Weerhistorie: Augustus 2022 in de regio Eindhoven.

Augustus is achter de rug en daarmee is de laatste zomer maand ook weer voorbij.
Hoe is het geweest, in deze augustusmaand, hier in de regio Eindhoven?
Als weervolger kan ik hier heel kort over zijn: Het was fantastisch!
De maand was warm, zonnig en droog.

Om met de temperatuur te beginnen, het maandgemiddelde is uitgekomen op 21,0 graden en dat is bijna 3 graden boven het langjarig gemiddeld. Dit is dan ook de warmste augustus maand ooit voor de regio Eindhoven. Het vorige augustusrecord voor onze regio was 20,8°C en dat hebben we dus met 0,2 graad gebroken. Het was zowel overdag als ’s nachts warm, dat is te zien in de tabel op de regels 2 en 3.
Alle 31 augustusdagen waren warm, d.w.z. ≥ 20°C. Dat is wel eens vaker voorgekomen, bv. in augustus 1991 hadden we ook 31 warme dagen. Van de 31 warme dagen waren er 22 zomers en 9 tropisch. Dat zijn mooie rapportcijfers!
Van 7 augustus t/m 16 augustus zaten we in een hittegolf. Deze hittegolf duurde 10 dagen en de hoogste temperatuur was 33,1graden op 14 augustus. 10 Dagen is een behoorlijk lengte voor een hittegolf maar als het op 17 en 20 augustus ietsjes warmer was geweest dan hadden we een 19 daagse hittegolf gehad, en dat is wel heel bijzonder.

De maand was ook zonnig en niet zo’n beetje ook. De zon scheen in onze regio 276 uur en ook dat is een absoluut augustusrecord. Het oude zonrecord was van 1995 en bedroeg 269 uur.
Op 1 dag na (26 augustus) hadden we 30 dagen met zon. Er waren 9 zeer zonnige dagen en er was geen enkele dag waarop er helemaal geen zon scheen. De regels 22 t/m 28 gaan over de zon in onze regio.

Je hoeft maar naar buiten te kijken om te zien dat het ook erg droog is geweest. Het regende slechts 8 uur en dat gaf de totaalsom van 17 mm. Dat hadden er minstens 73 moeten zijn. Het regende slechts op 4 dagen en dat is, ook voor augustus, erg weinig.

Augustus is de laatste zomermaand en dus kan ik hierna aan het zomerverslag beginnen.
Ik verwacht dat ook de zomer heel warm is geweest. Een zomerrecord zit er niet in. Het record is van de zomer van 2018 met 19,8°C en dat hebben we deze zomer niet gehaald.
Binnenkort meer over de zomer.
Rest me nog de augustustabel hieronder neer te zetten.

Meer over het Eindhovense weer onder deze link.

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *