Uitreiking tweede Eindhoven Internet Award

Op 12 juni 2008 werd voor de tweede keer de Eindhoven Internet Award uitgereikt. Deze keer aan Henri Smits van OnsNetNuenen.

Henri Smits kreeg de prijs uit handen van burgemeester Van Gijzel, die vertelde dat hij zelf erg tevreden is met zijn aansluiting bij OnsNet.
Van Gijzel citeerde uit het juryrapport het een en ander over de lange en hobbelige weg die leidde tot de aanleg van het glasvezelnetwerk in Nuenen. En hij prees het doorzettings­vermogen van Henri Smits.

De Eindhoven Internet Award (EIA) was een initiatief van Digitale Stad Eindhoven, Gemeente Eindhoven en Internet Access Eindhoven. De EIA bekroonde vooruitstrevende, originele en creatieve ideeën die ervoor zorgen dat het niet-zakelijk gebruik van internet bijvoorbeeld makkelijker of veiliger wordt, ingezet kan worden voor educatieve doeleinden of gebruikt kan worden om mensen meer bij elkaar en bij de maatschappij te betrekken.
Voor de toekenning van de prijs werden aspecten beoordeeld als visie, kwaliteit, innovativiteit, impact en uitvoeringsvorm, de manier waarop de inzichten in de markt zijn gezet of anderszins ter beschikking zijn gekomen, en de aantoonbare en actieve rol die de winnaar heeft vervuld. De prijs bestaat uit een kunstwerk gemaakt door Renée van Leusden, beeldend kunstenares in Vught. De Stichting IAE (Internet Access Eindhoven) stelde een geldbedrag ter beschikking.

Uit het juryrapport:
De keuze van de jury viel op Henri Smits, initiatiefnemer van Ons Net Nuenen. Henri Smits zocht met zijn woningcorporatie ‘Helpt Elkander’ naar een breedbandverbinding voor zorg- en alarmfuncties in woningen. Hij slaagde erin om samen met de gemeente Nuenen een zogenaamde Kenniswijksubsidie te krijgen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. En met veel succes. In het beginjaar 2004 was in drie maanden tijd 97% van de huur- en koopwoningen in Nuenen (ruim 7.500) aangesloten. Hierdoor kwamen internet en andere breedbanddiensten binnen het bereik van burgers en maatschappelijke organisaties. De jury is onder de indruk van de volharding en grote inzet van Henri Smits. Hij heeft een complex proces met veel partijen tot een goed einde gebracht. Het goede voorbeeld van Nuenen wordt nu door veel plaatsen uit de regio nagevolgd. De regio Eindhoven is daarmee koploper op het gebied van glasvezelnetwerken in Nederland.

Jury Eindhoven Internet Award 2008

Emile Aarts
Philips, vice president Natlab en motor achter de ambient intelligence activiteiten.

Robert Elbrink
Hoofd Grotestedenbeleid, gemeente Eindhoven

Peter Kentie
Marketing manager van PSV maar ook zeer bekend door zijn initiatieven rond webdesign. Zijn boeken worden gezien als basismateriaal voor webdesigners.

Eric van Schagen
CEO van Simac. Dit bedrijf is industrieel actief op een breed gebied van ICT-infrastructuren, ICT-applicaties en Industriële Elektronica & Automatisering .

Egbert Jan Sol
Directeur Kennis van TNO Industrie en Techniek. Daarvoor werkzaam bij Ericsson en Philips. Was van 1990 tot 1998 deeltijdhoogleraar op de TU/e. Eerste voorzitter van DSE

Willem Jan Withagen
Directeur Digiware Management.
Oprichter van internet provider Internet Access Eindhoven, indertijd de tweede provider in het land.

Ben Waumans
Voorzitter DSE. Voorheen werkzaam bij Philips als research medewerker, hoofd van het projectencentrum en lid van de directie van het Natlab en van Consumer Electronics.