Weerhistorie Eindhoven: De eerste zomermaand, juni 2021.

Juni 2021 behoort weer tot het verleden en we zijn aan juli begonnen.
Na een zeer matig voorjaar tapte juni uit een ander vaatje. Meteen de eerste juni-dag was warm en zeer zonnig. Na een slechte lente hadden we dat wel verdiend. Op een paar uitzonderingen na bleef het de hele maand lekker warm met veel zon. Wel hadden we regelmatig last van onweer met veel neerslag.
De eindconclusie voor deze maand is dan ook “warm, zonnig en nat”.

De gemiddelde maandtemperatuur is voor de regio Eindhoven uitgekomen op 19,1 °C. Dat is net zo hoog als in de recordmaand juni 2017.
In de eerste helft van de maand hadden we lekkere temperaturen. De dagelijkse maxima lagen tussen de 20 en 30 graden en dat is prima. Op 16 juni veranderde dat en kregen we een aantal tropische dagen. Op 21 juni deed het weer een stapje terug en kregen we te maken met temperaturen onder de 20 graden. Dat was minder maar toch zijn we uiteindelijk uitgekomen op het zeer fraaie maandgemiddelde van 19,1 °C.
De hoogste temperatuur deze maand was 32,2 °C op 18 juni en de laagste temperatuur hadden we op 25 juni toen de temperatuur in de late nacht/ vroege morgen wegzakte tot 6,4 graden.

Door een paar regenachtige dagen aan het einde van de maand en ook doordat sommige onweersbuien veel water meebrachten is de totale hoeveelheid neerslag uitgekomen op 117 mm en dat is bijna 2 maal het langjarig gemiddelde. Op 4 en 18 juni bracht onweer ons zeer veel neerslag in korte tijd.

4 juni 2021 29,9 mm regen in 3 uur en 18 minuten = ruim 9 liter/m2/uur
18 juni 2021 16,8 mm regen in 42 minuten = 24 liter/m2/uur.

Over de zon hadden we deze maand niets te klagen. Totaal scheen de zon ruim 230 uur en dat is ook ruim boven het langjarig gemiddelde. Op 1,2,7,10,13 en 14 juni lag de relatieve zonneschijnduur ruim boven de 90 % en dat is bijzonder veel.
23 en 30 juni waren sombere dagen waarop we helemaal geen zon hebben gehad. Dat was minder!
Dan nu de gebruikelijke maandtabel
Ik heb dit keer, als vergelijk, juni 2016 meegenomen. Deze maand was ook warm en zonnig en het is leuk om daarmee te vergelijken.
De eenheden waarmee gerekend is staan ditmaal in de rechter blauwe rand. Ik weet niet of dat duidelijker is maar ik heb het maar eens geprobeerd.

Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *