Vierde golf in Eindhoven?

Gisteren kwam een van mijn kinderen vanuit de stad naar huis gefietst. Met zijn fiets had hij een paar Eindhovenaren van hun maaltijd voorzien. Niet omdat hij als chef bij de nulveertigers in de keuken had gestaan, maar omdat hij als een soort gebochelde profwielrenner maaltijden bezorgt. Een zeer verantwoordelijke baan, aangezien het natuurlijk wel allemaal veilig dient te gebeuren. Niet alleen hijzelf moet heelhuids terugkeren, nee, de kostbare kostelijkheden mogen ook niet teveel te lijden hebben van de fietstocht.

Slechte prognose
Met het prachtige weer in aantocht vermoedde ik dat mijn razende bezorger het afgelopen weekend een rustige shift zou hebben. In de supermarkt had ik al gezien dat van het voornemen om wat minder vlees te eten niet zoveel terecht ging komen. Evenmin won het milieubewustzijn het van de hang naar gezelligheid en zwarte geharde vleesproducten: het barbecue-seizoen werd officieel geopend. Mijn kleine zelfstandige maaltijdbezorgertje zou het dus wel eens niet zo druk kunnen krijgen, dacht ik.

Digitale loterij
Dat viel alleszins mee. Meneer had slim gereageerd in de loterij die zo bepalend is voor zijn werk. Op een digitaal platform worden bezorgklussen aangeboden en daar kun je op reageren. Aangezien het menneke goed kan rekenen mocht hij hoe dan ook meer dan tevreden zijn met een paar uur op de pedalen: hij had de meest winstgevende krenten uit de pap gefietst.

Uitkijken
Als hij van huis gaat, zeg ik hem altijd dat hij goed moet uitkijken. Eén van de onhebbelijkheden die ik van mijn moeder heb overgenomen. Alsof je als kind niet snapt dat je moet uitkijken, maar zie daar: ook ik ben een vogeltje dat zingt zoals het gebekt is. Met dank aan ons moeder (die er wat voor over zou hebben als ze nog eens kon fietsen…).

Na zijn Tour de Fin de Tribunaux had mijn spijscoureur wel degelijk goed uit zijn doppen gekeken. Bij thuiskomst deelde hij zijn waarnemingen. In het kort kwam het hierop neer: a) het was behoorlijk druk in de stad, b) het begin van een pandemie herken je aan een run op rollen, het einde aan een collectief bierfeest in de stad en c) dat laatste zou wel eens voor de vierde golf kunnen zorgen. Die laatste stelling had natuurlijk niets met een waarneming te maken, dat was een voorspelling. Maar het is vrij logisch dat je iets concluderen kunt als je ter plaatse bent geweest.

Rechte eindje
Het is de vraag of de pedaalperser van dienst gelijk krijgt. Ik denk het niet. De opening van ons herwonnen leven mag dan wel massaal zijn gevierd, het was vooral buiten te doen. En toch veronderstel ik dat er een piekje aan ziekmeldingen te verwachten is. Een hevige opleving in het cijfermateriaal met vandaag, maandag, als hoogtepunt.

Testresultaten
Het is afwachten of dit terug te vinden zal zijn in de resultaten van de (snel)teststraten. In het verleden lieten sceptici zien hoe de testkits reageerden op cola, de vraag is of het gisteren genuttigde bier ook voor een positief resultaat zal zorgen. Ik denk wel dat er in 040-land een paar werkgevers zijn die vandaag iets zullen terugzien in de ziekmeldingen. Als dat het geval is, lijkt het misschien een beetje op het begin van een vierde golf maar eigenlijk toont het aan dat we op weg zijn naar het oude normaal. Het wordt een aardige zomer!

 

2 reacties

 • BreugelJaap

  De oogappel van Bob heeft misschien gelijk, althans voor de niet-gevaccineerden.

  Gezien de stand van de vaccinatie zijn dat er nog heel wat, vooral jongeren boven de 10 jaar lopen risico. Het gaat dan om het bijzonder om langdurige Covid die van mensen een soort zombies maakt.
  En tijd geleden deed ik aan de hand van de Britse gegevens de discutabele schatting dat er toen in Nederland 190.000 mensen met langdurig Covid waren. In ieder geval wordt een hoog cijfer ondersteund door het feit dat er bij fysiotherapeuten ongeveer 60.000 mensen vanwege langdurig Covid in behandeling zijn.

  Nog even een sneue opmerking. Bier met alcohol is ongezond. Elke druppel alcohol tast de hersenen aan volgens de wetenschap en men kan er 7 soorten kanker van krijgen. De zorg houdt voorlopig nog wel werk.

  Geniet van de zomer, maar denk aan de gezondheid van anderen en jezelf.

 • Je pedaalperser doet een voorspelling gebaseerd op waarnemingen uit het verleden. En dan niet de waarnemingen van de afgelopen twee dagen zoals de ‘deskundigen’ op de TV maar van twee jaar. Nu de vraag of zijn wiskundig inzicht beter of slechter is dan dat van jou. Ik weet het zo net nog nie.

  Ik snap dat je als trotse vader dit verhaal geschreven hebt: Hij komt er wel, al krijgt hij niet altijd gelijk van zijn vader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *