The Father

In de bioscoopagenda die wekelijks in mijn mailbox valt, zag ik dat de prachtige film The Father nog steeds in een aantal bioscopen te zien is. En dat is een kans die je niet mag missen! (Ja, je kunt natuurlijk ook naar Netflix.) Een tijdje terug zag ik deze film met hoofdrolspeler Anthony Hopkins in een glansrol (alweer) als de vader uit de titel die de grip op de werkelijkheid langzaam maar zeker kwijt raakt. Het is een ontroerend, soms komisch en vaak aangrijpend verhaal. Voor mensen die in hun nabijheid met dementerende dierbaren te maken hebben, zit er veel herkenbaars in. Voor mij in ieder geval wel.

Wat de film ook heel bijzonder maakt, is de aanpak van de regisseur. Vanaf het begin wordt je meegenomen in de waarneming van de vader en zijn almaar groter wordende verwarring. Zijn boosheid ook omdat hij denkt dat iedereen tegen hem samenspant. Vooral zijn dochter moet het dan ontgelden. Langzaam maar zeker worden de feiten en de verbeelding gescheiden en kun je alleen maar met mededogen naar The Father kijken.

The Two Popes

Ook de vorige film met Anthony Hopkins in een hoofdrol,The Two Popes, was (is) trouwens een aanrader. In 2013 deed zich de unieke situatie voor dat er twee pausen waren. Uniek omdat pausen, net als Britse vorsten, traditiegetrouw niet aftreden maar in het harnas sterven. Paus Benedictus met zijn boze gezondheid had de kracht echter niet meer en trad af.

De film gaat over de ontmoeting tussen de scheidende Paus Benedictus (gespeeld door Anthony Hopkins) en de nieuwe Paus Franciscus, twee heel verschillende persoonlijkheden met bijna tegenovergestelde opvattingen. Dat levert boeiende gesprekken op en een mooie ontwikkeling in hun persoonlijke verhouding.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *