Show me the gemeenschapsmoney

Het hoge woord is eruit. Urban barst nu echt los. Het stond vandaag breed uitgemeten in het Eindhovens Dagblad: Area 51 in Eindhoven krijgt nieuwe baan, buitenbaan én kelder voor urban music en art. Het zat er natuurlijk al een hele tijd aan te komen. In eerste instantie werd de Urban Bond, de sportbond die de urban sporters destijds vertegenwoordigde, al gepasseerd. Ik werd door een representant van die bond benaderd omdat ik in één van mijn analyses inzake de mogelijke sluiting van de ijsbaan precies die mensen noemde die hij jaren later tegenover zich vond. Het resultaat is dat vrijwel niemand nog iets van of over de Urban Bond heeft vernomen. Dit ondanks het feit dat er contacten waren tussen de bond en NOC-NSF. Wat speelde er toen en waar staan we nu?

Hebbes! aan de rand van de skate(board) “bowl” in Area 51 – Foto: Rien Valk

Oneigenlijke concurrentie
In de urban scene, destijds nog relatief ongeorganiseerd en rauw, waren veel kleine initiatieven te vinden. Sterk lokaal geörienteerd en vaak met een dusdanige opzet dat kleine urban-ondernemers, organisatoren met name, er een centje mee bij elkaar hiphopten of jumpten. Wat in 2018/2019 gebeurde was, dat een sterke delegatie de urban sports en arts doelgericht besloten te adopteren. En dat lukt aardig wanneer je weet hoe je bij de juiste geldstromen moet komen. De oorspronkelijke urban ondernemers en vrijwilligers sputterden nog even; het zou oneigenlijke concurrentie zijn, met gemeenschapsgeld nog wel. Maar het mocht niet baten.

Old Boys Network
De nieuwe, op Strijp – Eindhoven georiënteerde club, bestaat uit sportmarketeers, een gebiedsmanager, regionale topsportkenners, medewerkers van regionale trainingscentra en het team van BrabantSport. Bovendien zijn er bijzonder korte lijntjes, zo niet overlappingen met TeamNL, NOC-NSF en Eindhoven Sport. We zien dezelfde namen als romdom Het Tongelreep-Topsportverhaal. Je hoeft geen Albert Einstein te zijn om te snappen dat een dergelijke cluster aan geld weet te komen.

Bonanza
De oorspronkelijke Brabantse urban actoren zijn ze terecht gekomen in het wilde westen. Of liever: het wilde oosten aangezien de focus op Eindhoven kwam te liggen wat vanuit Breda, Tilburg en Den Bosch nou eenmaal richting oost ligt. Vijf steden, Helmond doet ook mee, gingen ineens heel anders tegen ‘urban’. aankijken, hierbij aangevoerd door BrabantSport. De Brabantse Bonanza-western blijkt compleet nu er ook sprake is van plotsklapse welvaart omdat de zorgvuldig opgebouwde tender van datzelfde BrabantSport en consorten ‘kassa’ is gebleken: Brainport opent de sluizen. Inherent aan de afspraken: alleen urban-initiatieven die onder de vlag van de Urbananza Boys worden uitgevoerd krijgen de centjes. Bonanza beteken in het Japans overigens ‘(plotse) welvaart’.

Torenallee 3
Wie meer wil weten over de exacte opzet zou zich kunnen melden bij het SX-gebouw aan de Torenallee 3 in Eindhoven. Hierin huist het Sportdepartement van de Gemeente Eindhoven, tenminste als je de beleidsbepalende actoren zoekt. Het ambtelijke departement ‘Eindhoven Sport’ zal beslist nog ergens in de krochten van het Stadhuis bestaan maar daar blijkt telkens weer elk gebrek aan ruggengraat als het gaat om breedtesport. Want weer speelt hier breedtesport versus topsport. De belangrijkste reden waarom Urbananza in Eindhoven booming wordt, want dat wordt het, ligt in het feit dat er medaillekansen ontstaan en ‘wij’ in Eindhoven nou eenmaal niet zonder ‘helden’ kunnen.

Da minde gij ni?!
Wie denkt: ‘Hij zwetst uit zijn nek!’, adviseer ik goed tussen de regels door te lezen bij het doornemen van het ‘Ambitieplan Urban Sports & Culture Brabant’, dat door BrabantSport als pdf-bestand beschikbaar is gesteld.

Ook interessant is de website van BrabantSport.nl en klik dan ook eens op het tabje ‘Team’. Je komt bekende namen tegen als Robert van den Hoogenband en Guus Hulshof. De eerste verdient zijn brood onder andere als eventmanager voor Eindhoven 247BV, dat opereert namens de gemeente Eindhoven. Hulshof was naast Cees-Rein van den Hoogenband de gemeentelijke Sport-topambtenaar die het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion realiseerde. Zo’n vijf jaar geleden verklapte hij al wat er met urban sports & culture ging gebeuren:

“Er blijven echter altijd zaken die ik persoonlijk graag in de regio zou zien. Een sportmuseum, het nationaal dopingbureau, maar met name een Urban Sportcentrum gericht op BMX, skaten, beach volleybal, streetdance en vergelijkbare ‘extreme’ sporten. Het zijn slechts wat voorbeelden waar ik persoonlijk een doel in zie.”, ( sportnetwerk.nl, 13 februari 2015 )

Wat met de ombouw van de ijsbaan niet lukte, ook niet toen Van den Hoogenband Sr. met droge ogen het complex van het ijssportcentrum als ‘versleten’ wegzette, gebeurt in Strijp wel. Ik ben nu al benieuwd wat het volgende project van Hulshof wordt waar onze Eindhovense centjes naartoe gaan. De politiek is allang blij dat ze niet hoeft na te denken over hoe ons sportbudget óók besteed zou kunnen worden. Want nadenken, dat is soms net topsport.

Naschrift:

De conclusie moet dus zijn dat een groep van buiten het gemeente-apparaat in Eindhoven bepaalt welke sport wel en welke niet de steun krijgt om te floreren. Het gaat daarbij niet om de sport(ers) maar om marketingwaarde van die sport als transportmiddel voor een boodschap. Eindhoven = hippe stad = urban. Eindhoven = innovatie = zwemsport. Eindhoven = inclusief = oranje rood (hockey, maar ook bewegen voor iedereen). De achilleshiel is de afhankelijkheid van een hele stad van de mening van een beperkte groep.

3 reacties

 • Bob

  Rien, het is heel tijdrovend om uit te zoeken wie precies wat doet en met welke pet op. Het houdt ook verband met de dubbele petten die sommigen hebben. Als iemand events managet voor de stad EIndhoven in een BV die eigenlijk van de gemeente Eindhoven is en tegelijk verbonden is als aquisiteur sportevenementen voor BrabantSport… dan zie ik aan de buitenkant niet welk gemeenschapsgeld het petje kleurt. Het maakt ook niet uit, linksom of rechtsom: gratis werkt geen van de betrokkenen. Maar ook dat weet ik niet zeker.

  Tot een aantal jaar geleden werd de sportkoek, behalve een onevenredig groot chloordeel, redelijk eerlijk verdeeld. Er is nog steeds een Eindhovense Sportraad volgens mij, al weet ik dat die in het geheel van de stoel viel en nog opkrabbelt. De aanleiding was een sportvisie waarin de toenmalig wethouder ineens op de proppen kwam met ‘de jarenlange traditie die de stad had met urban sports en culture’. Toen keken alle betrokkenen elkaar aan en wisten alle breedtesporters: wij tellen niet meer mee.

  Geen dialoog is makkelijker, Rien. Niet reageren op vragen of kritiek is makkelijker. Hooguit af en toe zeggen dat je anders zelf maar in de raad moet gaan zitten. In een democratie is dát niet de stelregel. Het vrije woord moet zaken aan de kaak kunnen stellen die opvallen. Dat zijn andere verantwoordelijkheden. Maar de dialoogkant kent ook twee kanten. Je kunt ook als Eindhovenaar een paar keer naar een raadsvergadering gaan of naar een informatieavond over hoogbouw of…. dat doen ‘we’ met zijn allen ook niet even goed. Daardoor houden politici volgens mij ook het idee dat het allemaal wel losloopt.

  • Rien Valk

   Ik heb BrabantSport per mail als volgt om een reactie gevraagd:

   Beste lezers,

   Voor zover nog niet bekend onze Digitale Stad Eindhoven https://www.dse.nl is er al sinds eind 1994 voor en door de regio. Het platform voor ontmoeting, dialoog en meningsvorming zonder reclame en data verzameling. Een vorm van digitale democratie en informatie waar iedereen aan mee kan en mag doen.

   Vanuit het principe hoor en wederhoor bieden wij graag ruimte voor jullie standpunt en uitleg ten aanzien van deze bijdrage:
   https://www.dse.nl/show-me-the-gemeenschapsmoney/
   Dat kan via een reactie maar ook in een eigen nieuwe bijdrage waarbij de portalredactie indien nodig alle ondersteuning verleent.

   Wij zien uit naar jullie reactie op https://www.dse.nl

   vRIENdelijke groet

   Rien Valk hoofdredacteur https://www.dse.nl

 • Rien Valk

  Als ras Eindhovenaar voel ik me sterk betrokken bij het reilen en zeilen van onze stad ook qua sport. Van Urban weet ik weinig behalve dat het mooie foto’s kan opleveren als je in Area 51 gaat kijken.

  Na het lezen en doorklikken naar een “zware” organisatie die zelf flink wat van het sportbudget zal consumeren zou ik graag eens lezen hoe wij dat geld het beste of beter kunnen besteden en wie het zou moeten krijgen.

  Jammer overigens dat tussen Eindhovenaren en hun gemeentebestuur zo weinig of eigenlijk geen dialoog te vinden is, of vergis ik me nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *