Weerhistorie: De maand Maart 2022 in de regio Eindhoven.

Maart is de eerste lentemaand. Dat wil normaal gesproken zeggen dat het met het weer alle kanten op kan. Maart kan op de winter lijken en sneeuw en vorst geven maar maart kan ook heerlijk weer geven en dan al een beetje op zomer lijken. Bij uitstek is Maart een maand van uitersten en extremiteiten. Op Extremiteiten” laat ik de belangrijkste extremiteiten gedurende de maand zien. Op dit moment zijn
daar nog wat maart-extremen terug te kijken maar binnenkort verschijnen daar de april-extremiteiten.
Maart 2022 kan eenvoudig samengevat worden door: Zon, zon, zon, zon…etc.
Het was de zon die deze maart-maand opviel en de 250 zonuren die we gehad hebben is, in ieder geval, sinds 1978 een record. Nooit was het in de periode 1978-2022 zo zonnig als het nu geweest is.
Geloof mij maar als ik zeg dat het voor 1978 ook nooit zonniger is geweest. 250 uur is nu dus het nieuwe zon-record. Het oude record is van maart 2003 en bedroeg 217 uur. In 2003 dachten we dit record staat zo scherp en zal nooit verbeterd worden maar je ziet, 19 jaar later is dit record aan diggelen. Zie het bijgaande grafiekje.
In mijn maandtabel is te zien dat de zon 68,2 % van de tijd die theoretisch mogelijk was heeft geschenen en ook dat is een record. Het is zelfs zo dat we nog nooit 68% hebben gehaald, niet in maart maar ook niet in enige andere maand!
Bij zoveel zon viel de behaalde temperatuur een beetje tegen. Gemiddeld werd het in maart 2022 7,8 graden maar dat is niet zo bijzonder. In maart 2017 zaten we al op een gemiddelde van 9,0 °C.
In de overige maandcijfers vallen de neerslagcijfers op. Er viel in de hele maand slechts 2,9 mm en dat is wel erg weinig. In 1993 en 1953 hadden we ook een erg droge maart-maand want toen viel er respectievelijk slecht 4,5 en 8,5 mm. De meeste neerslag in een maart-maand viel in maart 1979 en bedroeg 125 mm. Dat is dus een heel groot verschil met nu. Het lijkt er opnieuw op dat we weer in een uiterst droge periode terecht zijn gekomen. In de volgende maanden zullen we zien of dat echt zo is. Ik heb in ieder geval mijn “droogte-grafiek” weer uit de mottenballen gehaald en zal het weer een tijdje gaan bij houden. Zie: “Droogte”
De overige maandcijfers zijn niet spectaculair maar ik heb ze toch maar in de tabel opgenomen. Zie maandtabel hieronder.

 

Gerrit

2 reacties

 • Dat komt tegenwoordig niet vaak meer voor.
  Ik registreer de winterse dagen voor Eindhoven. Een winterse dag (Ijsdag) is een dag waarop de maximum temperatuur het hele etmaal niet boven nul komt.
  Nachten met matige vorst in 2021 11 en ijsdagen 7
  Nachten met matige vorst in 2020 2 en ijsdagen 0
  Nachten met matige vorst in 2019 2 en ijsdagen 4
  Nachten met matige vorst in 2018 8 en ijsdagen 1 etc.

  zie ook: https://www.weerhistorie-eindhoven.nl
  Gerrit

 • Lambert Venema

  Hallo Gerrit,

  Is het ook mogelijk omte achterhalen hoeveel dagen per jaar het in Eindhoven een geheel etmaal niet warmer wordt dan min 5 graden. Dat zijn dagen waarop verwarmen met een airco lastig wordt…

  Groet Lambert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *