Weerhistorie: De maand augustus 2021 in Eindhoven.

Augustus heeft ons wat teleurgesteld. Vaak is augustus in Eindhoven een mooie zomermaand met hoge temperaturen en warme avonden. Dit keer is daar niets van te merken.
De gemiddelde augustustemperatuur is in onze regio uitgekomen op 17,0 graden en dat is 1,2 graden onder het langjarig gemiddelde.
De warmste dag had een maximum van “slechts” 27,5 graden en dat zijn we wel beter gewend. We moeten ver terug om een augustus maand te vinden waarin de warmste dag onder de 30 graden was. Verleden jaar was het op de warmste dag 35,9
°C en in zowel 2009 als 2018 was dat zelfs 36,6 °C.

De zon scheen in onze regio bijna 163 uur. Dat is ook ver onder het langjarig gemiddelde van 199 uur. Toch hebben we elke dag de zon gezien. Soms was dat maar heel even, zoals op 29 augustus toen de zon zich slecht 6 minuten liet zien. Op de 14e, 24e, en 25e augustus hadden we juist heel veel zon (resp. 13,2 – 12,5 en 13,0 uur)
Ik dacht dat het deze maand vaak en flink geregend had. Toen ik echter de juiste cijfers had, bleek dat het wel meeviel. We hadden ruim 31 uur regen en dat leverde 64 mm op. Dat is net iets onder het langjarig gemiddelde dus dat kunnen we niet erg nat noemen. In Nederland zijn de neerslagverschillen deze maand erg groot. Onze regio is wat dat betreft er goed van af gekomen!
In de onderstaande augustus tabel zijn alle cijfertjes van deze maand te zien.
De cijfers van augustus staan in de licht gekleurde kolom. Het valt op dat er geen enkel maandrecord is gesneuveld. Wel zijn er een paar dag-records gesneuveld, die staan niet in deze tabel maar heb ik vermeld op mijn site op de pagina “dag/week”.

 

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *