Top Gun: Industrie, stuur je beste techneuten naar school

Nieuw Zeeland

Lang geleden, ver voor Corona, zijn we met vakantie naar Nieuw Zeeland geweest. Midden in de rimboe kwamen we terecht in een dorpje met een paar honderd inwoners en een museum van perfect onderhouden oude vliegtuigen dat door plaatselijke vrijwilligers in stand werd gehouden.

Red Baron

De rondleider, een man die echt plezier had in zijn hobby, vertelde ons waarom een Tiger Moth tweedekker er uit ziet als een Tiger Moth.

Hij begon zijn verhaal met ons te vragen waarom wij, de Engelsen dus, de oorlog hadden gewonnen van de Duitsers. Wij wisten het niet. Nou, dat kwam omdat de Duitsers hun beste fighter pilots naar het front stuurden met de opdracht om zoveel mogelijk Engelsen neer te schieten. Daar moesten ze mee doorgaan tot ze zelf werden neergeschoten. “Wij”, zei hij, staand voor zijn Tiger Moth, “wij deden dat anders: onze beste fighter pilots werden van het front teruggehaald om op de vliegschool nieuwe fighter pilots op te leiden!” De nieuwe piloten kwamen dan met veel meer relevante ervaring in aktieve dienst. En dat was de reden dat de Engelsen succesvoller waren in luchtgevechten dan de Duitsers.

Tiger Moth

Dus hadden ze vliegtuigen nodig waar een student en zijn instructeur in konden zitten, dus met twee stoeltjes. De tweedekkers uit die tijd hadden slechts één stoeltje. Dus moest er een zitplaats bijgebouwd worden.

Helaas waren de vliegtuigen uit die tijd nog niet zo betrouwbaar, dus het kwam nogal eens voor dat de piloten onderweg moesten uitstappen. Maar de voorste piloot kwam bij de tweezitter onder de vleugel terecht, dus uitstappen was een beetje lastig. Om dit probleem op te lossen plaatsten ze de bovenste vleugel verder naar voren, zodat de weg vrij was . En om te voorkomen dat het vliegtuig achterover leunde omdat het zwaartepunt achter die vleugel zat plaatsten ze de onderste vleugel een stukje naar achteren.

Een ander probleem was dat die beginnende piloten overal tegenaan reden op het vliegveld omdat ze niet konden zien wat er voor hen gebeurde door die grote motor. Daarom hebben ze die motor ondersteboven in het vliegtuig gemonteerd. Kunnen ze er mooi overheen kijken.

“En nu weten jullie waar een Tiger Moth zijn karakteristieke silhouet aan te danken heeft”, besloot hij met een twinkeling in zijn ogen.

 

Onderwijs

Wat heb ik geleerd van deze belevenis? Als je een oorlog wilt winnen, dan moeten je beste fighterpilots dus docent worden op de vliegschool. In een oorlog gaat het om leven en dood, en dan deze keuze! En hoe zit dat nou met ons onderwijs? Stuurt de industrie zijn beste mensen naar onze scholen en universiteiten om te zorgen voor goed opgeleid nieuw personeel zodat we onze voorsprong op het buitenland kunnen behouden?

Topgun

Nu begrijp je ook waarom Tom Cruise aan het eind van de film Topgun met alle geweld terug wilde naar de vliegschool om docent te worden. Dat was het hoogste wat je kon bereiken als fighter pilot! En hoe zit dat met docenten in Nederland? Waar staan die op de maatschappelijke ladder? En is dat wel terecht?

Fontys

Fontys Hogeschool ICT heeft op dit moment 50 vacatures voor ICT docenten. Dus: Industrie, stuur je beste techneuten naar school en zorg ervoor dat het niveau van het nieuwe personeel zo hoog mogelijk is. Dat helpt je om de oorlog te winnen!

2 reacties

  • Gewoon Iemand

    Als die docenten dan bovenaan de maatschappelijke ladder staan, dan moet dit wellicht in status en salaris tot uiting gebracht worden. In een land als Finland is dat zo, maar hier?

    Veel van die beste specialisten willen best, maar of ze ook een stap terug willen doen in salaris?

  • Rien

    Hear hear. Wie kan het hier niet mee eens zijn ? Als die spicialisten dan ook nog genoeg sociale vaardigheden hebben om die kennis plezierig over te brengen dan is het helemaal geweldig. Wie denkt niet met veel dankbaarheid terug aan die leerkracht die net dat beetje extra gaf zodat je het helemaal begreep en uiteindelijk slaagde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *