We gaan de Corona Vaccins eerlijk verdelen !

In Europa hebben we de gezondheidszorg zo geregeld dat iedereen recht heeft op dezelfde gezondheidszorg. Je kunt niet extra of betere zorg kopen door met veel Euro’s te wapperen. Dat is een groot goed waar we zuinig op moeten zijn!

In de USA is dat anders geregeld: mensen met het meeste geld krijgen de beste zorg. En hun President Trump vindt dat de USA eerst komt en dan pas de rest van de wereld. En de USA heeft veel geld, dus vinden ze dat ze voorrang kunnen afdwingen ten opzichte van de rest van de wereld, ook op het gebied van gezondheidszorg.

De WHO, de World Health Organisation is een organisatie die ervoor zorgde dat we op wereldniveau de gezondheid van iedereen een beetje in de gaten houden en zorgen dat zaken als vaccins eerlijker verdeeld worden dan ieder-voor-zich.

In Juli 2020 heeft Trump het lidmaatschap van de USA bij de WHO opgezegd.

Wat heeft dat nou met de behandeling tegen Corona te maken? Daarvoor eerst een beetje geschiedenis.

Corona virus: wat is er gebeurd

Begin 2020 brak wereldwijd de Corona pandemie uit. De enige manier om er weer van af te komen is om zo veel mogelijk te vaccineren om groepsimmuniteit voor elkaar te krijgen. Dus we moesten een vaccin hebben.

Vaccins ontwikkelen en produceren

Er was al jaren wetenschappelijk onderzoek gaande op universiteiten en researchafdelingen van de farmaceutische industrie naar vaccins voor de familie van Corona virussen want het ontwikkelen van dit soort vaccins duurt gemiddeld 15 jaar dus je kunt maar beter voorbereid zijn. De Amerikaanse CDC (Centre of Disease Control) had de draaiboeken klaarliggen voor als er een pandemie zou uitbreken. Het was immers voor iedere deskundige duidelijk dat er een pandemie zou uitbreken, maar we wisten niet wanneer. Trump vond dat allemaal flauwekul en had de budgetten van de CDC stevig gekort.

Toen zelfs het Witte Huis in de gaten had gekregen dat het te maken had met een onderschatte pandemie werd in mei 2020 Operation Warpspeed opgestart met de opdracht om nog voor het einde van het jaar een vaccin tegen het virus goedgekeurd te hebben en de eerste paar miljoen vaccinaties gedaan te hebben. Trump zelf vond dat er voor de presidentsverkiezingen in november 2020 al iets moest zijn.   De deskundigen riepen smalend dat dat natuurlijk nooit zou kunnen, immers een doorlooptijd van 15 jaar terugbrengen naar 7 maanden lijkt onmogelijk.

China en Rusland hebben hun eigen vaccins ontwikkeld, maar volgens hun eigen procedures, dus die vertrouwen we hier nog niet.

Het ontwikkelen van een goed vaccin is razendsnel snel gegaan

Er is ongelofelijk veel geld uitgegeven, 18 miljard dollar, door de Amerikaanse regering voor de aanschaf van miljoenen doses Corona vaccins die nog ontwikkeld moesten worden bij een aantal verschillende farmaceutische bedrijven. Dus voelden ook andere landen die het konden betalen zich opgejaagd om te investeren in de aanschaf van vaccins waarvan de werking nog niet duidelijk was. Die Amerikanen kochten immers alles op wat los en vast zat voor eigen gebruik en andere regeringen wilden niet met lege handen staan.

Eerst kocht Nederland zelf ook vaccins, maar dat vonden de Belgen niet eerlijk. Nu worden de vaccins door de EU gekocht en verdeeld. Wel zo netjes.

Er was dus geld in overvloed.  Er waren vaccins beschikbaar die werkten bij vergelijkbare virussen. Het DNA van het virus was al heel vroeg door de Chinese overheid vrijgegeven zodat de wetenschappers wisten wat ze aan het doen waren. Alle onderzoekscapaciteit voor vaccins ging naar ontwikkeling van het Coronavaccin, alle onderzoek naar andere vaccins moest maar even wachten. Daardoor kon het ook allemaal een stuk sneller dan vroeger.

Helaas voor Trump is de deadline van 3 november niet gehaald om te helpen bij zijn herverkiezing. Toch hebben we nu in December twee vaccins die goedgekeurd zijn en die ook nog eens heel goed blijken te werken. Een aatal andere vaccins zitten nog in de testfase. Trump heeft dus wel een grote bijdrage geleverd aan de snelle ontwikkeling van het vaccin door Operation Warp Speed op te tuigen.

Vanaf nu: Inenten!

Alle landen die vaccins gekocht hebben zijn aan het inenten, behalve Nederland, dat zijn zaakjes helaas nog niet op orde heeft omdat het RIVM dacht dat het de procedures van een griepvaccinatie wel kon volgen. Helaas. Nu hebben we wel vaccins die in Oss liggen te roesten, maar onder andere nog geen werkend IT systeem dat de inentingen kan registreren. Prutswerk!

Dat inenten is toch nog wel een puntje, ook in het buitenland gaat dat niet geweldig: Operation Warpspeed heeft de afgelopen weken 20 miljoen vaccins uitgeleverd, maar er zijn maar 2 miljoen mensen ingeend volgens de New York Times (30-12).

De manier waarop we nu in Nederland aan het paniekmanagen zijn geeft nog niet veel vertrouwen dat het hier allemaal wel goed zal gaan.

Zijn we niet iets vergeten?

Waar we vroeger op wereldschaal dit soort problemen oplosten zijn we nu allemaal op eigen houtje aan het optimaliseren naar de eigen bevolking: We hebben eilandjes van de USA, Europa, China en Rusland gecreeerd.

Dat zijn de landen die het konden betalen en die zijn voorgedrongen door de ontwikkeling van het vaccin mee te financieren. Buiten die eilandjes wonen ook nog een paar miljard mensen die nu geen toegang hebben tot Corona vaccins. Dat stuk van de wereld ligt nog zeker een jaar of twee op apegapen voordat ze ook vaccins kunnen krijgen cq kopen.

Waar wij in Europa vinden dat iedereen recht heeft op dezelfde zorg hebben we het laten gebeuren dat Trump daar op wereldniveau een zootje van heeft gemaakt. Laten we bij de goede voornemens over 2021 ook eens kijken hoe we wereldwijd de verdeling van vaccins eerlijker krijgen. Misschien de WHO weer in ere herstellen?

(Dit is een artikel op DSE in het kader van Sustainable Development Goals, SDG 3: Goede Gezondheid en Welzijn )

Een reactie

  • Tetetekst 31-12:
    in Duitsland was de planning om vóór nieuwjaar 1 miljoen mensen in te enten. In werkelijkheid zijn dat er slechts 130.000 geworden.
    Dat is vergelijkbaar met de USA, namelijk ongeveer 10% gehaald van wat gepland was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *