Weerhistorie: De maand oktober 2020 in Eindhoven.

Oktober was voor een weervolger geen leuke maand. Geen records geen extremiteiten en geen vermeldingswaardige bijzonderheden.
Samengevat was de maand een beetje zacht, een beetje nat, een beetje winderig en weinig zonnig.
De gemiddelde maandtemperatuur in Eindhoven is uitgekomen op 11,4 °C en dat is net iets boven normaal. Ik mag de maand dus “zacht” noemen.
We hebben in 2020 al 10 maanden gehad en ik heb eens een grafiekje gemaakt om te laten zien hoe warm/koud deze 10 maanden zijn geweest.In dit eerste grafiekje heb ik uitgezet hoeveel de afgelopen maanden verschillen van “normaal”.
De zwarte horizontale streep is de norm en de blauwe kolommen geven aan hoeveel de resp. maanden hiervan afwijken. Boven de zwarte lijn geeft aan dat die maand te warm is geweest en onder de zwarte lijn geeft de te koude maanden aan.
Duidelijk is dat van de afgelopen 10 maanden er 9 te warm waren en slechts 1 maand was te koud. Die te koude maand was juli 2020. De maand februari was het warmst (relatief). Deze maand scoorde 3,8 °C boven normaal en dat is heel veel. Ik ben benieuwd hoe de laatste 2 maanden van dit jaar gaan scoren en hoe straks het jaargemiddelde er uit gaat zien.

Ik heb nog een grafiekje gemaakt waarin te zien is wat de maanden in de laatste 10 jaar hebben gedaan t.o.v. de norm.
Op de x-as is de zwarte lijn weer de norm en de blauwe kolommen geven het gemiddelde van 10 jaar aan. In deze grafiek is duidelijk te zien dat alle maanden bijdragen aan de opwarming. December het meest en maart het minst. Het 10-jarig gemiddelde van geen enkele maand komt onder de norm uit en we mogen dus rustig stellen dat alle maanden in de laatste 10 jaar flink hebben bijgedragen aan de regionale opwarming. Regionaal omdat ik uitsluitend met Eindhovense cijfers heb gewerkt.

De hoogste temperatuur deze maand was 20,9 °C bereikt in de middag van 21 oktober. Dat was natuurlijk wel een lekkere temperatuur voor oktober maar vergelijk je dat met bv. 4 oktober 1983 dan stelt het weinig voor want toen werd het in de middag in Eindhoven 27 graden.
De laagste temperatuur deze maand was 2,8 °C in de vroege morgen van 17 oktober 2020. We hebben dus nog geen vorst gehad. Vaak is dat in oktober wel het geval. Op 24 oktober 2003 vroor het in Eindhoven al -6,4 graden.

Zoals eerder gezegd was de maand een beetje aan de natte kant. Het regende totaal 75 uur en dat gaf 71 mm. Erg hard heeft het niet geregend. De gemiddelde neerslagintensiteit was nog geen liter per m2 per uur.

Het was deze maand wel een beetje winderig. Extreem is dat voor oktober natuurlijk niet en extreme wind kan ik dan ook niet melden. De hardste windstoot was 68 km/uur, dus dat viel ook nogal mee.

Rest mij nog om de maandtabel te plaatsen.In deze tabel is alles over deze oktobermaand terug te vinden.

Op naar november 2020!

 

gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *