Toon lef, durf de stad te veranderen?

Een reactie op Robert de Greef uit het ED van van 23 oktober

Helemaal mee eens Robert, Eindhoven moet koploper zijn en veranderingen omarmen. De stad heeft een enorme innovatiekracht, dat moeten we blijven inzetten in de toekomst. Trots op Eindhoven, een uniek succesverhaal, allemaal waar. De vraag is echter, wat dat nu te maken heeft met de Verdichtingsvisie. Al die innovatie is ontstaan in de leukste laagbouwstad van Nederland. En dat is geen toeval. En die knappe koppen gedijen het beste in een rustige werk- en leefomgeving, en niet in een hectische metropool, zoals in 2006 al eens werd verwoord en verbeeld in het Eindhoven Supervillage-project.

18 september plein in tijden van Corona – Foto: Rien Valk

Schijnbaar uit het niets zijn we overvallen door een extreem visioen van Winy Maas. Dat die ergens een hoogbouwcluster zou willen realiseren is tot daaraan toe, maar dat hij dit wil situeren in ons kleine stadscentrum, dat zou je absurd kunnen noemen. Je zou verwachten dat de gemeente andere, beter passende ontwikkelingsmodellen zou onderzoeken, maar nee. Winy’s droom is vrijwel integraal tot beleidsvoornemen verklaard. Het is dan ook te verwachten dat zoiets heftige, veelal negatieve reacties losmaakt. Het visioen is dan misschien wel uniek, het is te controversieel om een verbindend plan te kunnen zijn, en dat is jammer.

Eindhoven rond 1850

De Verdichtingsvisie is een sprookje, alles mooier en groener, duurzamer en ook nog eens een verdrie- of viervoudiging van het vloeroppervlak in ons centrum. Sprookjes bestaan niet. Extreme verdichting kan geen robuuste groenstructuren opleveren in het centrum. En de gemeenteraad slikt het allemaal als zoete koek.

Eindhoven ten tijde van de samenvoeging in 1920

We doen Dubai overigens tekort in mijn gewraakte vergelijking: daar zijn ze zo slim om de hoogbouw NIET in het oude centrum te plaatsen. Wat daar een prachtig contrast oplevert tussen het oude centrum en de futuristische hoogbouwwijken.

New York – Foto: Rien Valk

Ik begrijp dat Robert en zijn EHVXXL hun kans schoon zien om hun dromen over New York en Rotterdam nu hier in onze kleine binnenstad te verwezenlijken. En dat ze Eindhovenaren die de menselijke schaal van het oude centrum graag willen behouden graag wegzetten als conservatief. Dat zijn geen bange behoudende oudjes, maar betrokken burgers met lef, net als jij Robert, die een andere kijk hebben op onze stad van de toekomst. Ik begrijp dat EHVXXL geen behoefte heeft aan alternatieve ontwikkelingsscenario’s. Maar van de gemeenteraad mag je dat wèl verwachten. De Raad moet alternatieven èisen! Zolang er niets te kiezen valt, is de hele procedure een farce. Het wordt tijd voor een referendum!

De haast, de schimmigheid (van een serieuze voorlichting of inspraak is geen sprake), het niet willen kijken naar alternatieven, het doet vermoeden dat andere belangen een rol spelen, dat er al veel is bekokstoofd. Een rijke stad met financiële problemen, een hekel aan kritische mondige burgers, de hoogbouwlobby…

Toon lef, verander de stad, daar zijn we allemaal vóór! Maar onderzoek eerst de verschillende mogelijkheden en pin je niet vast op het eerste hoogbouwvisioen. Dat hoort ook bij innovatie! En ik hoop oprecht dat Eindhoven, wat betreft het oude centrum, een voorbeeld aan Dubai zal nemen.

Jaap Margry

Een reactie

  • middenweg

    Uitstekend stuk. En ik zie de overeenkomsten tussen Eindhovense innovaties en een stad helemaal overhoop gooien ook niet. Wat heeft een cassettebandje met torens te maken? Of D66 die, volgens de huidige trend helemaal voor zoveel mogelijk diversiteit is. Prima als ze dat belangrijk vinden. Maar om dat dan ook los te laten op een binnenstad? Alles door elkaar wordt GEEN mooie stad. Noem er een? Ik zou het niet weten.

    Ik ben geen fan van echte hoogbouwsteden, maar ook daar is wel een bepaalde eenheid. Allemaal torens bij elkaar, ipv hoog en laag, en oud en nieuw als een ratjetoe door elkaar, wat nu in de Eindhovense binnenstad dreigt te gebeuren, omdat er maar een paar plekken in de binnenstad vrij zijn en die dan maar vol gepropt dienen te worden.

    Men kan wel de hele tijd roepen, eigenzinnig hoort bij Eindhoven. Ik denk juist, leer van andere steden, leer van oude fouten, en maak er nu weer een prettige, leefbare en bovenal fraaie stad van. En voor de meeste mensen is dat nog steeds geen megalomane toren-stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *