Weerhistorie: De maand september 2021 in de regio Eindhoven.

Dit jaar is september een mooie maand geweest. Geen topmaand met records e.d. maar ook zeker geen slechte maand.
De gemiddelde temperatuur is uitgekomen op 16,2 °C en dat is voor september prima. Het langjarig gemiddelde is 14,9 dus daar zaten we behoorlijk boven en dus kunnen we spreken van een relatief warme maand.
Van de 30 septemberdagen waren er 24 ”warm” , d.w.z. met een maximum op of boven de 20 graden. In de tabel is te zien dat dat behoorlijk veel meer is dan gemiddeld.
Van 6 t/m 9 september hadden we een mooi na-zomertje en dat werd over het algemeen zeer gewaardeerd. Op 8 september werd het in onze regio max 27,9 °C. In Gilze Rijen kwam men nog net wat hoger uit (28,4°C)
De dag er na werd het in het noorden van het land flink warm. Het station Nw Beerta noteerde 28,5 graden.
De nachten waren in onze regio soms wat aan de koele kant maar tot vorst is het niet gekomen.
Het koudst was het in de nacht van 21 september in Herwijnen. De thermometer zakte daar tot 3, 3 graden. Vlak aan de grond vroor het 0,2 graden. Vorst moet gemeten worden op 1,5 meter boven de grond. Steeds vaker geeft men meetwaarden door die gemeten zijn aan de grond of op 10 cm boven de grond en steeds vaker hoor ik de term “gemeten op klomphoogte”, dat zijn dus geen officiële waarden. In de nacht van 21 september kwam Eindhoven ook aan de laagste temperatuur van de maand, het werd 4,0 °C.
Aan het einde van de maand kregen we te maken met wat lagere temperaturen, meer wind en een beetje neerslag maar dat kon het goede gevoel over de septembermaand niet verpesten.
Naast warm was de maand ook flink zonnig. We zijn uitgekomen op bijna 200 uur zon en we hadden slechts 1 zonloze dag (1 september).De meest zonnige dag hadden we op 5 september. De zon scheen die dag 12 uur en 24 minuten en dat is 93% van wat op die dag mogelijk is.
Ik moet nog vermelden dat naast warm en zonnig de maand ook droog was.
In de voorgaande maanden was het vaak aan de natte kant maar nu was het weer eens te droog.
Op 7 dagen viel er wat regen en dat resulteerde in een hoeveelheid van bijna 38 mm in ruim 15 uur.
Hieronder de gebruikelijk maandtabel. Op Weerhistorie-Eindhoven is veel meer over het Eindhovense weer te vinden en o.a. staat daar ook een grafiekje over de neerslag cq. droogte
Dit laatste grafiekje wordt op 2 of 3 oktober bijgewerkt.

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *