Vrije windrichtingen: geen onderscheid tussen kerk en straat

“Overkomt u dat ook wel eens? Je hoort een redenering die logisch klinkt en goed onderbouwd lijkt en toch zegt je gevoel dat er iets niet in de haak is.”, het is een citaat uit het Eindhovens Dagblad van 2 maart jl. Ik moest er ineens aan terugdenken toen ik VVD-kroonprins Klaas Dijkhoff’s betoog las waarin hij aangaf waarom hij de Rooms-Katholieke Kerk nu vaarwel zegt. Hij kan zich niet langer vereenzelvigen met diezelfde kerk. Was het maar zo simpel.

Klaar mee
De heer Dijkhoff is klaar met de kerk waar hij toch van jongs af aan toe behoorde. Hij kan zich niet vereenzelvigen met een kerk die mensen enkel wegjaagt. De sociale, liefdevolle boodschap die de kerk zou moeten karakteriseren? Die vindt de heer Dijkhoff in grotere mate terug in de mensen die niet kerkelijk zijn en steeds minder, of eigenlijk niet, in de geïnstitutionaliseerde RK-kerk.

Open brief
En, zo moet Dijkhoff gedacht hebben, dan moet je wat. Wijs en recht voor zijn raap, zoals we onze goedlachse politicus meestal zien, draait hij er ook nu niet omheen. Hij legt het uit in een open brief aan bisschop Eijk. Juist aan hem omdat hij en de Monseigneur elkaar niet goed hebben verstaan. Op de VVD-website is de brief gepubliceerd.

En toch….
Het verhaal zit goed in elkaar, zonder meer. Er is nauwelijks een speld tussen te krijgen. Toch bekroop me dat ene gevoel alsof er iets niet klopt. En zojuist realiseerde ik me wat de bron van dat gevoel is: niet de boodschap maar de boodschapper en het kanaal waarlangs de heer Dijkhoff die boodschap verzond. Uitgerekend de website van de eigen VVD wordt door de Slimste Mens van 2017 gebruikt om ‘het’ allemaal eens goed uit te leggen. En dat is jammer, want de heer Dijkhoff kan er niet veel aan doen dat vertegenwoordigers van zijn VVD inzake moraliteit en ethiek nogal eens verkeerde keuzes maakten.

De ene spagaat is de andere niet
Het is de vraag hoe Klaas Dijkhoff zijn lidmaatschap van de liberale volkspartij zonder gewetensnood combineert met de hoge positie op de schandalenladder van diezelfde partij. Het antwoord zou wel eens kunnen zijn dat de VVD-politicus heel goed doorheeft dat hij de kerk die hij eigenlijk allang niet meer bezocht, makkelijker de rug toekeren kan omdat die actie voor hemzelf nauwelijks consequenties heeft.

Klaas Dijkhoff na vertrek Ten Broeke (VVD)

Bovendien is het electoraal gezien een top-idee om zich nu uit te laten schrijven aangezien de Rooms-Katholieken toch al door iedereen worden beschimpt. Wat is er beter wanneer je eigen partij wordt getroffen door schandalen dan het zoeken naar een afleider. Saillant details, Klaas Dijkhoff zegt de RK-kerk niet vaarwel vanwege de al langer bekende misbruikhistorie. Dan hadden we van Dijkhoff’s afscheid immers al jaren geleden vernomen.

Eindhovens citaat
Terug naar het citaat uit het Eindhovens Dagblad waar deze bijdrage mee begon. Om de relatie te begrijpen tussen landelijke en lokale politiek moet u weten dat het meten met twee maten niet alleen Klaas Dijkhoff kenmerkt. Ook dichter bij huis zijn VVD-coryfeeën te vinden die met opgeheven vingertje uitleggen waarom iets niet kan om het vervolgens toch te doen. Monique List en Tom Mylink schreven het vurige ED-opiniestuk waarin zij uiteenzetten dat de Vestdijk-aanpak van het vorige college niet deugde. Het was nog drie weken tot aan de raadsverkiezingen waarbij de VVD een alleraardigste winst boekte.

Diezelfde Monique List is inmiddels wethouder van de hoofdstad van Brainport. Op de website van Studio040 is het volgende recente citaat van haar terug te vinden: ‘Begin 2020 is dit een groene en aantrekkelijke stadsboulevard, waar het voor bewoners en bezoekers prettig is om te verblijven’, zegt wethouder Monique List. ‘Voetgangers en fietsers geven we meer ruimte. Voor bussen en auto’s komen er rijstroken. We creëren zo een gezonde en groene omgeving.’

Paterskerk, Vestdijk en auto’s op loodhoudende benzine

Verkiezingsretoriek
Geen spoortje te bekennen van de verkiezingsretoriek van begin maart. In de bijdrage ‘Auto niet meer welkom in deel Eindhovense binnenstad: ‘Ombouw Vestdijk nu echt begonnen’ is te zien dat er in ieder geval een fietsenbeugel in de haak was, want die wordt in het videootje uit de grond getrokken. Door wie? Het laat zich raden.

Wethouder List start de herinrichting van de Vestdijk

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *