Wanneer dempt men de put?

Er gebeuren tegenwoordig verbazingwekkende dingen. Dingen waarop een oud spreekwoord van toepassing is: als het kalf verdronken is dempt men de put. In ieder geval moet ik daar aan denken bij twee recente grote ongelukken, de instorting van de parkeergarage op Eindhoven Airport en het ongeluk met de Stint in Oss. Na het ongeluk in Oss werden de voertuigen die eerst door de overheid goedgekeurd waren ijlings van de weg gehaald. En nu wil de burgemeester van Eindhoven, naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de mislukte garage bij Eindhoven Airport ‘dat de gemeente scherper gaat toezien op veilig bouwen’ (ED 20 oktober).

Laat ik nou altijd gedacht hebben dat in Nederland de veiligheid al sinds jaar en dag voorop staat! Wij hebben toch voor alles waardoor mensen gevaar kunnen lopen keuringsdiensten en inspecties? In Italië mag een grote brug instorten, maar zoiets kan in ons land toch niet? Onze overheid laat toch niets toe waarvoor haar later verwijten gemaakt en rechtszaken aangedaan kunnen worden?
Mijn vertrouwen in de overheid is geschaad. De zalf van Jorritsma helpt voorlopig niet. We moeten er kennelijk van uitgaan, dat ook bij onze controle-instanties de capaciteit en de deskundigheid – ik zeg niet: de wil en de zorg – ontbreekt om te garanderen dat onze fysieke leefomgeving veilig is.

Een reactie

  • Joop Hendriks

    Veiligheid en Integriteit staan op de balans aan de ene kant, Macht en Geld aan de andere kant. Het kalf brengt te weinig gewicht in de schaal om het evenwicht te herstellen, daar is meer voor nodig dan zalvende woorden. Wonden blijven bestaan als deze niet echt worden schoongemaakt, ook al doet dit even flink pijn. Verantwoordelijkheid durven te nemen is een vorm van emancipatie waar wij allemaal nog in kunnen groeien, van woorden naar daden. Niet alleen bij grote gebeurtenissen die breed uitgemeten worden in de media, ook in contact met je buren waarbij je met elkaar zorg kunt hebben voor een veilige en waardevolle leefomgeving. Een sterk fundament dat heel wat instortingen kan voorkomen.
    DDW-inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *