Virtual Reality aan de stadsgrens

Bent u ook zo onder de indruk van het innovatieve en gezonde karakter van onze stad? De luchtzuiveringsinstallatie op het Stadhuisplein, de gedeeltelijke sluiting van de Vestdijk, want we kunnen ons natuurlijk niet zomaar de gezondheidskaas van het brood laten eten. Zo blijken we onszelf steeds opnieuw weer uit te vinden en weten we ons in Eindhoven ook steeds weer op een nieuwe wijze te presenteren. Laat het duidelijk zijn: er zit soms een heerlijk verschil tussen realiteit en wat onze stadspromotors ons willen doen geloven.

Effe de stad uit
Had u die conclusie nog niet getrokken? Dan moet u, uiteraard met tegenzin, de stad eens uitreizen met de auto, bus of fiets. Niet te ver! Gewoon even eruit en dan weer rechtsomkeert maken. U ziet dan natuurlijk het bebouwde kom-bord ‘Eindhoven’, veelal met het onderbord ‘Fijn dat je er bent’. Het is levensgevaarlijk, maar als je je ogen sluit dan droom je direct weg richting de idyllische binnenstad waar je de horeca zo van weet te waarderen. Eens kijken of u de publiekstrekkers kent waarmee de stadspromotors onze magnetropool hebben geladen:

 

Hint: dubbele arc de friture…

Al sinds jaar en dag een vaste waarde in de Eindhovense binnenstad, supergezond sinds de huiskleuren van rood/geel veranderd zijn in groen/bruin.

 

Hint: om je fingers bij af te licken…

Een tweede vaste hoog kalorische waarde aan de Eindhovense Markt, meestal een wat kippig aanbod en vrijwel altijd ook iets van frietjes op het blad. Tot zover de makkies!

 

Hint: het gaat niet om de frietjes…

Nog niet zo lang in het Lampengat, maar toch met veel bombarie aangekondigd (en met trots!). De naam doet wat Mexicaans aan, maar het is een Amerikaanse fastfoodketen. Een essentiële Eindhovense eigenschap, zo lijkt het.

Hint: een vrolijke Rotterdamse Italiaan…

Naast de Domino’s en een hele horde andere pizzaleveranciers, heeft Eindhoven ook de vrolijkste Italiaan van Nederland in het hartje van de stad. Niet Amerikaans, Eindhovens al evenmin.

Hint: lekker vet dus meer pret…

Naast rock ’n roll, american football en honkbal misschien wel de meest Amerikaanse cultuuricoon: donuts. En dan wel die waar iets overheen gemikt wordt. Jammer, want het magere karakter van dit lekkernij gaat daardoor verloren.

 

Hint: de (Eindhovense) burger is hier koning…

Waar er eind vorige eeuw alleen nog ‘De Mek’ was voor de Eindhovense jeugd, is er later toch meer concurrentie gekomen. De Eindhovense stadsgrazers love it. Ook als het spul niet van onder een gele M komt.

 

Hint: ‘Kom we vatte er eentje bij ons pap!’

Wie deze raadt is zéér goed op de hoogte. Papa John’s moet namelijk nog de deuren openen en dat zou wel eens rond de kerst kunnen gebeuren. Dan eindelijk een nieuwe vette hap van Eindhovense origine? Nope: opnieuw een pizzabakker uit de Verenigde Staten.

Virtual reality
U vraagt zich misschien af waarom ik u kortstondig de stad uit stuurde. Het is uiteraard niet zonder reden. Het is mij te doen om de reclameschermen die de bezoekers van onze stad welkom heten. De pizza en fast food ketens worden er niet op afgebeeld, nee, daarover wordt alleen in de krant door woordvoerders over stadsontwikkeling met loftuitingen gerept. Nee, Eindhoven toont zich van een heel andere kant:

Magere en gezonde virtuele Eindhovense ribbelreepjes

Feitelijk is het aanbod in het bruisende stadshart van Eindhoven vooral rijk aan vet en koolhydraten. Friture-it-all reality, zullen we maar zeggen. Maar gelukkig kunnen we politiek correct na het eten opgelucht uitbuiken, eh… ademhalen in onze gezonde binnenstad.

2 reacties

 • Rien Valk

  Grappig als je dit Eindhovens promotie filmpje van https://www.eindhoven365.nl/nl/projecten/share-the-vibe even bekijkt waar die borden toen ook naar verwezen.

  en daarna het stukje van Bob nog eens herleest 🙂
  Dan is die opmaak van dat mooie restaurant bord wel enorm verschillend van al die vette centrum hap. Zou die opname uit Zarzo’s keuken komen?

 • Gelukkig kun je ook nog wel lekker en minder ongezond eten in Eindhoven. Je moet tegenwoordig alleen iets beter zoeken.

  Een paar voorbeelden?
  Strijp S heeft een heleboel leuke eettentjes in een industriële omgeving. Denk aan het Ketelhuis en Radio Royal. Op Strijp R vind ik het restaurant van Piet Hein Eek de moeite waard.
  In de stad kun je rond de Emmasingel en de Kleine Berg aardig je hart ophalen. Aan de ene kant van de Witte Dame kun je bij DenF goeie koffie krijgen en een lekker broodje of meer. Aan de andere kant, onderin de Lichttoren is restaurant Usine ook een mooie omgeving. Aan de overkant Lunchroom de Binnenstad.
  Aan de andere kant van het centrum vind je de Stadsbrouwerij en de Downtown Gourmet Market. De Dommelstraat is ook nog wel te pruimen.

  Als geld geen rol speelt, merk op dat Eindhoven vier restaurants met een Michelinster binnen de stadsgrenzen heeft. Dat komt niet zo vaak voor in Nederland!

  Conclusie: Ja, het valt op dat er wel heel veel Triple-Bypass-Vreettenten in het straatbeeld verschijnen, maar dat moet je dan maar gewoon negeren, net als de 99 schoenwinkels en de 999 klerewinkels.

  Bob, eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *