Stadsbestuur wil zonnepanelen op daken grote bedrijfspanden

Jazeker, het staat er echt: wethouder duurzaamheid Jan van der Meer wil, aldus Studio040.nl zonnepanelen op de daken van grote bedrijfspanden. En dat is nog niet alles, hij pleit ook voor de plaatsing van glinsterende electriciteitsopwekkertjes op daken van gemeentelijke panden. Dat is op een paar gebouwen al gebeurd, zo stelt Studio040: Parktheater, Dynamo, de Effenaar, Tennishal Eindhoven Noord en Sporthal De Vijfkamp. Maar op het enorme dak van één complex, ontbreekt elk spoor van een duurzamer streven…

Witte dame van de Genneper Parken
Een aantal jaar geleden woedde er een hevige discussie inzake het Eindhovens IJssportcentrum. IJssport was niet van deze tijd, betoogde mevrouw Van Kaathoven. De technische installatie van de accommodatie was bovendien vreselijk verouderd, zo stelde sportambassadeur Cees Rein van den Hoogenband. Later bleken beide stellingen incorrect, maar de discussie die gevoerd werd leidde tot creatieve voorstellen, waarvan alleen de minst creatieve werd uitgevoerd: uitbesteding van de exploitatie.

Eeuwig zonde
Eén van de creatievere voorstellen was het idee om het enorme dak van binnen- en buitenbaan te voorzien van zonnepanelen. Daarover is nooit meer gerept, hetgeen overigens geldt voor alle andere voorstellen die gedaan zijn om de ijsbaan een gezondere financiële balans te bezorgen. Nu doet de kans zich voor om met de meewind van wethouder Van der Meer juist wél die slimme keuze te maken.

Uniek karakter ijshal: niet één maar drie zonrijke zijden
Wie naar de hal van de ijsbaan kijkt, het gedeelte waarin het ijshockey, bandy, kunstrijden en shorttracken wordt georganiseerd, die kan niet om de trapeziumvormige bouw heen. Het dak is minimaal goed voor 1800 vierkante meter en de twee zijden zijn minimaal goed voor nog eens hetzelfde oppervlak.

The oval oven
Daarnaast ligt de 400-meterbaan die door hardrijders en langebaanschaatsers wordt gebruikt. De officiële wedstrijdafmetingen maken dat het aanwezige dak nog meer panelen kan herbergen dan de eerder beschreven hal. Door die keuze zou er een ovale oven ontstaan die van zonne-energie elektriciteit bakt.

A big plus
Een heel groot voordeel van de beide daken is de ligging. Niet alleen vanwege de rijkdom aan zonne-uren en een perfecte beschijningshoek, maar ook vanwege de enorme behoefte aan elektriciteit van zwemsportcentrum De Tongelreep. Daar was namelijk een gasgestookte centrale werkzaam die moest verbloemen dat de biomassa-centrale niet werkte. Als de nieuwbouw van het zwembad alsnog doorgaat, wordt vrijwel volledig overgestapt op verwarming middels elektriciteit. Wat is er mooier dan een stroomvoorziening op een paar honderd meter afstand? Wijlen Eddy Wally (tegen een groene achtergrond, jawel) zei het lang geleden al:

Durf
Het zou mooi zijn als er binnen de gemeente Eindhoven nu wél iemand zijn nek durft uit te steken. Het zou het groene karakter van de stad, de coalitie en de Genneper Parken goed doen. Het ijssportcentrum heeft overigens twee nieuwe condensors gekregen waardoor het gehele complex er nog minimaal twee decennia tegenaan kan.

2 reacties

  • Rien Valk

    Tja zouden goede ideeën zoals dit gehoord worden door onze gemeenteraad en de wethouders? Misschien moeten we er nog eens een G1000 aan wijden of een bijeenkomst van de leden van ons Eindhovense Digipanel! Om te inventariseren welke mooie ideeën er nog meer leven onder onze inwoners en dan ook de moeite doen om ze werkelijkheid te laten worden!

    • bleenhouwers

      Hallo Rien, naar aanleiding van bovenstaande tekst heb ik al een paar leuke opmerkingen mogen ontvangen. Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *