Weerhistorie: De maand januari 2022 in de regio Eindhoven.

De eerste maand van het jaar 2022 zit er alweer op en we zijn begonnen aan februari.
Het zal niemand zijn ontgaan dat januari ditmaal niet erg koud was maar wel zeer somber.
Het regende af en toe maar veel nattigheid is er niet gevallen.

De gemiddelde maandtemperatuur voor de regio Eindhoven is uitgekomen op 4,5 °C. Dat is warm als we het vergelijken met vorig jaar (3,2) of met het langjarig gemiddelde (3,4). De hoogste temperatuur van de maand werd bereikt op 1 januari, toen het 14,4 graden werd .Daarna is het niet meer zo warm geweest. De laagste temperatuur deze maand was -3,4 °C in de nacht van 19 januari. Dat zijn geen spectaculaire cijfers als je bedenkt dat het op 25 januari 2016 al 16,3 graden was en in de nacht van 13 januari 1968 -21,7 graad.

De neerslag deze maand was voornamelijk regen.
Sneeuw, hagel e.d. heb ik deze maand niet gezien.
Het regende totaal 54 uur en 18 minuten. Dit leverde ruim 42 mm op. We beginnen het jaar dus weer met een neerslagtekort! Toch leek het of het veel meer regende. Dat komt natuurlijk doordat er 16 “natte dagen” in deze maand zaten. De natste dag was 31 januari toen het behoorlijk waaide en regende (storm Corrie). Het hardst regende het op 9 januari toen er in 3 uur 5,6 mm viel. Dat is een regenintensiteit van 1,867 liter/m2/uur. De meeste van ons zullen dat niet gemerkt hebben want de regen viel van 24:00 tot 03:00 uur in de nacht.

Zoals gezegd was de maand januari zeer somber.
Januari hoort somber te zijn maar ditmaal was het , behoorlijk erg. We hadden slechts 48 uur zon en dat is minstens 20 uur te weinig. Ook waren er 13 volkomen zonloze dagen en dat is behoorlijk veel. Verder heb ik geen enkele dag gezien waarop de zon meer dan 80% van wat mogelijk was scheen.

Als laatste wil ik even stil staan bij “vorst”.
We hebben nauwelijks vorst gehad. We hadden 13 maal nachtvorst., Dat viel dus nog wel mee maar in die 13 maal was er geen enkele keer “matige vorst” en dus zeker geen “strenge vorst.” De maand januari is toch “ hartje winter” maar vriezen wil het niet meer. Ik heb een grafiekje gemaakt van de vorstdagen in januari vanaf 1949 en als je dat bekijkt dan is het duidelijk.
vorst is iets van vroeger”.

De tabel hieronder bestaat ditmaal uit 34 regels. Ik kan er nog wel een paar aan toevoegen maar dat is voor deze maand niet relevant.

Gerrit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *