Slechts vijf Eindhovense raadsleden bij dromen waarmaken

Tijdens de “dromen” bijeenkomst in onze stadsschouwburg die door Eindhoven in Dialoog en het Gildeplus georganiseerd was zijn ook de Eindhovense raadsleden uitgenodigd om samen met ons Eindhovenaren dromen te delen en te helpen om een droom van een inwoner te realiseren. Ook een gildeplus lid zou daarbij ondersteuning leveren.

De opening – Foto: Rien Valk

Slechts de volgende vijf waren er:
Henk Jager ChristenUnie
Wilma Richter 50Plus
Ellen Schouwmacher Commissielid PvdA
Christo Weijs CDA
Jeannette Vos GroenLinks
Verder wist Jan Hopstaken te melden dat hij aan het werk was maar graag tijd wil vrijmaken!
Dames en heren chapeau!

Schande
Voor dat we nu schande begin te roepen tegen de wegblijvers moet ik erbij vertellen dat ik op het einde van de bijeenkomst hoorde dat meer dan de helft zich netjes had afgemeld met de reden en de nieuwe raadsleden het advies hadden gekregen om pas aan dit soort activiteiten deel te nemen als ze een paar maanden ervaring hadden opgedaan. Daar kan ik me iets bij voorstellen dus die raadsleden zijn geëxcuseerd.
Maar de niet afgemelde ervaren rotten niet! Het vernieuwen van de democratie en contact met de inwoners zijn belangrijk waarom hebben ze deze kans dan laten liggen?

Programma verloop
Middels de vier stappen zoals die hier te vinden zijn: eindhovenindialoog.nl/home/dialoogmethodiek/

Elkaar Ontmoeten
We maken kennis met elkaar en Carina Verhulst – onze gespreksleidster – zorgde voor een veilige sfeer waarbinnen mensen zich vrij voelde om zicht te uiten. Waarbij echt persoonlijke zaken wel binnen de groep moesten blijven.

Ervaringen delen
Aan onze tafel begint dan langzaam duidelijk te worden waar iedereen mee bezig is: Gezondheid voor je zelf en het uitdragen van verbeteringen naar je omgeving door meer bewegen of bewuster met je voeding omgaan. Het verbinden van mensen in je omgeving. Het contact met de raadsleden en de inwoners vice versa. Hoe maak je als gemeente beter gebruik van de kennis die bij je inwoners aanwezig is bijvoorbeeld via live bijeenkomsten met digipannel leden waarbij er over en weer wel vertrouwen moet zijn. Is er een mogelijkheid voor onze armste bewoners om toch deel te kunnen nemen aan cultuur zoals toneel en muziek, soms zijn er nog onverkochte plaatsen die dan tegen een kleine vergoeding beschikbaar gesteld kunnen worden.

Dromen delen
Vanuit die droom/ervaringen moest duidelijk worden gemaakt waar iedereen uiteindelijk wilde zijn over een jaar.

Doen

In deze gespreksronde deelden we met elkaar wat we wilden doen om om dat doel te bereiken

Jeannette Vos legt het uit – Foto: Rien Valk

Kiezen
Na deze fase trokken raadslid Jeannette Vos en gildeplus lid Nettie Wester zich terug om die droom te selecteren die ze wilde ondersteunen bij het realiseren.
Dat is uiteindelijk de droom geworden van de ervaringsdeskundige met de kleine beurs. Hoe maak je cultuur in de breedste zin ook beschikbaar voor mensen met een marginaal inkomen of bijstand.

Ik heb er geen spijt van dat ik me voor dezemiddag heb vrijgemaakt. Het had in mijn optiek wel iets sneller ’to the point’ kunnen komen maar dat hangt ook van de groepsdeelnemers af zeker als je die veilige sfeer wilt scheppen.

Andere groepsresultaten
Van de andere gekozen dromen heb ik niks meer mee gekregen omdat de schouwburg foyer weer klaar gemaakt moest worden voor de komende voorstellingen en de tijd ontbrak voor een evaluatie. Mijn vraag naar de overige resultaten ligt inmiddels wel bij de organisatie.

De Schouwburg
Het is heel bijzonder om te ervaren hoe Giel Pastoor onze schouwburg directeur zijn gebouw ter beschikking stelt aan de gemeenschap voor dit soort bijeenkomsten tegen geen of geringe kosten. Ook de G1000Eindhoven heeft daar gebruik van gemaakt. Er zijn ook tijdelijke werkplekken te vinden voor zzp-ers.

DSE
Ik heb uiteraard wel verteld dat www.dse.nl gebruikt kan en mag worden om aandacht voor de realisatie van je dromen te vragen of medestanders te vinden. Registreer je hier aan als auteur!

DSE is vrij van reclame of datamisbruik.

Hieronder nog een paar sfeer foto’s

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

3 reacties

 • Joop Hendriks

  Dromen waarmaken, Droomdag in Grote Foyer Parktheater 13-04-2018
  Kansen om burgerinitiatieven van droom naar daad te tillen.
  Raadsleden en Gemeente kunnen ambitie waarmaken om de stad zelf tot initiatieven te laten komen.

  Omdat bij de uitgesproken en gedeelde dromen van groep 1 geen raadsleden aanwezig waren, hierbij korte samenvatting van burgerdroom Joop Hendriks.

  DROOM;
  Gezamenlijk woonproject ontwerpen (paradijselijk wonen delen)
  OMSCHRIJVING;
  Droomproces van duurzaam ontwerp naar duurzaam beheer.
  In dit proces krijgen deelnemers de mogelijkheid hun persoonlijke en gezamenlijke woonwensen te vertalen naar een basisontwerp. Zij worden daarbij ondersteund middels transparante procesbegeleiding in 3D (BIM) : ( https://www.youtube.com/watch?v=eg4Zzlsy6Ho )
  Door het interactief vastleggen, uitwisselen en modelleren van woonwensen, kosten, bouwinformatie en randvoorwaarden krijgen participanten een realistisch zicht op de praktische mogelijkheden en financiële haalbaarheid van hun droomhuis en gezamenlijke woonomgeving. Zo ontstaat een duurzaam ontwerp, waarbij ontwerp- en procesgegevens kunnen worden opgeslagen en tot in verre generaties na ons worden beheerd.
  Tijdens dit proces wordt ook duidelijk welke diensten en materialen de toekomstige bewoners nodig hebben om hun woon-droom te realiseren. Deelnemers leren krachten bundelen, en gezamenlijk keuzes maken voor architecten, CPO-procesbegeleiders, bouwadviseurs, aannemers, energieleveranciers e.d.
  Deze duurzame ontwerpfase ondersteund het zelf-organiserend vermogen van de deelnemers; om keuzevrijheid, zeggenschap en zelfbeschikkingsrecht ruimte te geven.
  De realistische kant van dit droomproces wordt in de praktijk getoetst bij Draaiboomhof zodat deelnemers Gezamenlijk Betrokken Opdracht kunnen geven aan het vervolg van de droom.(zieCo-creatie en Projectplan op http://www.draaiboomhof.nl )

  Zie ook : https://www.draaiboomhof.nl/vervolg
  https://www.040goedbezig.nl/projects/draaiboomhof/

  Met vriendelijke groet,

  Joop Hendriks mede-initatiefnemer Draaiboomhof

 • Beste Rien Valk,

  Scherp verslag. Mooie foto’s! Vijfraadsleden is m.i. al een behoorlijke opkomst. Maar inderdaad een uitgelezen kans voor politici om hun agenda en passie te verwezenlijken. Nota bene via de dromen van de burgers van Eindhoven. Enfin, in ieder geval meer dan genoeg input om samen met de burgers en de politiek aan de slag te gaan. Gilde Plus Parktheater loopt als een trein. zie ook http://www.parktheater.nl/zakelijk/Gilde_Plus/ inderdaad bijzonder dat het Parktheater Eindhoven ook deze werkcommunity ondersteund. Een theater wordt zo meer dan alleen een kunst- en cultuurtempel. Waar ook niks mis mee is. Met beste groet Jacques Giesbertz

  • Rien Valk

   Beste Jacques.

   Bedankt voor je reactie. Ik hoop je nog vaak te mogen begroeten op onze site. Misschien kun je hier zelf of door de gilde leden wat meer vertellen over de gedachte er achter? Het Gilde Plus sprak mij zeer aan, juist in de samenwerking en ondersteuning tussen cultuur, politiek en bedrijfsleven zijn mooie resultaten te behalen.
   Waarbij het in mijn optiek wel belangrijk is dat we ook de minder bedeelden qua intelligentie en lichamelijke gezondheid niet in de steek laten maar ze laten meedelen in de Eindhovense welvaart.

   vRIENdelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *