Weerhistorie Eindhoven: Zomervergelijk.

Nadat ik enige tijd geleden een vergelijk heb gemaakt tussen de Eindhovense Lentes leek het me zinvol om dit ook eens met de zomers te doen.
Hieronder staan 8 kleine tabelletjes die zowel de mooiste als de slechtste zomers rangschikken.
De linker vier tabelletjes gaan steeds over warme en zonnige zomers en de rechter vier tabelletjes over koele en sombere zomers.

Bovenste 2 tabellen: De gemiddelde zomertemperatuur. Ik beschik over de cijfers van 74 zomers en de rangschikking loopt dus van 1 t/m 74. De zomer van 2022 komt dus, wat de temperatuur betreft, op plaats 2.
Het rechter tabelletje laat de onderkant van de rangschikking zien. De zomer van 1956 komt dus in de rangschikking op de laatste plaats (74) en is dus onze koudste zomer.
Op dezelfde wijze komen de overige tabelletjes tot stand. De zomers zijn hier respectievelijk gerangschikt naar het aantal warme dagen, de warmtesom en het aantal zonuren.
De zonuren registratie is pas aan de 45ste zomer toe, vandaar dat de zonuren tabelletjes van plaats 1 tot 45 lopen in plaats van tot 74.

De belangrijkste conclusie uit de 8 tabelletjes is wel dat de warme en zonnige zomers vrijwel allemaal uit deze eeuw komen en de koude en sombere zomers allemaal uit de vorige eeuw.

 

Gerrit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *