Weerhistorie: De maand maart 2021 in de regio Eindhoven.

Maart zit er alweer op en de lente is duidelijk begonnen in deze maand.
Kort samengevat was maart 2021, in onze regio, redelijk zonnig en normaal nat en normaal van temperatuur.
De gemiddelde maandtemperatuur is uitgekomen op 6,6 °C en dat is precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. De maand kende een periode waarin het koud was en een periode met (te) warm weer.
De gemiddelde temperatuur in deze periodes compenseerde elkaar zodat we uiteindelijk uitkwamen op een normaal gemiddelde.
De koude periode was ongeveer van 4 maart t/m 9 maart en de warme periode was van ongeveer 23 maart tot het einde van de maand.
De laagste temperatuur van deze maart-maand is gemeten op 7 maart en bedroeg -5,5°C. Dat is dus matige vorst en dat hebben we sinds 2018 niet meer gehad.
De hoogste temperatuur was op de laatste maart-dag en was met 25,3°C zeer bijzonder.
Het betekende voor 31 maart, niet alleen, een datum/dag record maar een dergelijk hoge temperatuur hebben we in maart in onze regio nog nooit gehad. Het is dus ook een absoluut temperatuurrecord voor maart. Het oude temperatuurrecord voor maart was van 29 maart 1968 en bedroeg 24,6°C.
Door deze warme periode is ook de warmtesom voor maart op de recordwaarde van 10 uitgekomen.
Het oude record was 7,9 en was van maart 2014.

Wind hebben we in maart ook gehad. Het stormde op 10 en 11 maart en ook in de dagen daarna bleef het flink waaien. In Eindhoven hebben we meestal minder last van storm, maar toch hebben we op 11 en 13 maart te maken gehad met windstoten van resp.94 en 83 km/uur. Dat is behoorlijk veel voor onze regio.

De maand was niet nat en niet droog. Er viel in 58 regenuren 52 mm water. Dat is ongeveer normaal.
De natste dag was dit keer 13 maart met 12,9 mm binnen 24 uur. Het langdurigst regende het op 16 maart met een regenduur van 12 uur en 36 minuten.

De zon trakteerde ons deze maand op 178 zon-uren. Dat is minder dan vorig jaar, maar toch nog ruim meer dan normaal. Bijzonder was ook dat er slechts 1 dag was waarop we de zon helemaal niet hebben gezien. Dat was op 4 maart en dat was bovendien een koude dag met regen

Hieronder de gebruikelijke maandtabel voor Eindhoven en omgeving. Ik heb naast maart 2021 en 2020 ook maart 1999 meegenomen.meer over het Eindhovense weer en/of over de maand Maart op weerhistorie Eindhoven (Klik)

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *