Weerhistorie: De maand mei 2021 in de regio Eindhoven.

Het kan zo mooi zijn in mei, bv. warm en zonnig. Het kan ook anders en dat heeft de afgelopen mei-maand wel bewezen. I.p.v. warm was het koud en i.p.v. zonnig was het somber en nat.
Wat de temperatuur betreft is de gemiddelde mei-temperatuur uitgekomen op 11,7 graden en dat is ruim 2 graden onder het langjarig gemiddelde. We moeten terug tot 2010 om nog een mei-maand te vinden die ongeveer even koud was. Het kan natuurlijk altijd nog kouder want de mei-maanden in 1991 en 1962 hadden een maandgemiddelde van 10,2°C en dat is dus nog flink wat kouder.
In de eerste 3 mei-nachten van dit jaar vroor het nog. Dat is niet ongewoon voor begin mei maar dat op 5 mei de temperatuur overdag maar net de 11 graden kon aantikken is wel redelijk bijzonder.
Regen hadden we genoeg deze maand. Het regende 54 uur en er viel in die tijd 68 mm. Op 22 mei regende het vrijwel 10 uur aan een stuk en dat gaf ruim 12 mm in de regenmeter. Ik zal het neerslaggrafiekje even bijwerken dan is daar weer te zien hoe het is met het neerslag tekort of neerslag overschot.
Een lichtpuntje in deze koude en natte maand was dat we elke dag de zon gezien hebben. Soms was dat weinig en soms veel meer. De uitersten waren op 27 mei 24 minuten zon en op 30 mei 15 uur zonneschijn. Toch als we alles bij elkaar optellen dan was het te weinig. Totaal zijn we uit gekomen op 194 uur zon maar als we naar het langjarig gemiddelde kijken dan zijn we zeker 20 uur tekort gekomen. In de laatste 3 dagen van mei scheen de zon wel overvloedig maar dat was toch te weinig om in de buurt van het langjarig gemiddelde te komen.
Over mei 2021 kan ik niet veel meer vertellen. We moeten deze maand maar snel vergeten en overgaan naar hopelijk een betere juni-maand.
Nu de resultaten van mei 2021 bekend zijn denk ik het hele voorjaar 2021 niet erg veel beter zal zijn.
Ik ga maar eens een beetje aan het voorjaar rekenen en zal binnenkort met een lente-overzicht komen
Hieronder de gebruikelijk maandtabel met de cijfers voor de regio Eindhoven. Ik heb naast mei 2021 en 2020 ook mei 2010 opgenomen. Mei 2010 was ook een koude en sombere maand maar het was in 2010 wel een stuk minder nat. Zo als altijd komen de brongetallen van het KNMI, station 370. De berekeningen en conclusies zijn voor mijn rekening.

Gerrit

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *