Vanachter de keukendeur: Winterlandschap

In de reeks ‘Vanachter de keukendeur’ wil ik proberen om één keer in de week aandacht te besteden aan een stukje Brabantse kunst vanachter de keukendeur. Dat was namelijk de plek waar Bert Vogels, mijn schoonvader, zijn schilderwerk maakte. Bert overleed eind vorig jaar en ik vind zijn werk te mooi om niet te delen. Ik kan over het werk zelf niet veel vertellen en navragen wordt ook lastig. Maar het beeld spreekt, naar mijn mening, voor zich. Als je zelf iets moois te delen hebt, hou je niet in en plaats het op Digitale Stad Eindhoven. Ik stel dan het volgende schilderij van Bert gewoon een weekje uit.

Afmeting 100 x 80, winterlandschap door Bert Vogels

2 reacties

 • Sandra

  Hoe ons pap zijn schilderkunsten geboren werden kan ik wel vertellen, hoor. Je had het dus prima aan me na kunnen vragen. Ons pap krabbelde altijd een beetje op papier. Ik kan me niet anders herinneren dan dat binnenkanten van boeken die bij ons thuis rond lagen rond te slingeren vol gekrabbeld stonden met vogeltjes, boompjes en niet te vergeten optelsommen en staartdelingen, Geen idee waarom, maar hij moest altijd van alles uitrekenen en dat ging niet met rekenmachine, maar met een kladpapiertje of in ons pap zijn geval..de binnenkant van welk boek of tijdschrift dan ook wat rond lag te slingeren,

  Toen ik nog klein was en er weer eens een verjaardag in de familie was of als we op zondagochtend bij oma zaten werd er met enige regelmaat wel een Donald Duck of ander stripfiguur door ons pap getekend. Dit tot grote vreugde van neven en nichten.

  Mensen zeiden weleens: “Bert, waarom ga je niet een keer schilderen in plaats van altijd maar krabbelen op kleine stukjes papier”. Zo trok ons pap naar de schilderswinkel, haalde een paar tubes verf, aquarelverf, een samengeperst linnendoekje en ging er mee aan de slag. Al snel werd duidelijk dat aquarel niet zijn ding was en ging voor de olieverf.

  Hij schilderde altijd vanaf voorbeeld. Plaatjes van landschappen van een kalender, tijdschrift of krant. Het maakte niet uit waar het vandaan kwam, als ons pap het plaatje mooi vond, dan werd het geschilderd.

 • Rien Valk

  Een mooi en sfeervol schilderij, daar zie ik graag meer van! Er is in onze regio vast wel meer “vergeten” of onbekende kunst te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *