Weerhistorie: De Eindhovense zomer van 2021.

De zomer van 2021 is weer voorbij, Veel mensen hebben het idee dat het een slechte zomer was. Als je de cijfers bekijkt dan is dat soms waar maar meestal niet.
De gemiddelde zomertemperatuur is uitgekomen op 18,1
°C en dat is lang niet slecht. Het langjarig gemiddelde is 17,8 en dus zitten we daar 0,3 graad boven. Gemiddeld was het overdag iets te koud maar de nachten waren op hun beurt weer iets te warm. (zie tabel)
We zijn natuurlijk verwend wat de zomertemperaturen betreft en daarom vinden we het (te)gauw geen mooie zomer. De zomers van 2017 t/m 2020 waren allemaal een stuk warmer en dat went snel. De zomers van 2015 en 2016 waren qua temperatuur ongeveer gelijk aan deze zomer maar de zomers van 2011 t/m 2014 waren kouder.
Ik heb alle Eindhovense zomer-gemiddelden in een grafiekje gezet. Je ziet dan snel dat de gemiddelden grillig verlopen maar dat is natuurlijk geen nieuws.
Ik heb in de grafiek een trendlijn geplot (rood) en dan zie je duidelijk dat de zomers steeds warmer worden en dat de afgelopen zomer precies in deze trend past.

De Eindhovense zomer van 2021 kent geen schokkende extremiteiten. Op 18 juni 2021 werd het in onze regio max. 32,2 graden en dat was dan meteen de hoogste temperatuur van deze zomer.
Er viel totaal 273 mm regen in 118 uur. Dat is zeker niet “droog” te noemen integendeel het was aan de natte kant. Op Jaarrecord/neerslag houd ik de neerslag voor de regio bij en daar is te zien dat we dit jaar niet met een groot neerslagtekort zitten. De natste dag was ditmaal 4 juni met een neerslaghoeveelheid van 30 mm. Dat is veel maar vergeleken met andere regio’s zijn we er goed vanaf gekomen. De zomer telt 92 dagen en op 43 daarvan regende het. Dat is net zoveel als vorig jaar.
We hadden 76 warme dagen en daarvan waren er 24 zomers en 3 tropisch. Dat is wel een beetje weinig maar 40 graden is nog erger!
Dan nu de totale zomertabel.

Op naar de herfst!

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *