Steenbakkers en de Zelfbevruchtende Zwemmaffia

Opnieuw prijkte in het Eindhovens Dagblad een onvervalst stuk stadspropaganda van de hand de belangrijkste stadsmarketeer die Eindhoven rijk is. Aan het woord komt wethouder Stijn Steenbakkers die alle gelegenheid krijgt zijn beweringen te spuien over de grootste sportbudgetverslinder die onze stad rijk is: het Topsportzwemmen. Ditmaal levert het International Swimming League-evenement de stad maar liefst 2,5 miljoen euro op.

Luchtslag
Steenbakkers verzuimt te zeggen wat het geintje tot nu toe al gekost heeft. Evenmin neemt hij de moeite aan te geven waar die gelden tot nu toe vandaan komen. Je zou verwachten dat een journalist daar eerst zijn of haar tanden in zet vooraleer klakkeloos op te tekenen of de wethouder met zijn slag in de lucht niet uit zijn nek zwetst. Maar dat gebeurt niet. De onvrede in de lokale zwemwereld is enorm, het recreatiezwemmen is nagenoeg dood en de wethouder blijft maar hameren op het positieve effect van meer topsport op de breedtesport.

Iets dieper
Dat wethouder Steenbakkers graag werkt met rekenkundige constructies die suggereren dat de kosten voor de baten uitgaan, dat snap ik. Maar dat de krant zich niet eens de moeite neemt om een poging te doen de cijfers erbij te zoeken, da’s toch op zijn minst raar. Hoeveel gemeenschapsgeld is er in de afgelopen 10 jaar al niet gepompt in het familie Van den Hoogenband Topsport Zwembad? Was er niet een keiharde eis dat er geen nieuw- en/of aanvullend budget zou worden vrijgemaakt voor topsportzwemwater? Hoe dat zat is voor de lezer van het Eindhovens Dagblad blijkbaar niet interessant of onnodig te weten.

Diezelfde lezer zit overigens noodgedwongen thuis met zijn tasje met handdoek en speedo omdat er voorlopig geen badmeester rond het Eindhovense recreatiewater loopt. Van een gerenommeerde krant mag je toch op z’n minst verwachten dat er een iets verdere inkijk wordt gecreëerd in een lokale kwestie als de aanhoudende zwemwatercrisis. ‘Topsport stimuleert breedtesport’ blijkt in Eindhoven jaar na jaar niet op te gaan. Maar voor de krant geldt: (in)duiken verboden.

BrabantSport
Ook is, ter versterking van de propagandapraat van Steenbakkers, uitleg toegevoegd van Michel Renders van BrabantSport. Dat is natuurlijk volledig logisch aangezien het sportbeleid en de grote geldstromen veelal op provinciaal niveau worden bepaald. Maar BrabantSport is juist het vergif voor de Eindhovense breedtesport: Topsport, topsporttalent, topsportfaciliteiten en een gekunstelde brug naar sportinnovatie vooral voor de topsporters. En niet vergeten: alleen die sporten met medaillekansen.

De overhaast getekende contracten met de organisatie van de ISL (en de daaruit voortvloeiende slordigheid en nalatigheid) maken dat Renders eigenlijk Reinders heet en Michiel van voren. Ook twee dagen na publicatie van het ED-artikel is dat blijkbaar nog niemand opgevallen. Maar dat is een kleinigheidje als je het vergelijkt met het klakkeloos aannemen van de zwemreclamepraat. Ook zou er misschien (eindelijk!) een keer journalistiek werk gemaakt kunnen worden van het in kaart brengen van bijzondere kruisverbanden als deze WC-eend uit LinkedIn:

Degene die jarenlang verantwoordelijk was voor de teloorgang van de Eindhovense sportinfrastructuur, adviseert er nog steeds vrolijk op los. De stadsjeugd is de klos.


Overnachtende topsporters
De inteelt gaat nog verder, al wordt het netwerk om gemeenschapsgeld rond te pompen gemaskeerd onder het mom van ‘samenwerkingsverbanden’. InnoSportLab, een instituut in het Pieter van den Hoogenband-complex, werkt niet alleen samen met BrabantSport maar ook met SportInnovator. Die laatste organisatie heeft een prominent lid in haar ‘Topteam Sport’: Stijn Steenbakkers. Aan het hoofd van het InnoSportLab Tongelreep staat Roald van der Vliet die in Lierop een accommodatie opzette voor, jawel, de huisvesting van topsporters. Dat deed de goede man overigens met de beste bedoelingen:

Van der Vliet werkt al enige jaren in het Eindhovense zwemcentrum. Daar komt hij veelvuldig in contact met diverse topzwemmers. De Lieroppenaar krijgt geregeld verzoeken van met name buitenlandse zwemteams voor goede overnachtingsplekken. Hij stuurt ze vaak naar hotels, maar dat levert geregeld bedenkingen op over de prijzen. Van der Vliet kan ze straks zelf goedkoper huisvesten, stelt hij.” (ED.nl, 21 augustus 2013).

Wie zelf leuk met een groepje wil overnachten: het is een aanrader.

Koekoeksjong
Vanaf het moment dat het Topsport Zwemwater met list en bedrog* binnen onze gemeentegrens werd gerealiseerd is het nog elk jaar een budgettair koekoeksjong gebleken. Een kuiken dat langzaam maar zeker het gemeentelijk sportbudget opvrat en de bestaande sportinfrastructuur steeds verder vermagerde. Grote budgetoverschrijdingen, varkensvetverwarming, muurvast zittende bewegelijke vloeren, een peperdure licht- en geluidsinstallatie en verbouwingen om bij wedstrijden het publiek meer zicht te bieden op de topsporters.

Alles draait om geld, gemeenschapsgeld welteverstaan. Hoewel… wethouder Steenbakkers heeft van alle leden van de chloormaffia wellicht toch het grootste financieel moreel kompas. Als hij écht voor het geld ging dan had de Eindhovense marathon allang een andere naam gehad. Vrij naar de oer-Brabantse New Kids films: De Raboloop, jonguh!

Ik wens u een prettige zondag.

 

* “Scherfs leugentje om bestwil”, te vinden op ED.nl. De tekst is wonderlijkerwijze verdwenen maar het kwam erop neer dat eerst gejokt werd tegen een staatssecretaris over een bestaand Eindhovens potje met geld voor een nieuw zwembad. Toen de staatssecretaris vervolgens bereid bleek óók geld vrij te maken, werd tegen de Eindhovense gemeenteraad gezegd dat er een potje met Haags geld was en of het niet tijd was om een Eindhovens potje aan te leggen. Een met chirurgische precisie uitgevoerde manoeuvre die van een gemeentelijke zwemfaciliteit een bodemloze topsportgeldput maakte. Zelf lezen? Leesbril op!

Tekstvlakken zijn omwille van de leesbaarheid herschikt. (Bron: Eindhovens Dagblad, 8 maart 2008)

 

2 reacties

 • D. Janssens

  Hartelijk dank voor dit artikel.
  De weg naar de uiteindelijke Artikel 12 status voor de Gemeente Eindhoven is langer dan gedacht en in 2018 onterecht voorkomen.

  Met alle goede praatjes de afgelopen jaren, het zogenaamd herstellen van de financiële administratie, hebben we gezien als u de cijfers goed leest, dat de richting van de beweging niet goed is.
  Als dit bestuurlijke nekschot uiteindelijk toch zal worden voltrokken, is er pas ruimte, om dit soort duistere zaakjes, te voorkomen.
  De CDA wethouder Stijnbakkers moet zich gaan schamen, maar dat ter zijde. Hij laat zich voor een PvdA karretje spannen..
  Op dit moment heerst er nog een foute garde op het Stadhuis, maar dit gaat aflopen, dus blijft u schrijven!

 • Eric Machiels

  Dhr. Bleenhouwers heeft een uitermate duidelijke en scherpe pen. Hopelijk een zeer effectief wapen tegen de alles overheersende zwemmafia en haar handlangers cq politici.
  Hulde aan dit artikel en hulde voor de auteur. Kick some Wet Ass!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *