Weerhistorie: De maand november 2021 in de regio Eindhoven.

Bij het samenstellen van mijn maandtabel over november 2021 viel mij op dat de gemiddelde maandtemperatuur iets onder het langjarig gemiddelde ligt. Dat wil dus zeggen dat november 2021 een maand is die iets te koud is geweest. Dat is heel opmerkelijk want bij de meeste maanden moet ik melden : “(te) warme maand”. Nu dus niet en in april 2021 was dat ook het geval, dus zo opmerkelijk is dat niet. Mijn KNMI-broeders in De Bilt lijken het niet met me eens te zijn want in een concept-maandoverzicht melden ze dat de gemiddelde maandtemperatuur voor De Bilt boven het langjarig gemiddelde ligt en dus zou het een maand zijn geweest die iets te warm was. Het verschil is niet zo groot, maar groot genoeg om onder c.q. boven het langjarig gemiddelde uit te komen. Voorlopig ga ik er maar vanuit dat de regio Eindhoven een iets te koude maand heeft gehad en dat dat in Midden Nederland iets anders ligt. Vanavond op TV zal wel een klein KNMI-overzichtje worden gepresenteerd over november en ik ben heel nieuwsgierig wat daarin wordt gezegd, In ieder geval blijft overeind staan: ”Eindhoven is De Bilt niet”.
In mijn maandtabel die hieronder staat is te zien dat november geen geweldige maand was. De temperaturen waren niet geweldig, het aantal zonuren is ook niet om over naar huis te schrijven, alleen de neerslag viel iets mee ondanks dat het op 13 en 26 november heel veel regende.

De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 6,2 °C. Dat is 0,7 graad onder het langjarig gemiddelde. We moeten terug tot 2010 om een dergelijk laag gemiddelde te vinden. De warmste dag was dit keer 13,2 °C op 1 november. Dat is een heel groot verschil met vorig jaar toen het op de warmste novemberdag 20,2 °C was. De laagste temperatuur was in de nacht van 27 november. Het vroor toen in de vroege morgen bijna 4 graden. Dat is frisjes maar niets vergeleken met november 1965 toen de laagste temperatuur op 16 november bijna 10 graden onder nul was.

Er viel deze maand 48 mm neerslag in 58 uur. Dat is inclusief de sneeuwlaag die ons op 27 november verraste. Als je in de tabel naleest hoeveel november- neerslag er soms in onze regio valt dan valt het dit jaar nog wel mee.

We kwamen wel wat zon tekort in deze maand. Gelukkig was dat niet erg veel maar 5 zonuren meer zou toch wel welkom geweest zijn

Veel meer heb ik over november 2021 niet te vertellen. Elke maand breng ik iets meer harde feiten in de tabel en dus hoef ik er niet veel meer aan toe te voegen.We gaan de winter in en er verschijnen overal wintervoorspellingen. Ik heb daarin weinig vertrouwen. De wetenschap is nog niet zo ver dat ze ons betrouwbare lange termijn voorspellingen kan doen. De wintervoorspellingen van nu zijn in mijn ogen onbetrouwbaar en over 3 maanden kunnen we zien of ze zijn uitgekomen. Ik voorspel U dat ca. 50% zal uitkomen en ca. 50% niet.

gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *