Share the Vibe

Vanavond is het kerstavond. Sommigen zeggen dat het alleen die avond Kerstmis is. In Nederland vieren we kerst verdeeld over drie dagen. In veel gevallen gaat de kersttijd gepaard met plezier, gezellig samenzijn en leuke programma’s op televisie.

Wat mij betreft is er maar één echt kerstverhaal en dat is dat van Charles Dickens. Het is ongelooflijk hoeveel actuele waarheden er schuilgaan in een verhaal dat zo lang geleden geschreven is. A Christmas Carol, zo heet het verhaal over Ebenezer Scrooge, is misschien wel op 50 verschillende manieren verfilmd. Soms is de verhaallijn exact overgenomen en in een ander geval juist bijna niet.

Toch kan ik me geen enkele verfilming herinneren waarin Ebenezer Scrooge geen bezoek kreeg van zijn neef Fred. Die jongeman komt hem elk jaar weer uitnodigen om kerst te komen vieren bij hem thuis. De jonge neef lijkt door Dickens enkel te zijn opgevoerd om te laten zien wat voor een eigenaardige en kille man Scrooge eigenlijk is.

Er is echter een tweede laag in dit deel van het verhaal te onderscheiden. Neef Fred weigert namelijk toe te geven aan de oproep van zijn naasten die al jaren zeggen: laat die man toch, hij wil niks en hij komt toch niet. Het weerhoudt Fred er niet van zijn oom jaarlijks op te zoeken.

Ik denk dat iedereen wel een persoon kent, een oom of tante, een opa of oma of iemand waarmee je vroeger bevriend was. Zo iemand van wie je weet dat die persoon alleen is, sterker nog: in het verleden misschien zelfs aangaf: ‘Ik geef niks om kerst’ of ‘Laat mij maar alleen’.

Het is misschien de moeite van het overwegen waard om dat warme Brabantse hart van jou te herijken. De neef van Scrooge doet elk jaar of hij gek is en belt telkens weer aan. De reden om het te blijven proberen: misschien is zijn oom dit jaar een andere mening toegedaan? Misschien is jouw familielid inmiddels niet meer zo’n overtuigd ‘alleen kerstvierder’. Misschien is je oude kennis die vroeger zo krachtig je gezelschap afwees lang zo sterk niet meer…

Voor al die mensen bedacht Charles Dickens een voorbeeld voor iedereen: Neef Fred. Nu pretendeer ik zeker niet Charles Dickens te zijn noch leef ik altijd naar het voorbeeld van neef Fred in het Victoriaanse verhaal, maar met een beetje fantasie en goede wil…

Het is een kleine moeite en vergt een beetje moed. Maar er is geen beter medicijn tegen eenzaamheid, de onzichtbare sluipmoordenaar die ook in onze Brainport-regio rondwaart. Share The Vibe: Ga er langs!

Ik wens u een fijne Kersttijd toe.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *