Weerhistorie: Februari 2022 in de regio Eindhoven.

Februari is de derde en laatste wintermaand maar daar was dit jaar niets van te merken.
Voor de regio Eindhoven was deze maand relatief warm, nat, redelijk zonnig en beslist geen winter.

De gemiddelde maandtemperatuur is uitgekomen op 6,6 °C en dat is bijna 3 graden boven het langjarig gemiddelde. Verleden jaar was dit maandgemiddelde 4,7 °C. Het record is van februari 1990 met gemiddeld 7,6 °C , dat is dus nog iets warmer.
De hoogste temperatuur was dit keer “slechts” 13,7 °C en dat is niet erg warm. Vrijwel altijd halen we in februari de 15 graden maar dit keer nog niet.
De laagste temperatuur was deze maand -3,9°C in de nacht van 12 februari en dat is nauwelijks vorst te noemen. Totaal zijn we deze maand 5 maal met een nachtvorst(je) geconfronteerd. Dat is voor februari heel weinig.

Februari 2022 was in onze regio wel behoorlijk nat. Sneeuw hebben we niet gezien maar het regende wel bijna 90 uur en dat is behoorlijk. Die 90 uur regen leverde wel 100 mm op en dat is wel genoeg om het grondwater op peil te houden. Op 6 februari viel er in een etmaal 25,3 mm en dat komt niet zo vaak voor. We moeten terug tot februari 2005 voor nog meer nattigheid,

De zon liet zich deze februarimaand redelijk vaak zien. De laatste 3 dagen van de maand was het super zonnig en ook op 5 en 23 februari was de zon prominent aanwezig. Daartegenover staat dat er ook 3 volkomen zonloze waren.

Als laatste moet ik nog vermelden dat de maand als zeer winderig de boeken in gaat. De gemiddelde windsnelheid komt uit op 6 m/seconde en dat is zelfs voor een februarimaand in het binnenland erg hoog. Ook bijzonder was een windstoot van 115 km/uur op 18 februari. Met deze recordharde windstoot kregen we te maken in de middag om ongeveer 4 uur. Het was al met al een stormachtige maand. Totaal telden we 4 stormen en omdat we ze tegenwoordig een naam geven kan ik ze eenvoudig volgen. Storm Corrie op 31 jan/1 feb. en Dudley, Eunice en Franklin op 18 t/m 21 februari. Vooral Eunice zorgde voor veel schade> zie ook : https://www.weerhistorie-eindhoven.nl/blog

Dan hieronder de gebruikelijke maandtabel en ik ga verder met het overzicht van de winter 2021/2022. Gerrit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *