Weerhistorie Eindhoven: “Het is weer voorbij die mooie zomer, die zomer die…..”.

Ook de zomer zit er alweer op en we zijn in de herfst gearriveerd.
Om kort de zomer samen te vatten: PRACHTIG.
Het was warm, record zonnig en helaas te droog.
Wat de temperatuur betreft, we zijn uitgekomen op een zomergemiddelde van 19,3 °C.
Dat is behoorlijk hoog maar net geen record. Het record heeft de zomer van 2018 met 19,8 °C. In dit grafiekje staan alle zomer-gemiddelden sinds 1949. Het is goed te zien dat onze zomers steeds warmer worden,
De warmste dag van de zomer 2022 was 19 juli met een max. temperatuur van 38,3 graden. Het koudst was het in de nacht van 2 juni toen de temperatuur wegzakte tot 3,8 graden.
De zomer telt op de kalender 92 dagen en daarvan waren er 86 warm. Dat is een evenaring van het record uit 2018. Van deze 86 dagen waren er 15 tropisch en dat is veel.
Van 7 augustus t/m 16 augustus zaten we in een hittegolf. In deze 10-daagse hittegolf zaten alleen al 6 tropische dagen. Van de overige 9 tropische dagen zaten er nog eens 3 in dezelfde augustus maand. De resterende 6 dagen waren mooi verdeeld tussen juni en juli.

De zon scheen in deze zomer overvloedig. Totaal hadden we 812 uur zon en dat is nooit eerder voorgekomen. Opvallend is dat er geen enkele dag was waarop de zon niet scheen. Ook dat is redelijk uniek.
De zonnigste dagen van deze zomer waren 29 en 31 mei met op beide dagen 15 uur zon.

Het regende deze zomer slechts 48 uur. In die 48 uur viel er 144 mm. Alleen in 2018 hadden we minder regenuren. Normaal hebben we in een Eindhovense zomer meer dan 100 regenuren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we een behoorlijk neerslagtekort hadden. (zie regel 8 in onderstaande tabel)

Hieronder de zomertabel met alle belangrijke cijfers van de afgelopen zomer in de regio Eindhoven. Ze geven een goed beeld van deze zonnige, warme en droge zomer. Vrijwel alle brongetallen zijn van het KNMI. De cijfers van voor 1951 hebben een andere bron!

Gerrit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.