we doen ons best, maar als het niet lukt hebben we er nog steeds naar gestreefd’. En wat is ‘voldoende’? Er wordt aangegeven dat het Woonprogramma de leidraad vormt, maar het Woonprogramma is nog niet vastgesteld! En wat is er gedaan met het rapport van Companen van 2 jaar geleden waarin naar voren komt dat er daadwerkelijk veel meer behoefte is aan sociale huurwoningen en goedkopere koopwoningen? Zij adviseren een accentverschuiving in het bouwprogramma, maar dat zie ik niet terug…”
7. OAE, CDA, CU, Leefbaar Eindhoven, 50Plus, LPF, SP: Waarom mag er tot 105 meter hoog worden gebouwd direct tegenover de Paterskerk, en wordt alle hoogbouw in de binnenstad op minimaal 20 meter afstand van elkaar geplaatst?
8. Etc, etc., etc. Tientallen vragen werden er in de 3300 seconden door de insprekers gesteld.

Hoe gaat dit college deze vragen allemaal beantwoorden? Wil zij dit doen? Een college dat haar standpunten in 2018 al met elkaar heeft uitgeruild, waardoor er eigenlijk geen dualisme meer is in Eindhoven. Gaat deze gedwongen dodelijke coalitieomhelzing, coalitiedwang die dit college zo tekent, ook de dodelijke handtekening worden voor de bewoners van de binnenstad? Die vele historische kenmerken die deze stad nog eigen is, zal doen vernietigen? Wij zullen het snel genoeg weten.

Wat we zeker weten is dat op iedere niet beantwoorde vraag, een antwoord gaat komen. Met hulp van buiten de Raad. Transparant, toegankelijk met een zuiver proces, want zo wordt Eindhoven beter.

Strijp-S – Foto: Rien Valk

3 reacties

 • middenweg

  Al eens eerder gezegd dat Eindhoven veel te veel hooi op z’n vork neemt, voor een stad van 230.000 inwoners. Dat wordt dus ook onderschreven door Deloitte:

  https://www.ed.nl/eindhoven/megaproject-knoop-xl-vereist-extra-mankracht-bij-gemeente-eindhoven~acc3c41c/

  Gemeente Eindhoven, stop met schaken op verschillende borden. Concentreer op het Stationsgebied en de Fellenoord en zorg dat het iets goeds wordt.

  Onnodig om ondertussen ook even andere gebieden zoals de binnenstad ernaast “te doen”. Te belangrijk gebied om dat even snel er doorheen te jagen en aan projectontwikkelaars over te laten. Ambitie is prima, jezelf voorbij lopen niet.

 • Lucas Asselbergs

  Meest opvallend is dat de politiek gewoon helemaal niet reageert op de insprekers. Niemand wil er zijn/haar vingers aan branden. Zo komt er niet de uitwisseling van ideeën en oplossingen op gang en komt de verdichtingsvisie als een stuurloze mammoettanker de binnenstad ingevaren

  • Bob

   Die ideeën en oplossingen kunnen veel eerder in een dergelijk proces een kans krijgen. Het maakt het ogenschijnlijk moeilijker omdat je dus op zoek moet gaan naar de uiteenlopende ideeën en oplossingen. Dat wil zeggen dat je naast de gekende stakeholders ook veel meer initiatief uit de stad kunt laten komen. Dat lijkt een veel moeilijker proces, tijdrovend bovendien, maar het is een route die in een later stadium veel minder weerstand oproept dan één voorstel van een ‘ziener’. De klucht van de ‘inspraak’ blijft ons in dat geval ook bespaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *