Tilburgse concertzaal wordt “bordeel” uit protest met Muziekwerkers ipv Sexwerkers

Sekswerkers mogen onder de huidige corona-maatregelen wél aan de slag, maar muzikanten nog niet. Dat voelt oneerlijk bij onder meer kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys. Ook de opmerkingen van demissionair coronaminister Hugo de Jonge dat Nederland wel ‘een dag zonder’ theaters en musea kan schoot bij hen in het verkeerde keelgat. Volgens de Jonge kan men ook gewoon thuis een dvd’tje opzetten.

Protest
De groep besloot een protestperformance te organiseren. Op vrijdagavond 21 mei kleuren de ramen rood van de concertzaal van Theaters Tilburg, zoals de ramen in de hoerenbuurt in Amsterdam. Achter de ramen zullen zogenoemde ‘muziekwerkers’ zich bij wijze van spreken het hemd van het lijf spelen. Vanuit de rood verlichte peeskamers treden tien muzikanten op als het Red Light Orchestra. Voorbijgangers kunnen de silhouetten van de spelers zien en flarden lonkende muziek horen.

De actie is in samenwerking met Theaters Tilburg en Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Sander van Bussel, Rozemarijn Oudejans en Arjan Gebraad van de Tilburg Cowboys over het protest: “Alsof cultuur een extraatje is dat mensen makkelijk kunnen missen [..] Op weg naar een open samenleving is cultuur juist essentieel. Kunst en cultuur zijn daarvoor onmisbaar; het is geen vrijetijdsbesteding, het is een workout voor de verkrampte geest”.

Van 20.30 tot 21.30 uur vindt het optreden plaats. Op het Facebook-evenement wordt opgeroepen om als aanschouwer een rood fietslampje te laten schijnen als teken van support.

(bronvermelding: dit artikel is gestolen van www.festivalinfo.nl)

 

Een reactie

  • Rien Valk

    Tja Wim,
    met een mondkapje op mag je wel met een flink aantal mensen boodschappen doen in de supermarkt. In musea mag dat niet terwijl die de bezoekersstromen prima kunnen sturen zodat dat de afstandsregel geen enkel probleem hoeft op te leveren. Sowieso is het in de meeste musea door de weeks niet zo druk enkele top exposities uitgezonderd.
    In schouwburgen zal dat lastiger zijn, maar zouden we niet kunnen beginnen met 1 of twee stoelen tussen de bezoekers?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *