Strandbeesten van Theo Jansen

Bij Studium Generale heeft Theo Jansen een schitterend verhaal verteld over zijn Strandbeesten. Dat zijn constructies van PVC elektriciteitspijp van meters hoog die zelfstandig over het strand wandelen, aangedreven door de wind.

Dat klinkt heel erg saai, maar kijk eerst even dit filmpje om een beetje enthousiast te worden:

Zijn presentatie ging over de evolutie van zijn strandbeesten die hij al 20 jaar bouwt op het strand in Kijkduin.

 

Hij had een constructie verzonnen om met een paar stukjes PVC-pijp een loopbeweging te maken, maar hij kon de lengte van die stukjes pijp niet uitgerekend krijgen omdat er te veel mogelijkheden waren. Dus heeft hij op zijn Atari computer een programmaatje gemaakt in Basic die 1000 verschillende lengtes uitprobeerde. De beste honderd koos hij dan uit en liet daar weer variaties op maken. In zijn eigen woorden: 900 versies liet hij uitsterven en 100 versies mochten zich voortplanten. Evolutie avant la lettre! Nadat hij zo had gevonden welke maten geschikt waren om een mooie loopbeweging te maken heeft hij die 5 maten, 5 getalletjes dus, gepubliceerd op het internet. Oftewel: hij heeft het DNA van zijn strandbeesten gepubliceerd waarmee honderden anderen aan de gang zijn gegaan om hun eigen strandbeest te maken. Zo heeft het strandbeest zich over de hele wereld voortgeplant!

Theo Jansen is een mechanicus, dus verzint hij bij voorkeur mechanische oplossingen: als het te hard waait dan moet het ding zichzelf in veiligheid brengen. Door een zuigertje in de elektrische pijp te maken kon hij een frisdankfles vullen met perslucht. Met een combinatie van pijpen en zuigers maakte hij een pneumatische NOT-poort, de basisbouwsteen van elke computer, maar dan op lucht. Hij noemt dat een ‘leugenaar’: als je erop blaast dan komt er geen lucht uit. Als je niet blaast dan komt er wel lucht uit.

Hiermee laat hij het strandbeest bepalen dat het in het water is terechtgekomen en hoe het weer op het strand komt. Allemaal met een beetje perslucht uit een colafles.

Theo hoopt zo ver te komen dat een troep strandbeesten vanzelf van Kijkduin naar Scheveningen wandelt en dan weer terug. Hij is nu 70 jaar, dus hij denkt nog 20 jaar te hebben om dit voor elkaar te krijgen. Simuleren op computers vindt hij tegenwoordig maar saai: een beetje in een kamertje in een stoeltje naar een beeldscherm kijken. Hij loopt liever in de wind en de regen op het strand met buizen en tie-wrapjes te experimenten.

Er is nog een TED presentatie van Theo Jansen waarin hijzelf uitlegt hoe het allemaal werkt:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *