Waar blijft de wortel?

Het is de moeite waard om te zien hoe de ontwikkeling van de drie torens van District E verloopt. Het wordt hoe dan ook een metamorfose van een parkeerplein in een torentrio. De levendigheid van de plint is van belang want cruciaal om de flats van het stempel ‘ kwalitatief hoogwaardig’ te kunnen voorzien.

1,5 miljoen euro
Vanochtend viel in op de website van De Krant te lezen dat o.a. Eindhoven de verantwoordelijk minister Kasja Ollongren verzocht heeft nog eens 1,5 miljoen Haagse euro’s bij te dragen. Dat is goed nieuws voor de realisatie van meer betaalbare flatwoningen, lofts en andere tuinloze appartementen, want daar zou de extra injectie voor bedoeld zijn. Maar de toezegging heeft wethouder Torunoglu niet binnen. Nog niet.

Voorjaar 2021
Pas in het voorjaar van 2021 zal de minister bepalen hoe en in welke mate de gelden verdeeld zullen worden. Dat is jammer, want het zou helpen als Ollongren liefst voor 1 december van dit jaar al een toezegging zou doen. Dan kon de Eindhovense gemeenteraad ook duidelijker haar keuzes maken.

Het voorjaar valt vroeg
Maar misschien valt het voorjaar wel een maand of vier vroeger op te tekenen. De vaste weerbeschrijver van Digitale Stad Eindhoven, Gerrit Goosen, toont ons wat dat betreft al jaren dat Koning Winter eigenlijk permanent elders verblijft. Het zou een hemels mirakel zijn als de minister zich zou laten ontvallen dat de extra kapitaalinjectie zo goed als zeker is. En dat ook nog voor de feestmaand.

Geen andere weg
Als die toezegging, of iets vergelijkbaars, uit de hoge hoed verschijnt dan ontstaat opnieuw de scene die het Eindhovense politieke toneel zo kenmerkt: ‘We moeten nu ‘ja’ zeggen, anders kunnen we naar de rijksbijdrage fluiten.’ De daaropvolgende scenes tonen de realisatie, gevolgd door de verrassing door de budgetoverschrijdingen. Die blijken vele malen groter dan vooraf ingecalculeerd en overstijgen de overhaast binnengeharkte rijksbijdrage telkens weer.

Hap dan!

Wortels
Het is nog even wachten op het bosje wortelen waarmee de raad definitief wordt overgehaald overhaast in te stemmen met District E. Hetzelfde stramien werd voorafgaand aan de renovatie van de Vestdijk ook toegepast en evenmin achteraf benoemd als echte reden voor de financiële uitglijder. Ik vraag me wel af waarom de gemeente niet zelf die anderhalf miljoen euro vrijmaakt uit de pot met reserves waar bijvoorbeeld wethouder Steenbakkers zo hoog over opgeeft. De reserves van het blakend gezonde Eindhoven zijn groot genoeg en bovendien bedoeld voor de toekomst. Dan hoef je toch niet te wachten op het rijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *