Tegenlicht 12-sep 22:15 NPO2: mooie docu over Het Geheim Van ASML

wat: VPRO Tegenlicht: ‘het geheim van ASML’

wanneer: 12-sep-2022 22:15

waar: NPO2, gewoon op de TV dus

 

Tegenlicht: Het Geheim van ASML

VPRO Tegenlicht heeft een unieke documentaire gemaakt over ASML. Deze wordt maandag 12 september uitgezonden. In een uurtje krijg je een goed beeld wat er achter de muren van het bedrijf in Veldhoven gebeurt. Het is een mooi verhaal over de mensen bij ASML en waarom ze samen beter zijn dan de rest van de wereld.

Misschien heb je tijd om vooraf nog het bijbehorende verhaal van de VPRO te lezen. Dit is de link.

Als je te laat bent met kijken dan kun je hier alsnog de Tegenlicht uitzending bekijken. Helaas moet je je eerst door een reclamefilmpje heenvechten.

 

Nummer 1

Ik heb stiekem de documentaire al bekeken en omdat ikzelf in de beginjaren bij ASML gewerkt heb kan ik dit verhaal van vandaag vergelijken met toen. We riepen toen al dat we nummer 1 wilden worden en de concurrenten achter ons wilden laten. Nu zien we dat het inderdaad gelukt is maar wel een paar decades later dan de bedoeling was. Ook is het leuk om te zien dat de kernwaarde van het bedrijf nog steeds hetzelfde is: ‘samen mooie dingen maken’.

ASML heeft nu ook een zachtere kant

Het bedrijf staat nu veel meer met beide benen in de maatschappij. In mijn tijd was het puur gericht op de klant en stond het met de rug naar de regio. Nu werken er 150 nationaliteiten tegen toen 99% nederlanders en zo hier en daar een verdwaalde amerikaan. Toen hadden we een koffieapparaat waar slootwater uitkwam en nu kun je bij de barista een Latte Macciato bestellen. Er is zelfs een actieve pensionado-vereniging.

Produkten

De machientjes zijn nu een beetje groter geworden zie en zijn oneindig veel complexer. Wat nog steeds hetzelfde is dat niemand weet hoe het hele ding in elkaar zit en waarom het werkt. Iedereen weet een deel heel goed en de rest een klein beetje. Maar samen weten ze alles!

Geopolitiek

Toendertijd waren we druk met overleven en techniek om onze concurrenten voor te blijven. Nu is er geopolitiek en aandacht van veel grote regeringen van wereldmachten. De deglobalisering en de pogingen om China te isoleren door de VS zijn nu punten waar ook aandacht van het bedrijf voor nodig is.

Informatiebeveiliging
Informatiebeveiliging was toendertijd geen issue. Het password van www.asml.com stond gewoon in de servicedocumentatie van de machines (want documentatie leest toch niemand) en elke service engineer kende dat password uit zijn hoofd omdat je daarmee toegang kreeg tot elke machine bij elke klant. Dat hebben we toen maar wat ingewikkelder gemaakt.

Kopiëren werkt niet

Dat is nu anders want vreemde mogendheden willen maar al te graag het ding kopiëren. Maar als ze het hele ding na zou bouwen volgens de gestolen specificaties en ze drukken op de Power-On knop dan kun je er zeker van zijn dat het ding het niet doet. De opmerking dat het collectief geheugen van ASML meer weet dan de documentatie is dus nog steeds hetzelfde. De kennis zit in 30.000 hoofden. Onvoorstelbaar als je weet dat wij dat vroeger konden met 100 hoofden.

Een reactie

  • Eric

    Ik had het genoegen om met de eerste 50 ASML-medewerkers de geboorte van dit fantastische bedrijf mede vorm te geven. Eerst vanuit de houten keet op Strijp/TQ en daarna in het iconische (en inmiddels gesloopte) gebouw wat je ziet als je Veldhoven binnen komt. De ommezwaai van Philips-denken naar grenzenverleggend ASML-denken. Gigantische uitdagingen maar we gingen ze aan. Trots op het eindresultaat, en eigenlijk het tussenresultaat want ASML is nog niet klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *