Uitgegleden op Zwembad De Tongelreep

Wie de lokale media een beetje volgt, ziet dat opnieuw Zwembad De Tongelreep regelmatig in het nieuws is. Nu is het voor de Eindhovense burgers al lang niet meer te doen om te volgen wat er nu wel en niet precies aan de hand is. Na veel gesteggel en overleg zou er voor 19 miljoen euro een nieuw zwembad komen op de plaats van het waterpret-gedeelte. In de huidige discussie gaat het over een bedrag van 12 miljoen euro (voor een specifieke deelklus) maar alleen dát stuk valt al 4 miljoen euro hoger uit. De oorspronkelijke 19 miljoen is daarmee al naar 23 miljoen euro gestegen en het einde is nog niet in zicht.

Moedeloos
Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik wordt er een tikkeltje moedeloos van. De Tongelreep, inclusief Turbotol, glijbanen, bubbels en golven moest en zou sluiten. Het was onderkomen en er kwam te weinig volk op af. Vreemd was dat niet, aangezien het onderhoud al een jaar of vijf tot het absolute minimum was beperkt en de toegangsprijzen door het dak gingen. De reden daarvoor was dat de ijsbaan, De Tongelreep en het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion onder één gemeentelijk budget vielen waarbij het topsportbad jarenlang goed was voor een exploitatietekort van meer dan 1 miljoen euro; per jaar welteverstaan.

Geldstromen bevriezen?
Het geld moest ergens vandaan komen en dus werden de eerste pijlen op sluiting van de ijsbaan gericht. Budgetoverschrijding iets meer dan 100.000 euro, zelfde gemeentelijk management. Een ondoorzichtige uitbestedingsronde volgde en (desondanks): de ijsbaan draait nog steeds volop. Daarna was het pretgedeelte van De Tongelreep aan de beurt. Ook daarvoor gold dat de gemeente geen waterpretpark meer wilde exploiteren hoewel het dat decennia wél had gedaan. Dat kan natuurlijk, maar dan zou je denken dat je een organisatie zoekt die, net als bij de ijsbaan, die exploitatie van je overneemt.

Uitgesloten, zo bleek, en al gauw hakte wethouder Schreurs de knoop door: er moest een einde komen aan het jeugdvermaak van weleer. En daarmee zou de kostenpost Tongelreep eindelijk een rustiger beeld geven. Prompt was daar ook weer de tekening van een ‘nieuwe’ Tongelreep zoals die al jaren in een lade op het gemeentehuis lag.

Twee zomers verder
Anno 2018 komen er nog steeds met enige regelmaat teleurgestelde gezinnen de parkeerplaats opgelopen omdat ze aan een gesloten deur stonden. Want die deuren naar het glijpret-gedeelte zijn nog immer dicht, ondanks gevulde ongebruikte bassins. Men ‘ontdekt’ nu dat nieuwbouw van een nieuwe zwemfaciliteit daadwerkelijk duurder wordt. De logische redenering zou zijn: wat nu als we het bestaande complex renoveren en de exploitatie uitbesteden. Het kan, Mosaqua in Gulpen is een voorbeeld, maar de wil ontbreekt ondanks het lagere kostenplaatje (naar schatting 10 miljoen euro goedkoper).

De klucht rondom De Tongelreep houdt aan

Hoe verder
Ik beschik niet over een glazen bol. Maar drie factoren maken dat ik voorspel dat binnen drie jaar een andersoortig zwemsportbad geopend wordt. De eerste factor is het vertrek van wethouder Wedemeijer. Hij was verantwoordelijk voor het proces richting een doelgroepenbad en ging niet mee in het voorstel van Cees Rein van den Hoogenband. Daarmee hield hij voet bij stuk inzake een doelgroepenbad en géén sportbad.

De tweede factor is de hogere raming die nu op tafel ligt. Daarmee wordt het technologisch georiënteerde (beweegbare afscheidingen en dergelijke) van Van den Hoogenband Sr. een stuk voor de hand liggender.

De derde factor is dat na de verkiezingen de VVD een duidelijk stempel kan en waarschijnlijk zal drukken op het nieuwe besluit. De VVD vond dat Wedemeijer destijds te makkelijk voorbij ging aan de voorstellen die Van den Hoogenband Sr. propageerde. Wedemijer constateerde terecht dat de KNZB, PSV Zwemmen/waterpolo en de onafhankelijk opererende Cees Rein van den Hoogenband zich te laat meldden. Ze waren namelijk op geen enkele van de talrijke overlegbijeenkomsten geweest.

Uitkomst
Het zal zeer waarschijnlijk Pieter van den Hoogenband zijn die persoonlijk een nieuw multifunctioneel sportbad zal openen dat mogelijk gemaakt werd door NOC-NSF, de provincie en de stad Eindhoven. Daarmee is de Eindhovense geldkist een stuk leger, het imago als sportstad een stuk glimmender en de doorsnee jeugd een heerlijke (zomer)trekpleister armer, want ook de buitenbaden en zonneweide liggen er verlaten bij.

2 reacties

 • Peter

  Daders.
  Heesterbeek
  Van Gennip
  Van Rooyen

  • bleenhouwers

   Ik denk niet dat iedereen nu weet wie deze personen zijn en evenmin wat hun rol was en / of is. Het zijn namen van ambtenaren die in het Eindhovense sportbedrijf actief waren. In welke mate zij nu een rol van betekenis spelen is mij onduidelijk, al heb ik vernomen dat één van hen na een sabbatical als bouwheer aan de slag zou gaan inzake de nieuwbouw oftewel begeleiding van de nieuwbouw vanuit de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *