Weerhistorie: De maand september 2022 in de regio Eindhoven.

De maand september is ook al weer voorbij en zoals gebruikelijk heb ik een tabel met de weer/klimaat resultaten gemaakt. De tabel is ditmaal wat langer als gevolg van meer willen laten zien. Als ik alles laat zien wat ik zoal elke dag/maand bijhoud dan is dat een tabel met 52 items.
Gelukkig is niet alles elke maand relevant. De niet relevante items delete ik en wat overblijft is dan de actuele maandtabel. Voor de maand september is dat een tabel geworden met “slechts 38 items”.

September 2022 is kort samengevat een maand geweest met vrijwel normale temperaturen en zon. Wel was de maand dit keer behoorlijk nat. Dat kwam goed uit want we begonnen september met een flink neerslagtekort.

Temperatuur:
De gemiddelde maandtemperatuur is, voor onze regio, uitgekomen op 14,9 °C en dat is precies gelijk aam het langjarig gemiddelde. De eerste 2 weken van de maand waren de temperaturen hoog maar vanaf 14 september ging er 10 graden af en kwamen we op min of meer normale temperaturen terecht. Op 5 september hadden we nog een echte tropische dag met een maximum van 32 graden. De nachten waren niet koud en de warmste nacht was 3 september met een minimum van 16 graden. Opmerkelijker was de nacht van 24 september. De temperatuur wilde in die nacht niet verder dalen dan 11,7 °C en dat is erg hoog voor eind september.
Vorst hebben we niet gehad. Soms komt de eerste vorst van het winterseizoen al in september. In de tabel is te zien dat de vroegste vorst in onze regio in 1971 al op 16 september was.
Op 1 september werd het in Eindhoven 26,1 graad. Dat is niet abnormaal. Wel abnormaal was dat de straling die we die dag op onze kop kregen wel heel erg hoog was (zelfs record hoog).

Zon
De zon scheen ditmaal ruim 166 uur. Dat is redelijk normaal. Ik telde 2 zeer zonnige dagen (1 en 22 september) maar ook 3 volkomen zonloze dagen (14, 24 en 26 september).

Neerslag.
Zoals in de tabel te zien is regende het 85 uur. Dat is erg lang. In die 85 uur viel er ruim 113 mm. Dat is veel maar erg goed voor de natuur.
De natste dag was 14 september toen het bijna 13 uur regende. Ook 18 september was een erg natte dag met bijna 10 uur regen en ruim 20 mm neerslag.

Wat de luchtdruk en de wind deze maand hebben gedaan is op de onderste regels van de tabel te lezen. Omdat we een aantal etmalen hadden met vrijwel geen wind (11, 21, 22 en 29 september) kwam het gemiddelde met 2,7 m/sec ook erg laag uit.

Gerrit.

( meer over het Eindhovense weer/ klimaat onder deze link.)

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *