Weerhistorie: De maand juli 2020 in de regio Eindhoven.

Juli is weer voorbij en ik kan melden dat deze maand, wat de temperatuur betreft, kouder was dan normaal.
De maand nam wel afscheid met een tropische dag maar dat kon het gemiddelde niet meer ophalen tot het niveau wat we van de laatste jaren gewend zijn.
Het maandgemiddelde is voor onze regio uitgekomen op 17,5°C en dat is 0,7 graad te laag (zie tabel regel1). We moeten terug tot juli 2012 om nog een maand te vinden met een dergelijk “laag” maandgemiddelde.
Ook de maxima overdag en de minima ’s nachts lagen onder normaal (zie tabel regel 2 en 3).
We hadden in de maand een tekort aan zomerse dagen en ook was er slechts 1 tropische dag (zie tabel regel 12 en 13).

Wat de neerslag betreft het was iets te droog. Er viel 54 mm in ca.37 uur en dat had iets meer kunnen zijn (zie tabel regel 6 en 7).
De natste dag was 1 juli. Her regende toen 8 uur en 54 minuten en dat gaf 28,5 mm water. Ook op 8 juli regende het langdurig (9 uur) maar dat leverde “slechts” 4 mm water op. Het hardst regende het op 11 juli. In 1 uur en 24 minuten viel er toen 8,1 mm. Dat komt overeen met 5,8 liter/m2/uur.

De zon scheen bijna 217 uur en dat is veel (zie tabel regel 15 t/m 18).
We hebben slechts op 1 dag helemaal geen zon gezien. Dat was op 8 juli. Het werd toen ook maar 17,5 graden!

Ik heb in de tabel naast juli 2020 en 2019 ook juli 1954 meegenomen.
Juli 1954 was een hele slechte zomermaand met veel regen en wind en lage temperaturen. Het is leuk om ook daarmee eens te vergelijken.

We zijn inmiddels aan augustus begonnen. De temperatuur is hoog en de zon laat zich af en toe goed zien. De vooruitzichten voor augustus zijn goed. De pluim laat veel warmte zien en de meteorologen die lange termijn voorspellingen durven te doen zijn het met elkaar eens: “het wordt een warme augustus”.
Ik doe geen voorspellingen en zeker niet op lange termijn dus ik wacht het rustig af en zal over een maand vertellen hoe het is geweest!

Gerrit

(alles hierboven gaat uitsluitend over de regio Eindhoven.Brongetallen zijn hoofdzakelijk van het KNMI en berekeningen en conclusies zijn voor mijn rekening.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *