Weerhistorie: Het weer in de regio Eindhoven in de afgelopen maand januari 2023.

De eerste maand van het jaar 2023 is weer voorbij en dus kunnen we gaan terugkijken en vergelijken.
Januari 2023 in de regio Eindhoven was relatief warm, zeer nat, somber en winderig.

Temperatuur.
De maand begon met een record. Op nieuwjaarsdag werd het in de middag 16,9 °C.
Dat is een landelijk januarirecord. Het is nog nooit, nergens in Nederland, zo warm geweest op een januaridag. Het oude landelijk record bedroeg 16,5 °C en is van 1947 in Maastricht.
Dit landelijke record heeft dus 76 jaar standgehouden en is nu van Maastricht naar Eindhoven gegaan.
De gemiddelde maandtemperatuur is voor onze regio uitgekomen op 5,2 graden en dat is 1,8 graden boven het langjarig gemiddelde (zie regel 1 in de tabel).
We hadden deze maand 10 maal vorst (nachtvorst). Dat viel dus wel mee. Normaal voor januari in onze regio is ongeveer 13 maal vorst. De vorst was meestal “nachtvorstjes” die niet veel voorstelden. Van die 10 nachten vorst waren er maar 2 matig en geen enkele streng (zie regels 18 t/m 22 in de tabel).

Nat.
Nat was het in de afgelopen maand zeker. Er viel gedurende ruim 111 uur neerslag. Dat is erg veel maar lang nog geen record. In 1986 viel er gedurende 142 uur neerslag in de januarimaand.
Die 111 uur was voornamelijk regen. Alleen op 19 januari viel er wat sneeuw wat meteen tot flinke verkeersoverlast zorgde. Al met al zat er, in deze januarimaand, 107 mm in de regenmeter. Dat is veel maar bv. in Rotterdam viel 148 mm.
Op 12 januari regende het 20 uur en dat gaf 27 mm. Vooral die 20 uur is voor onze regio zeer veel en is zelfs een record (zie regel 13 in de tabel.

Zon.
De zon liet het deze maand een beetje afweten. Ik noteerde 55 uur zon en dat is flink onder normaal.
We hadden maar een uitgesproken zonnige dag en dat was 17 januari.
Volgende maand beter!

Wind.
Het was behoorlijk winderig in Januari 2023. De gemiddelde windsnelheid lag rond de 5 meter per seconde. We moeten terug tot januari 2008 om een maand te vinden die boven de 5 m/sec ligt.
De meest winderige dag was ditmaal 15 januari en op deze dag hadden we ook een flinke windstoot van 68 km/uur. Zo’n zelfde windstoot hadden we ook al op 1 januari gehad.

De onderstaande maandtabel geldt uitsluiten voor de regio Eindhoven. De meeste brongetallen komen van het KNMI en verder (heel beperkt) van enkel buitenlandse bronnen.

 

Gerrit
Veel meer over het Eindhovense weer: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *