Uitreiking eerste Eindhoven Internet Award

In het Auditorium van de TU/e hebben vrijdag 18 februari 2005 Wim Claassen, wethouder Economische en Sociale Zaken van de gemeente Eindhoven en Ben Waumans, voorzitter Digitale Stad Eindhoven de Eindhoven Internet Award uitgereikt aan Danny van Gelder, product manager van ThinkQuest. De eerste uitreiking van de Eindhoven Internet Award vormde een feestelijke afsluiting van het symposium ‘Internet, een spiegel van de samenleving?’ dat Digitale Stad Eindhoven ter ere van haar 10-jarig bestaan organiseerde.

De Eindhoven Internet Award (EIA) was een initiatief van Digitale Stad Eindhoven, Gemeente Eindhoven en Internet Access Eindhoven. De EIA bekroonde vooruitstrevende, originele en creatieve ideeën die ervoor konden zorgen dat het niet-zakelijk gebruik van internet bijvoorbeeld makkelijker of veiliger wordt, ingezet kan worden voor educatieve doeleinden of gebruikt kan worden om mensen meer bij elkaar en bij de maatschappij te betrekken.

Voor de toekenning van de prijs werden aspecten beoordeeld als visie, kwaliteit, innovativiteit, impact en uitvoeringsvorm, de manier waarop de inzichten in de markt zijn gezet of anderszins ter beschikking zijn gekomen, en de aantoonbare en actieve rol die de winnaar heeft vervuld. De prijs bestond uit een kunstwerk gemaakt door Renée van Leusden, beeldend kunstenares in Vught. De Stichting IAE (Internet Access Eindhoven) stelde een geldbedrag ter beschikking.

De jury die de kandidaten heeft beoordeeld, is van mening dat ThinkQuest bij uitstek aan de gestelde criteria voldoet. ThinkQuest is een label van Kennisnet dat staat voor ICT innovatieve en inspirerende webevents. Het is een eductatief en innovatief concept van Kennisnet waarmee het gebruik van internet en ICT in het onderwijs wordt gestimuleerd.
ThinkQuest is verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoering van web-strijden voor scholieren in het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs en volwasseneducatie. Daarnaast is er ook een webstrijd voor studenten in het hoger onderwijs en docenten van basis- en voortgezet onderwijs. De uitdaging van de webstrijd is het in teamverband maken van een educatieve, originele en interactieve website.

Jury Eindhoven Internet Award 2005

Emile Aarts, Philips, vice president Natlab en motor achter de ambient intelligence activiteiten.

Peter Kentie, Marketing manager van PSV maar ook zeer bekend door zijn initiatieven rond webdesign. Zijn boeken worden gezien als basismateriaal voor webdesigners.

Guido van Rooij, Senior security consultant bij Madison Ghurka en een van de oprichters van DSE en IAE.

Egbert Jan Sol, Directeur Kennis van TNO Industrie en Techniek. Daarvoor werkzaam bij Ericsson en Philips. Was van 1990 tot 1998 deeltijdhoogleraar op de TU/e. Mede-oprichter en eerste voorzitter van DSE.

Willem Jan Withagen, Directeur Digiware Management, oprichter van internet provider Internet Access Eindhoven, indertijd de tweede provider in het land.

Ben Waumans, Voorzitter DSE. Voorheen werkzaam bij Philips als research medewerker, hoofd van het projectencentrum en lid van de directie van het Natlab en van Consumer Electronics.