Weerhistorie: Augustus 2018 in Eindhoven, warm en zonnig.

Ook de derde en laatste zomermaand van dit seizoen is weer voorbij.
Opnieuw hadden we te maken met een warme maand en dus was dit de 5de maand op een rij die te warm was en ver boven normaal is uitgekomen. Van de laatste 12 maanden zijn er dus 8 te warm, 2 te koud en 2 ongeveer normaal.
Het onderstaand grafiekje laat dit duidelijk zien. Kort samengevat kunnen we zeggen dat augustus 2018 warm en zonnig was met eindelijk een vrij normale hoeveelheid regen.
De gemiddelde maandtemperatuur is, voor onze regio, uitgekomen op 19,3 ⁰C. Dat is 1,6 graad boven normaal. Zowel de dagen alsook de nachten waren warm. De hoogste temperatuur werd bereikt op 7 augustus en bedroeg 36,6 ⁰C. Normaal gesproken zou dit een evenaring van het all-time warmterecord geweest zijn maar 11 dagen voor deze datum is dit record aangescherpt tot 36,7 ⁰C. Beide extreem hoge temperaturen kwamen voort uit de langste hittegolf aller tijden. ( zie hiervoor ook “Einde aan de langste hittegolf ooit”.

De afgelopen maand kende ook weer een vrij normale hoeveelheid regen. Hierdoor kwam er een einde aan een uiterst lange droge periode die voor veel problemen had gezorgd.
De meeste nattigheid viel op 13 augustus. Het regende toen 4 uur en 30 minuten en dat gaf 14,5 mm.

De zon scheen ook meer dan voldoende . Met 232 zonuren was dit ruim 40 uur meer dan waar we “recht” op hadden. Vooral op 6 augustus had de zon er zin. Ze scheen 13 uur en 48 minuten en dat was 91% van wat maximaal mogelijk was op die dag.

Zoals gebruikelijk heb ik alle augustus-cijfers weer in een tabel samengevat. Naast de afgelopen augustusmaand heb ik ook augustus 2017 en augustus 1956 opgenomen. De tabel spreekt voor zich zelf!

Alle brongetallen zijn van het KNMI, bewerkingen zijn voor mijn rekening.
Alles heeft uitsluitend betrekking op de regio Eindhoven.

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *