Weerhistorie: Juli 2021 in de regio Eindhoven.

Juli is onze zomermaand, vakantiemaand en dus zwemmaand, maar wat is er aan de hand met onze juli-maanden.? We zitten in een opwarmend klimaat maar het lijkt of juli niet meer mee doet! Dat is misschien wat zwaar uitgedrukt maar het is een feit dat juli 2020 te koud was en nu is juli 2021 ook weer onder normaal.
De gemiddelde maandtemperatuur is mede dankzij de veel te koude dagen 1 en 15 juli te laag uitgekomen. Vooral 1 juli heeft met een maximum van 15,6 °C de boel een beetje geblokkeerd. De gemiddelde nachtminima waren wel boven normaal. Dit gemiddelde is uitgekomen op 13,5 °C terwijl 12,9 °C normaal is. Een minimum nachtgemiddelde van 13,5 °C is mooi omdat er weinig of geen nacht-uitschieters waren. Op warme”plak” nachten zit niemand te wachten en te koude nachten zijn voor onze tuinplantjes vaak de doodsteek.
Juli 2021 was ook een maand van rampen en extremen. Op sommige plaatsen in de wereld is men geconfronteerd met extreme hittegolven. Gelukkig hebben wij dat niet gehad. Wij hadden last van extreme neerslag die half Limburg, België en Duitsland liet onderlopen. Dit was een echte extremiteit die te maken heeft met de opwarming van het klimaat en die voor grote schade en meer dan honderd doden heeft gezorgd. We zullen ons nog beter op dit soort calamiteiten moeten voorbereiden. Want er volgen er beslist nog meer. Op dit moment is het in Zuid Europa heel warm. Er zijn extreem veel bosbranden die ook weer geheel of gedeeltelijk zijn toe te schrijven aan de klimaatverandering.

Het wordt tijd voor actie, ophouden met het eindeloos vergaderen en maatregelen voor ons uit schuiven. Het is nu de tijd of misschien is het al te laat! Ik moet er niet aan denken wat er in Nederland kan gaan gebeuren als de wind vanuit het zuiden gaat waaien en wij die hete Afrikaanse en Zuid-Europese lucht krijgen!.
Terug naar de maand juli 2021 in de regio Eindhoven.
Zoals gezegd was de maandtemperatuur onder normaal. Dat geldt niet voor de nachttemperatuur maar dat heeft toch niet kunnen verhelpen dat het gemiddelde 0,4 onder normaal is uitgekomen.
De hoogste temperatuur in de maand was 27,7 °C op 18 juli. De laagste temperatuur van de maand is geregistreerd in de nacht van 2 juli en bedroeg 10,6 °C
We hadden deze maand ook weer eens een tekort aan zonuren. De zon scheen in onze regio ruim 198 uur, maar we zijn veel beter gewend.
Wat de neerslag betreft zijn we er goed langs gekomen. In sommige delen van het land zijn enorme hoeveelheden neerslag gevallen. Deze regio is uitgekomen op 41 uur regen in 16 regendagen met totaal 93 mm neerslag. Dat is wel boven normaal maar in vergelijking met andere delen van het land niet erg veel.
Hieronder volgt de gebruikelijke maandtabel. Ik heb iets minder cijfers opgenomen dan anders maar ik ben van plan het stuk neerslag wat te gaan uitbreiden met ander neerslagstations en omdat de neerslag vaak van plaats tot plaats verschild probeer ik zo een beter neerslagbeeld van de hele regio te krijgen. Op https://www.weerhistorie-eindhoven.nl/jaarrecords/neerslag ben ik daar al voorzichtig mee begonnen.

gerrit

4 reacties

 • Nanna

  Helemaal mee eens Gerrit: tijd voor actie!

  • Ja, het is zeker tijd voor actie. Als je ziet wat er nu al allemaal gebeurt.
   Ongekend veel bosbranden. Hittegolven in Zuid Europa maar ook bv. in Siberië. Smeltende ijskappen aan de Polen overstromingen etc.etc..
   De natuur slaat terug!

   g.g.

 • Johan Verberk

  Zoals gebruikelijk een duidelijk overzicht van de weersituatie in juli 2021.
  Fijn dat neerslagresultaten nu worden toegevoegd. Complimenten

  • Ik ben er mee bezig maar kan niets beloven!
   Er zijn ruim 600 officiële regenstations in Nederland.
   Sommige bestrijken meer dan 100 jaar.
   Dus werk genoeg,
   Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *