Voorstel Profiel Burgemeester Eindhoven

Burgemeester Jorritsma heeft aangegeven dat hij niet in de markt is voor een nieuwe termijn als burgemeester van Eindhoven.

Dus is er een commissie van politici bezig met het maken van een profiel voor een nieuwe burgemeester. Wij burgers worden niet geacht daar een mening over te hebben, ‘dus’ hier een paar schoten voor de boeg.
Merk op dat dit de persoonlijke mening van wim is. Jullie hebben vast andere criteria.

Emotionele Intelligentie

We weten ongeveer nog hoe de burgemeesters Jorritsma, van Gijzel, Braks, Sakkers en Welschen hun taak inhoud hebben gegeven. Wie zou je weer terug willen hebben? Dat geeft een eerste orde profiel voor de nieuwe burgemeester.
Mijn persoonlijke voorkeur is Rein Welschen, een echte burgervader. Iemand met de instelling ‘hoe kan ik de burgers van Eindhoven zo goed mogelijk helpen’ in plaats van ‘hoe positioneer ik mij zo goed mogelijk voor mijn volgende baan’. Een man met een behoorlijk invoelingsvermogen die goed aanvoelde wat er in de stad speelde. Dat invoelingsvermogen mis ik een beetje bij Sakkers en Jorritsma. Welschen was iemand met natuurlijk overwicht. De anderen moesten hard roepen om respect te krijgen. En ze kregen het niet. Want respect moet je eerst verdienen voordat je het krijgt.
We hebben liever iemand die op de fiets naar zijn werk komt dan iemand die met zijn Jaguar leasebak-met-chauffeur op de busbaan wil rijden. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Intern of Extern gericht


Welschen was meer intern gericht op Eindhoven. Buiten Eindhoven was hij minder zichtbaar.
De volgende burgemeesters waren veel meer naar buiten gericht, bezig met het verkopen van het product Eindhoven en Brainport. ‘Jullie klappen met je handen in de zakken’ zei van Gijzel smalend tegen ons. Klopt! Zo zijn wij. Nerds. En daar zijn we nog trots op ook. We hoeven helemaal geen burgemeester die drie avonden per week op de TV te zien is en daarna klaagt dat hij het zo druk heeft.

Waarom geen Bèta

Misschien is het aan te raden om eens een keer iemand met een Bèta achtergrond aan te zoeken als burgemeester? Die begrijpt de gemiddelde Eindhovenaren vast beter dan die snelle jongens met een Bestuursacademie- , Andragologie- of Sociale Geografieopleiding. Raad maar eens wie wat gedaan heeft. Rein Welschen was afgestudeerd Bioloog en gepromoveerd in de Geneeskunde. Dat verklaart een hoop. Waarnemend burgemeester Gerrit Braks was een beetje bèta: Landbouwplantenteelt in Wageningen.

Wat is niet interessant

Het boeit echt niet van welke politieke partij de burgemeester komt. Misschien is het wel beter om iemand te kiezen die niet al zijn hele leven in het politieke wereldje zit. Een frisse wind in de politiek is nooit weg, vooral nu. Immers, politici en luiers moet je regelmatig vervangen, en om dezelfde redenen.

Huidskleur, sexuele geaardheid, gender, schoenmaat, allemaal niet relevant. Zelfs cisgenders maken een kansje. Om met Kabaret Ivo de Wijs te spreken: een homofiele joodse neger met een bult is ok, mits geschikt als burgemeester van Eindhoven.

Wat wil Eindhoven zijn

Een aantal randfiguren in de regio is de hele dag bezig met uitvinden op welke plaats Eindhoven staat op een aantal nationale en internationale ranglijsten. Om daarna te roepen dat er NU geld moet komen om hoger op dat lijstje te komen.
Even ter informatie: Het boeit ons Eindhovenaren he-le-maal niet op welke plaats wij staan in welk lijstje dan ook. Wij zijn een stad met mensen die graag samen mooie dingen willen maken. En dat doen we net als in een hardloopwedstrijd: Als je wilt winnen dan loop je gewoon zo hard mogelijk. Wat je concurrenten doen is völlig uninteressant. Lijstjes zijn alleen interessant als de klus geklaard is. Maar dan zijn we allang weer bezig met het volgende project.
Misschien willen we wel liever een grote provinciestad zijn dan een kleine metropool, want dat is alleen maar window dressing dus zonde van de tijd. Wel hebben we te weinig woningen, dus moeten we bouwen als gekken om dat op te lossen. Of we procentueel meer of minder woningzoekenden hebben dan in Pocatello Idaho boeit niet.
Of we als Eindhoven serieus genomen worden in de rest van de wereld boeit ons ook niet. Als ze onze producten maar serieus nemen.

We zoeken een burgemeester die dat ondersteunt.

Profiel nieuwe burgemeester

Samengevat lijkt me een combinatie van Welschen en van Gijzel wel een goede burgemeester. Welschen voor de binnenkant en van Gijzel voor de buitenkant.

 

5 reacties

 • Stan

  Zoveel mogelijk Rein, een aardig gedeelte Rob én zo min mogelijk John. Klaas Dijkhoff.

 • Jaap

  Toch moeten we ons in Den Haag goed laten horen; Van Gijzel spreekt mij in dat opzicht meer aan!

 • Ruud

  Volstrekt mee eens. Eindhoven (b)lijkt wederom haar (recente) verleden wel erg snel te vergeten. Rein Welschen was daadwerkelijk een échte burgervader voor haar bewoners. En eveneens één van de “founding fathers” van BrainPort. Voor Rob en John was het veel meer het “springen op een rijdende trein” waarbij hun haan victorie moest kraaien!
  Dus 3/4 Rein en 1/4 Rob biedt m.i. de ideale mix voor een burgervader voor onze stad Eindhoven

 • Rien Valk

  Hear hear! Hier ben ik het helemaal mee eens. Heeft iemand nog aanvullende wensen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *