Stoomtrein in Eindhoven

Zaterdag met de stoomtrein van Eindhoven naar Den Bosch en weer terug gereden. Nostalgie gecombineerd met ogen vol roetdeeltjes. De kleinkinderen vonden het prachtig.

De trein was die ochtend uit Rotterdam komen rijden: twee stoomlocomotieven en een aantal lekker ouderwetse wagons. Vroeger moesten die locomotieven omgedraaid worden voordat ze de andere kant op konden rijden, maar de draaischijven om dat de kunnen zijn in de loop van de tijd verdwenen. Daarom had de Stoomstichting Nederland één locomotief voor de 200 meter lange trein en de andere erachter aangekoppeld zodat er op de heen- en de terugweg een locomotief voorop reed.

De trein van Eindhoven naar Den Bosch werd getrokken door de 65-018, een Duitse 2-8-4 locomotief uit 1957. Kijk op https://www.stoomstichting.nl/collectie/locomotief-65-018/ voor meer informatie.

Van Den Bosch naar Eindhoven werd de trein getrokken door de 01-1075, een 4-6-2 sneltreinlocomotief met grote wielen, waardoor het ding 140 km/uur kan rijden. En dat was goed te merken. Mooi dat die loc uit 1940 nog steeds operationeel is.

Kijk ook eens op https://www.stoomstichting.nl/collectie/locomotief-01-1075/ voor meer informatie.

Het leuke van stoom en een kolenvuurtje is dat in de tunnel en bij het station in Best alle brandalarmen afgingen.

 

01 1075 komt aan in Eindhoven

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *