Weerhistorie: Augustus 2023 in de regio Eindhoven.

Augustus in onze regio was, kort samengevat, normaal van temperatuur en zon maar wel zeer nat.

De gemiddelde maandtemperatuur is uitgekomen 18,1°C. Dat is net iets onder het langjarig gemiddelde. In de nachten lagen de gemiddelde minimumtemperaturen ietsjes onder normaal maar daar hebben we weinig van gemerkt. De warmste nacht was de nacht van 24 augustus toen de laagste temperatuur, vroeg in de morgen, 17,1°C was. Het koudst was de nacht van 29 augustus toen het minimaal 9,0°C werd. Dat zijn geen nachttemperaturen die onze slapers wakker hebben gehouden.
Overdag lagen de maximumtemperaturen tussen de 17 en 29 graden en ook dat is vrijwel normaal.
We hadden deze augustusmaand geen enkele tropische dag!

De zon deed zijn uiterste best om het ons naar de zin te maken. Op alle van de 31 dagen hebben we de zon kort of lang gezien. De meeste zon zagen we op 20 augustus. De zon scheen toen 12 uur en 54 minuten en dat is 90% van wat op die dag mogelijk was. Alle dagen waren behoorlijk zonnig behalve 6 en 17 augustus. Op die dagen scheen de zon respectievelijk 18 en 30 minuten en dat was lang niet genoeg om tot de zonnige dagen van augustus gerekend te worden.

Regen was er wel veel in deze augustusmaand. Het regende ruim 45 uur en dat gaf 106 mm neerslag.
De natste dag was 6 augustus toen het 9 uur en 6 minuten regende en dat gaf 25,7 mm. Dat is natuurlijk heel veel maar nog lang geen record. In mijn database komen verschillende malen neerslaghoeveelheden van meer dan 30 mm per etmaal voor. bv. 32 mm in zowel 1974 als ook in 1977. In 1972 is ook een daghoeveelheid van bijna 43 mm gemeten maar dat was niet op het normale meetstation 370. Het absolute etmaalrecord gemeten op het officiële weerstation 370 is 47,1 mm op 28 augustus 1996.

Hieronder de gebruikelijke maandtabel voor de regio Eindhoven.
De tabel is ietsjes groter, want ik had ditmaal 33 regels nodig om de maand te beschrijven.

Meer over augustus (en andere maanden) in de regio Eindhoven klik op Eindhoven weer

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *