Voorstellen voor ontwerp Hoogbouw in Stadhuisgebied

Nieuwe Supervisor voor Binnenstad en Stationsgebied
Architect Don Murphy wordt de nieuwe Eindhovense Supervisor voor de Binnenstad en het Stationsgebied. Dat staat te lezen in het ED van 16 september. Hij daagt architecten en designers in de stad uit om Eindhoven een specifieke identiteit te geven. Dat laten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen, dus hier onze bijdrage aan de volgens hem Eindhovense kenmerken, namelijk een vooruitstrevende blik op architectuur, stedenbouw en economie.

Stadhuisgebied
Het Stadhuisgebied is al een paar jaar een lelijk en braakliggend terrein maar bouwbare voorstellen voor de invulling van het gebied hebben we nog niet mogen aanschouwen. Deze designs moeten dan ook in het Stadhuisgebied tussen het Stadhuis en de Catharinakerk gerealiseerd worden.

State of the Art
Onze mening over de professionele architecten hebben we al luid en duidelijk op deze site gecommuniceerd. Ons voorstel voor hoogbouw heeft niet de gewenste resultaten gehad. Ook gerealiseerde projecten hebben we al eens van een slecht rapportcijfer voorzien.

Deze bijdrage komt van goedwillende amateurs maar het resultaat past qua niveau naadloos in wat er allemaal bedacht is door de profs.

De profs maken gebruik van iets kleins en vergroten dat dan uit naar iets waar je in kunt rondlopen. Daar gaan ze dan van glimmen van trots. We hebben al potloden gezien van 170 meter hoog, gloeilampen van 70 meter hoog, pizzadozen van 50 bij 50 meter en Stadsbossen ter grootte van een postzegel. Daar passen deze ontwerpen goed bij. Dus hier een paar voorstellen die ook niet uitvoerbaar zijn.

Een caleidscoop van nieuwe baanbrekende vooruitziende ontwerpen

Het Kroonsteentje

Het Kroonsteentje is een hulpmiddel dat in elke Eindhovense gereedschapskist te vinden is. Het is een herkenbare vorm die erom vraagt om als mooi slank gebouw belachelijk hoog na te bouwen om te dienen als blikvanger van de stad. Wij gaan voor minstens 300 meter. De skyline van Eindhoven toont zo zijn electrotechnische verleden.

Het is een sustainable gebouw want als het gebouw te klein is dan kun je er gewoon nog een paar verdiepingen bovenop bouwen.

De luchtige en transparante architectuur, aangevuld met een regelmaat die veel gebouwen tegenwoordig helaas ontberen zal de Eindhovense techneut een lust voor het oog zijn.

We verwachten dan ook dat dit een van de stijliconen van de lichtstad wordt. Eindhoven365 zal het er druk mee krijgen.

Ook kan het gebouw met de Kerst eenvoudig voorzien worden van uitbundige kerstverlichting. Draadje in het gaatje, schroefje aandraaien en Klaar=Kees.

 

Het Amsterdammertje

De Amsterdammer of A’dammer kast is een echt Nederlands designicoon van Pastoe en past alleen al om die reden goed bij de Designstad Eindhoven. Om het latente Eindhovense minderwaardigheidscomplex te compenseren gebruiken we het verkleinwoord, ‘Amsterdammertje’ als roepnaam voor dit gebouw om Amsterdamse Ajaxfans te pesten.

Het design zou een combinatie van twee flats kunnen worden van 150 meter en 200 meter hoog.

Stel je eens voor dat de epische geribbelde deur voor de gevel ’s morgens in alle vroegte naar boven schuift om daarmee de binnenkant van het woongenot zichtbaar te maken. ’s Avonds bij zonsondergang schuift de deur kreunend weer naar beneden om energie te besparen EN het garandeert de privacy van de bewoners. De kamers hebben dan ook geen gordijnen nodig wat weer een hele vierkante meter woonruimte oplevert!

 

De Typemachine

De Typemachine is een schrijfhulpmiddel uit het vorige millenium. Toch zat het barstensvol mechanische techniek die gezorgd heeft voor woorden die tegenwoordig nog steeds worden gebruikt in moderne tekstverwerkers. Denk aan de ‘Return’ toets, of Wagensteruglooptoets, die ervoor zorgde dat je naar het begin van de volgende regel ging. Denk aan Upper Case en Lower Case, beide letters op dezelfde arm; met de Shift toets schoof je de hoofdletter of de kleine letter voor het papier.

Gewoon een typemachine in het groot bouwen is niet uitdagend genoeg voor de Bouwkundigen. Daarom moet het ding ondersteboven gebouwd worden. Het zou mooi wezen als het hele ding heen en weer ging als je op ‘Tab’ duwt en een PING liet horen aan het einde van de regel.
De onderste verdiepingen zijn bedoeld voor kleinschalige energiezuinige ecologische nijverheid. De bovenste voor sociale huurwoningen. Op elke toets een woninkje.

 

De Muizenval

De Muizenval is een iconisch duurzaam kleinschalig houten gebouw met een bekende vorm. De veer geeft een sterke indruk van kracht aan de bewoners als het stomme ding afgaat. Een echte Brainport-impuls dus. Dat komt dan omdat op het losse plankiertje de fietsenstalling is gedesigned. Als er te veel fietsen gestald worden dan gaat het mechaniek af en kunnen de fietsen in een straal van vijf kilometer weer teruggevonden worden. Na opnieuw spannen van de veer is de fietsenstalling leeg en kan het efficiente stallingsproces weer opnieuw beginnen. Nooit meer een volle fietsenstalling, wat een vondst!

De Nietmachine

De rechterkant van De Nietmachine staat deze keer rechtop op een kleine fundering. De linkerarm hangt in de lucht boven de Eindhovenlaag. Die hoeft deze keer niet afgebroken te worden omdat het ding volgens de designer, niet volgens de calculator, netjes alles in de lucht houdt. De penthouses krijgen een complex scharnier in de woonkamer voor het geval de nietjes op zijn en er weer nieuwe ingetakeld moeten worden.

 

Het Glas Water

Het Glas Water is een letterlijk en figuurlijk schitterend volledig transparant eigentijds hightech ontwerp waar de Brainport regio wel trots op MOET zijn. Het gebouw van ongeveer 120 meter hoog kan het beste midden in een vijver geplaatst worden waardoor het geheel nog meer impact heeft op de beleving van de passerende fietser. De toegangsweg voor de parkeergarage, de fietsenstalling en de postbode moeten wel onder water aangelegd worden om het transparante beeld niet te verstoren. Ook is te zien dat de ramen niet al te schoon moeten zijn om maximaal effect te hebben.

 

De Multimeter en De Perforator

Heeft er iemand zin om voor deze gebouwen een beschrijving te maken in architecten-prietpraat-taal? De schrijver van dit verhaal zal U dankbaar zijn.

In de planning
Er zijn voorstellen in de maak voor nog een aantal designs. we denken aan De USB stick, De Lichtschakelaar, De Glasbak (een oude televisie van glas), De T65 (een telefoon met draaischijf), De DAF33 (met een variomatic in de lift) en De Schemerlamp.

Architectuur of Stedenbouwkunde
Met opzet hebben we geen samenhang tussen de ontwerpen van de gebouwen toegevoegd. Dat is de taak van een stedenbouwkundige en niet van een architect.

En Don Murphy is een architect ‘dus’ die kijkt toch niet naar de samenhang van het geheel.

13 reacties

  • Bob

    Foei Wim, gij zult niet twijfelen aan de mooie woorden van de verantwoordelijk stadsontwikkelaars. Noch zult gij met uw ogen open de afwezigheid van voldoende samenhang waarnemen. Gij zijt een amateur en enkel God, en een paar hoogbouwpriesters weten wat goed voor u en uw stad is.

    Met precies gekozen woorden klinkt het commentaar haast liefelijk, maar het is de standaard reactie die iemand met bedenkingen bij een overactieve hoogbouwvulkaan ten deel valt. De woningnood is de stoplap geworden voor de legetimering van een ongebreidelde hoogtehonger. Het maakt geen snars uit hoe het eruit ziet, het deert niet dat het tjokvol staat, als het maar hoog genoeg is is al het andere ondergeschikt. Andere mening? Oprotten!

    Nou Wim, daar kun je het mee doen. Sterkte!

    • Peter

      Jammer Bob. Je bent het vuur weer lekker aan het opstoken. Er wordt hier genuanceerd en inhoudelijk gereageerd. Ik heb het woord hoogbouw niet eens gebruikt. Dat zijn je eigen conclusies. Volgens mij ben jij de enige met een obsessie voor hoogte.

      Dat wekt wederom hypocrisie op, zoals vrijwel in elke post van je. Want hoe erg jij ‘hoogbouwfanaten’ veracht, hoe erg jij jezelf ook moet verachten als ‘anti-hoogbouwfanaat’.

      p.s. En overigens was het Wim zijn eigen conclusie, dat hij slechts een amateur is.

      • Beste Peter,

        Ik zou het op prijs stellen als we op dit medium op de bal blijven spelen en niet op de man.
        In dit geval is het is niet nodig en ongepast om Bob zo te bejegenen als in jouw post hierboven.

        Tenzij je het satirisch bedoeld had natuurlijk 馃槕

        =wim=

        • Peter

          Hoi Wim,

          Mee eens. Ik zou het liefst inhoudelijk reageren, maar dat is moeilijk aangezien personen met een ander geluid direct wordt geframed als ‘hoogbouwfanaat’.

          Groet,
          Peter

          • Bob

            Ho ho, ik ken een paar hoogbouwfans en daar ga ik voor door het vuur als het moet. Wat ik o.a. aankaart is dat de woningnood onheus ingezet wordt als belangrijk argument om enkel de hoogte in te bouwen. Dat is een inhoudelijk punt. Het feit dat iemand om zijn mening wordt weggezet als amateur en per definitie z’n commentaar voor zich zou moeten houden vind ik lariekoek. Dat is wel wat hier n.a.v. Wim’s tekst gebeurt. Bovendien wordt hij op inhoudelijke toon aangemoedigd vooral buiten de stad te gaan wonen. Daar mag ik, zo lijkt mij, best iets van vinden 茅n schrijven.

            • Peter

              Ho ho Bob,

              Op de eerste plaats kan Wim prima voor zichzelf opkomen. Op de tweede plaats waren het Wim’s eigen woorden dat hij een amateur is op dit vakgebied. Op de derde plaats heb ik nooit gesuggereerd dat Wim buiten de stad moet gaan wonen.

              Tenslotte, niemand gebruikt de woningnood als argument om ‘enkel’ de hoogte in te bouwen. Hoogbouw was al een veel gebruikte bouwvorm ver v贸贸r de huidige wooncrisis en was er ook geweest als er momenteel geen woningnood was. Op alle fronten moet gebouwd worden. Voor het stedelijk gebied betekent dit verdichting, wat zich kan uiten in hoogbouw. Dat zou ook plaatsvinden als er geen wooncrisis was.

              • Bob

                Op alle fronten betekent in de huidige situatie vooral rondom het station, het Stadhuisplein en tussen PSV-stadion en TU/e. Er moet op alle fronten gebouwd worden, op dat punt zijn we het eens. Maar dat beperkt zich in de huidige situatie veelal tot enkel en alleen hoogbouw en het liefst hutje-mutje geprogrammeerd.

                Jij hebt niet gesuggereerd dat Wim buitenurbaan zou moeten gaan wonen. Dat heb ik ook niet gezegd over jou. Maar de suggestie is in dit commentarengedeelte wel gedaan door Eindtovenaar.

                • Peter

                  Maar dat is dus niet helemaal waar. Er lijkt veel in de pijplijn te zitten, maar voordat alles gerealiseerd is ben je zo acht tot vijftien jaar verder. Pak en beet de afgelopen tien jaar is er nauwelijks hoogbouw gerealiseerd: Onyx, Bunkertoren en op Strijp-S…mis ik dan nog iets?

                  Er zijn veel meer laagbouwprojecten gerealiseerd. Maar ook sloop en nieuwbouw en omvormingen van kantoren naar woningen. Die krijgen gewoon wat minder aandacht in de media, maar laagbouw inbreidingsprojecten zijn er genoeg: Bilderdijklaan, Grote Berg, Vestdijk, Havensingel, NRE Terrein, Edenstraat, Van der Vorststraat, Vredeoord, Lochemstraat, Gildebuurt, Stadswandelpark (om maar snel wat te noemen),

                  Er wordt op alle fronten gezocht naar mogelijkheden om woningen te realiseren. Optoppen, vernieuwen, omvormen, inbreiden. De ruimte binnen de Ring is echter beperkt, net als het buitengebied (dat heeft Eindhoven gewoon niet meer door de jarenlange uitwaaiering). Daar waar mogelijk, wordt hoogbouw toegepast. Dat is geen vies woord, want dat wordt al 60 jaar gedaan. Door de geografie van de stad zal dit zich inderdaad concentreren op plekken waar hoogbouw goed ‘past’; Strijp-S, Fellenoord, Stationsgebied.

                  • Peter

                    Hieraan toevoegend. Het is echt niet alsof bestuurders en planmakers in Nederland ineens besluiten ‘laten lekker hoog bouwen, want dat is de trend’.

                    Nee, Nederland is vol. Niet met mensen, maar qua ruimteverdeling. Er is geen vierkante meter grond in Nederland dat niet bestemd is. Jarenlang (vanaf de oorlog) hebben we woningbeleid gehad dat zich richtte op goedkoop uitwaaieren van steden. Eerst het groeikernenbeleid, waarbij authentieke dorpjes in tien jaar tijd 5x in omvang toenamen. Daarna het Vinex-wijken beleid en de uitwaaiering van kantorenparken in het landelijk gebied. Al dat beleid heeft geleid tot meer autogebruik en de aanleg van dure infrastructuur (ontsluitingswegen, bruggen, tunnels, HOV-lijnen etc.). Gevolg door verslechterde luchtkwaliteit, overschreden milieunormen, aantasting van natuur en landschap.

                    We zijn gelukkig tot inkeer gekomen dat dit geen toekomstige stedenbouw is. 脡茅n van de grote kansen is het benutten van ongebruikte gronden in de bestaande steden. Verdichten dus. Dat levert minder vervoersbewegingen op. Meer draagvlak voor betaalbaar OV en voorzieningen. Behoud van natuur en een landschap van dorpen en gehuchten.

  • Peter

    Een beetje satire op zijn tijd is niet erg. Alleen er zit wel een structurele en vervelende ondertoon in. Ook al wordt getracht om ergens objectief verslag van te doen, de subjectieve negatieve ondertoon popt elke keer weer op.

    Waar ik me vooral aan stoor is dat in die ondertoon een ongenoegen wordt geuit richting bestuur en ‘professionals’ over hun onvermogen om grote aantallen woningen te bouwen voor de woningzoekenden. Maar tegelijkertijd wordt in een wolk van wantrouwen elk initiatief, idee of bouwproject publiekelijk de grond in geboord. Daar zit een soort discrepantie in, die ik niet begrijp.

    U schrijft terecht dat u een amateur bent op de onderwerpen waarover u schrijft. Van een amateur zou je een genuanceerder standpunt verwachten. En meer vertrouwen in de professionals die zeer hard werken om alle problemen van deze tijd het hoofd te bieden. En het zou ook helpen als je open staat voor het idee dat er meer mensen zijn die een hart hebben voor deze stad. En die keihard werken aan de toekomst van onze mooie stad.

    • Pieter

      Beste Peter.
      Ik heb waanzinnig moeten lachen om dit artikel van Wim. Het is in zekere zin verfrissend.
      Ga vooral zo door Wim.

      Eindhoven moet nog veel meer worden ontdaan van de jarenlange gekkigheid van Winy Maas.

      Van een oud bestuurder heb ik vernomen hoe dit aanstellingsproces indertijd is gegaan. Dat was echt ontluisterend.

      De gekkigheid waarmee hij de stad en samenleving mee heeft opgezadeld en op een heel grote achterstand heeft gezet. Het is niet fraai…., zeg ik heel netjes.
      Nog enger is het voor een aantal mensen die stelselmatig zijn gaan geloven in Winy zijn boodschap. Mensen die gevoelig zijn voor dit soort (vergeef mij het woord) charletans, moet je eigenlijk in bescherming nemen. Helaas doen we dat te weinig.

      Afijn, eerst zal die gekke hoogbouwfocus, suikerklontjesgebrabbel, en Brainportlaag gedachten verwijderd moeten worden uit een aantal hersenprints en dossiers. Dat is best veel werk.

      Dit college treft een nog veel grotere puinhoop aan dan de vorige uit 2018.

      Van alle wethouders benijd ik mevrouw Verhees het minst. Haar puinbak is zo groot, dat het mij niets verbaasd als er nog veel meer gekkigheid uit haar dossiers naar voren gaat komen.

      En daarom geniet ik extra van Wim zijn artikel.

      Laten we vooral blijven lachen en goed luisteren, zodat het echte werk gedaan kan worden, en de bullshit muziek uit het Stadhuis echt gaat stoppen. Daar hebben we geen tijd en geld meer voor.

      • Peter

        Pieter,

        Ik denk dat veel mensen blij zijn met het vertrek van Winy Maas. Persoonlijk vind ik het jammer omdat hij als geen ander kon choqueren, maar ook inspireren. Dat is een beetje de trukendoos van Winy. En net als het verhaal van Wim, moet je bij de impressies van Winy, alles met een korreltje zout nemen.

        Er zit een groot gat tussen inspiratie en realisatie. Dat werd niet door het ‘grote publiek’ gezien. De brainportlaag en de suikerklont-gedachte zijn in de kern goed doordacht en dragen juist uitermate goed bij aan inpassing binnen de bestaande lagen. En tevens een goede oplossing voor alle loze ruimte in de binnenstad 谩chter de Eindhovense laag.

        Ik ben bang dat we terug gaan naar het keurig intekenen van vierkante blokjes 贸f het bouwen van nog meer inspiratieloze en identiteitsloze, op de jaren 30 ge茂nspireerde, woonwijken uit de grond stampen. Het visionaire, de durf en het lef om buiten de lijntjes te kleuren wordt haast onmogelijk gemaakt. Dat is jammer, want het heeft in het verleden prachtige bouwwerken opgeleverd die we nu met zijn allen koesteren.

  • Eindtovenaar

    Beste Wim,

    Wat blijf ik mij soms verbazen over de negativiteit van uw stukjes. Ik heb het vermoeden dat u vanuit uw eigen perspectief alles wat niet binnen uw kader valt bij voorbaat afkeurd.

    U heeft het hier over ” goedwillende amateurs maar het resultaat past qua niveau naadloos in wat er allemaal bedacht is door de profs” waarmee u doelt op het in uw ogen onrealistische design van enkele projecten. Ik ben het hier geenszins mee eens omdat ik vind dat een aantal projecten die in de pijplijn zitten naadloos aansluiten bij het design van de stad en daarbij op het gebied van praktische uitvoerbaarheid ook zeer geschikt zijn. Voorbeelden zijn projecten hartje eindhoven, VDMA Eindhoven, woontoren de nieuwe eindhoven en lichthoven/Edge.

    Ik vind dat deze projecten naadloos passen binnen de visie over de verdichting binnen de ring. Dit gebied is een hoogstedelijk gebied waarin gemiddelde hoogbouw goed past, zeker met het hoog op de verwachte bevolkingsgroei en het profiel van de jonge, alleenstaande persoon die graag dicht bij de voorzieningen wil wonen.

    Door de huidige cocktail van prijsstijgingen en stijgende rentes zullen megalomane projecten niet van de grond komen dus ik voorzie dan ook geen onrealistische bebouwing, bijvoorbeeld op het stadshuisplein.

    Wat ik niet snap is dat u keer op keer probeert met schijnargumenten en ‘bijdrage van goedwillende amateurs’ projecten waar professionals van verschillende domeinen goed over hebben nagedacht zomaar af te kraken, zonder het bredere perspectief daarvan te zien. Het is volstrekt normaal dat bij grotere projecten niet direct alles wordt ingecalculeerd, maar dat daarbij tijdens het lopende process aanpassingen aan het design of infrastructuur worden gedaan. Een voorbeeld hiervan is het standbeeld van Anton Philips bij District E die vermoedelijk alsnog een mooie plek krijgt na voltooiing van het project.

    Ik heb het vermoeden dat u verwacht van zowel de gemeente als ontwikkelaars dat alles direct perfect moet zijn, volledig aanlsuitend op uw wensen. Dan heb ik nieuws voor u, in een stad als Eindhoven zijn er ontelbaar veel meningen en daardoor zullen sommige projecten ook niet volledig aansluiten bij uw wensen, evenmin bij mijn wensen. Ik vind dat er meer acceptatie moet komen voor het grotere geheel in plaats van individuen die zomaar alles in twijfel trekken. Als u het hier niet mee eens bent zou ik u aanraden om in de periferie te gaan wonen, ver weg van mensen om u heen zodat u ongehinderd uw prachtige projecten zoals u hierboven heeft beschreven kan realiseren.

    Groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *