Weerhistorie: De maand Maart 2019 in de regio Eindhoven.

Maart is ook alweer voorbij en dus kunnen we even terugkijken.
Maart 2019 was een relatief warme maand met redelijk wat neerslag en een vrijwel normale hoeveelheid zon.
De maand had twee gezichten, d.w.z. de eerste helft was nat, winderig en niet al te zonnig. De tweede helft van de maand was vrijwel helemaal droog, veel minder wind en behoorlijk zonnig.

De gemiddelde maandtemperatuur, voor de regio Eindhoven, is uitgekomen op 8,2°C. De norm voor deze maand is 6,3°C dus daar zaten we flink boven. In het onderstaande grafiekje heb ik de gemiddelde maandtemperatuur voor de maand maart uitgezet voor de jaren 1949-2019 (Eindhoven)
Duidelijk is te zien dat ook maart steeds warmer wordt.
De hoogste temperatuur van deze maand was 19,8°C op 22 maart. Nergens in Nederland was het die dag warmer. De nachttemperaturen waren deze maand eigenlijk veel te hoog. We hadden maar tweemaal vorst en dat is erg weinig voor een maand die normatief 9 vorstdagen kent. Het koudst was het in de nacht van 19 maart met een minimum van -2,6°C. Ook de nacht ervoor vroor het heel licht maar verder was de maand vorstvrij. In de nacht van 3 maart zakte de temperatuur niet verder dan 8,8°C en dat is vrij warm voor een maartnacht.

Zoals gezegd regende het in de eerste helft van de maand behoorlijk. Op 18 maart hadden we nog een uurtje regen maar de rest van de maand was vrijwel droog. De natste dag was 10 maart toen viel er 12 mm in Eindhoven. Het langdurigst regende het op 3 maart. Die dag kwam op 10 uur en 12 minuten regen.

De zon scheen ook in de eerste helft van de maand veel minder dan in de tweede helft. Totaal in de hele maand hadden we 118 uur zon. In de eerste 15 dagen van de maand hadden we bij elkaar opgeteld “slechts” 30 uur zon, veel minder dan de helft. Gelukkig heeft de tweede maandhelft dat weer goedgemaakt. De meest zonnige dag was 29 maart. De zon scheen op die dag 11 uur en 30 minuten, dat is 90% van wat theoretisch mogelijk was. Op 3, 15 en 23 maart hebben we de zon helemaal niet gezien.

Op 10 maart hadden we weer eens te maken met een echte storm. Dat was lang geleden dat het in Nederland stormde. In het kustgebied had de storm een kracht 9 en in onze regio was dat net kracht 8. De stormkracht was ditmaal niet zo’n probleem maar de verraderlijke windstoten waren het probleem. Opvallend was dat ditmaal ver in het binnenland de windstoten nog zeer krachtig waren. In Eindhoven hadden we windstoten tot 108 km/uur maar in Limburg heeft men windstoten van 119 km/uur gemeten.
Dat komt zo ver landinwaarts niet vaak voor.

In de traditionele maandtabel die bij dit overzicht hoort heb ik maart 2019 vergeleken met 2018. Te zien is dat maart 2018 veel kouder was dan maart 2019. Ik heb ook maart 1981 in de tabel meegenomen. Maart 1981 was relatief een warme maand met opmerkelijk weinig zonuren. Ook scoorde het aantal regendagen en het aantal zonloze dagen veel hoger dan maart 2019.Ook heb ik dit keer voor het eerst in de tabel wat luchtdrukcijfers meegenomen. Ik moet nog wat extra werk aan de luchtdrukcijfers doen maar ik ben van plan om deze cijfers eens een poosje te volgen en in de tabel op te nemen.

 

Gerrit

Alle cijfers van na 1950 komen uit de KNMI-bron.
Alle cijfers gelden uitsluitend voor de regio Eindhoven, tenzij anders vermeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *