Weerhistorie: April 2021 in de regio Eindhoven.

April 2021 was een relatief koude maand. Dat zijn we niet gewend want meestal rapporteer ik hier over te warme maanden en nu moet dat over een (te) koude maand. Maart was ook al een niet erg warme maand en nu dus weer een maand die echt te koud is geweest. De hele lente is tot nu toe niet erg warm.!
De gemiddelde maandtemperatuur in april is uitgekomen op 6,6°C en dat is meer dan 3 graden onder het langjarig gemiddelde (normaal).
April had exact hetzelfde maandgemiddelde dan maart en dat is eigenlijk niet de bedoeling. We willen een fijne lente met heerlijke temperaturen en daar past april 2021 niet in. We moeten in de Eindhovense weerhistorie helemaal terug tot 1986 om nog een aprilmaand te vinden met ongeveer dezelfde gemiddelde temperatuur.
Niet alleen het maandgemiddelde was te laag maar ook het gemiddelde van de maximum dagtemperaturen en het gemiddelde van de nacht minima waren erg laag. Het gemiddelde van de nachtminima leverde dit keer zelfs een heus koude-record op. Het oude record is van april 1954 met een gemiddelde van 1,0 en dat is nu gebracht naar een gemiddelde van 0,6.
De hoogste temperatuur was ditmaal 20,6 °C op 28 april. Dat is relatief laag. Vorig jaar was de hoogste apriltemperatuur 25,5 °C en in 1968 en 2018 zelfs 29,1 °C.
De laagste temperatuur is gemeten in de nacht/vroege morgen van 13 april en bedroeg -3,0 °C. Het is toch opvallend hoeveel nachtvorsten we in april hebben gehad. Het vroor 13 maal en dat is een evenaring van het record uit 1956.
De warmste aprilnacht in Eindhoven had een minimum van 3,7 °C. Dat is niet erg warm en alle andere aprilnachten waren dus nog kouder

April 2021 was wat de neerslag betreft heel normaal. Het regende ca.32 uur en dat gaf 40 mm.
De afgelopen jaren hadden we last van een neerslagtekort, maar daar is nu geen sprake van.
Ik heb een grafiekje van het neerslagtekort of neerslagoverschot gemaakt. Zie dit grafiekje achter deze link.

Opvallend is dat april wel behoorlijk zonnig was. De zon scheen 215 uur en dat is voor een aprilmaand niet slecht te noemen. Slechts een dag hebben we de zon niet gezien en dat was op 10 april.

Hieronder de gebruikelijke maandtabel. April 2021 en 2020 staan naast elkaar zodat het grote verschil tussen deze maanden goed te zien is. Ik heb ook april 1991 in de tabel meegenomen. Dat was ook een te koude maand maar wel, net als dit jaar lekker zonnig.

Alles in deze tabel en in de tekst er boven heeft betrekking op de regio Eindhoven.
Bron is het KNMI en weerstation 370. Het was ditmaal veel moeilijker om op tijd en goed, de juiste brongegevens te krijgen. Het KNMI heeft sinds half februari, op hun website, een storing die tot op de dag van vandaag niet verholpen is. Eind februari heb ik een mailtje naar het KNMI gestuurd, binnen een dag had ik antwoord. Excuses voor het ongemak maar de storing is vrijdag verholpen!!!!

 

gerrit

2 reacties

 • Henk van Krieken

  Gerrit, weer een behoorlijk gedetailleerd overzicht. Wat een koude maand!
  Wij zijn al een paar weken in Voorburg. De temperaturen overdag waren nog behoorlijk lager dan bij jullie, ’s nachts daarentegen weer 1 a 2 graden hoger. Groetjes Annie en Henk

  • Bedankt voor je reactie.
   Ja het was een koude maand en maart was ook niet al te warm.
   Dit is natuurlijk koren op de molen voor klimaatontkenners!
   Het ziet er wel naar uit dat het half mei warmer wordt.
   We zien wel!

   gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *