“We kijken liever naar de toekomst.”

We schrijven 15 april 1912. Kapitein Edward John Smith arriveert bij Petrus aan de hemelpoort nadat zijn Titanic is zojuist is vergaan. ‘Hmmm, zegt Petrus… eens even kijken.’ Bladerend door de verslagen van God Almachtig richt hij zijn blik op van de papieren: ‘Er was gewaarschuwd, toch? Ik bedoel… er waren wat verslagen van ijsschotsen doorgeseind naar uw schip. Had u daar geen rekening mee moeten houden volgens de geldende internationale scheepvaartregels?’ Smith strijkt met zijn hand over zijn nog natte baard en zegt: ‘Het is maar de vraag of we de regels hebben overtreden. Maar daar wil ik nu niet op ingaan. Het belangrijkste is dat we vanaf nu eindeloos onderweg kunnen blijven. Wij kijken naar de toekomst.’ Petrus zucht en slaat zijn handen ten hemel en dat is in de hemel een hele opgave.

Op 30 september 1938 landde Neville Chamberlain, de toenmalige Britse premier, in London na zijn bezoek aan München. Daar had hij zijn handtekening onder een verdrag met Adolf Hitler gezet, waarmee hij de Führer eigenlijk de vrije hand gaf. De uitzinnige menigte, achteraf gedeeltelijk georkestreerd als ik het wel heb, ontbrak bij zijn persconferentie voor Downing Street 10. Sterker nog, een aantal kritische persmuskieten uitten hun zorgen, verbazing en verachting voor de gekozen strategie van toegeeflijkheid. Het zou ingaan tegen de afspraken met de Britse bondgenoten en bevriende staten. Chamberlain was een andere mening toegedaan: ‘Het is maar de vraag of we de regels hebben overtreden. Maar daar wil ik nu niet op ingaan. Het belangrijkste is dat we vanaf nu in vrede kunnen voortbestaan. Wij kijken naar de toekomst.’ De bevolking op het Europese vasteland leerde al snel de wreedheden van een ongeëvenaard gewapend conflict kennen.

Het is 24 februari 2010. De PvdA in Eindhoven publiceert wat er zoal bereikt is door toedoen van de partij. Maar liefst twee biomassacentrales zijn gerealiseerd. Eén ervan is gekoppeld aan zwembad de Tongelreep; de andere in Meerhoven. ‘Duurzaam én energieneutraal!’, zo valt te lezen op de PvdA-website. Dat inmiddels de biomassacentrale met stille trom is gesloopt omdat het ding nooit deed wat het beloofde, daar wilde de PvdA nooit op ingaan. ‘Het belangrijkste is dat De Tongelreep nu wordt gered. Wij kijken naar de toekomst.’, was wat de PvdA op z’n minst had kunnen zeggen maar in plaats daarvan werd over de centrale eigenlijk gewoon niets meer gezegd. Ook niet door GroenLinks en D66 trouwens.

En gisteren viel te lezen dat ‘onze helden’, de Nederlandse topsportzwemmers, maar liefst drie weken trainden in het beboste trainingscentrum te Zeist. André Cats, technisch-directeur van de KNZB, haalde de zwemhelden gezellig naar het trainingscomplex van de nationale waterpoloërs. Let wel, tijdens het corona-hoogtepunt in ons land. Zo’n beetje gelijktijdig met het moment waarop Sheriff John Jorritsma zijn burgers voor idioten uitmaakte. Ook dezelfde tijd waarin niet eens een rondje op een crossmotor op circuit de De Landsard gereden mocht worden. En natuurlijk ook de tijdspanne waarin een Tilburgse zanger 390 euro boete kreeg voor een privé optreden vanwege de overtreding van de corona-regels. Cats ziet het aldus: ‘Het is maar de vraag of we de regels hebben overtreden. Maar daar wil ik nu niet op ingaan. Het belangrijkste is dat we vanaf morgen weer kunnen trainen in onze zwembaden in Amsterdam en Eindhoven. Wij kijken naar de toekomst.’ Graag een warm applaus voor het goede voorbeeld en hulde voor het maatschappelijk engagement van de KNZB. Jammer dat het niet stiekem in de Tongelreep kon, was goed geweest voor Eindhoven Topsportstad.

Wie het hele artikel lezen wil: Topzwemmers trainen stiekem in Zeist: NOC*NSF grijpt in (ED.nl, 29-4-2020)

Een reactie

  • Nanna

    Weer een goed stuk met een pareltje als: Petrus zucht en slaat zijn handen ten hemel en dat is in de hemel een hele opgave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *